tisdag 20 mars 2018

Ingen trevlig framtidsvision


Det går att läsa nästan dagligen en massa negativa saker kopplat till äldrevården. Någon nyhet är det knappast att det är brist på personal. Allt detta går naturligtvis ut över de boende som inte får den vård och den sysselsättning som de är berättigade till. Man ser knappast fram emot att bo på ett sådant ställe, där man betraktas som en sak och inte som en levande människa. Hur gammal man än är så kan det väl vara kul med lite omväxling och lite nöjen. Många äldre är pigga och friska långt upp i åldrarna, men har kanske svårigheter att fixa allt praktiskt på egen hand. 

Det är inget ovanligt att många höjdare inom politiken fifflar för att ge sig själv förmåner. Hade de i stället agerat ärligt och verkligen jobbat för att det de lovade blev uppfyllt, så hade mycket varit annorlunda. Medmänsklighet och omtanke är begrepp som är okända för många som bestämmer om hur våra äldreboenden ska vara. 

Jag läste för en del år sen att i Japan hade det uppfunnits en slags behållare som det gick att stoppa in människor i där de blev duschade. Det sprutade tunna strålar av tvål och vatten över personen inne i behållaren.....precis som i en biltvätt. Jag vet inte om de var utrustade med de här stora rullande borstarna också. De kanske bara kopplades till om personen i fråga var extremt skitig. Något äldreboende i Danmark hade nappat på detta och testat det på sina pensionärer. Enligt föreståndaren var det väldigt uppskattat. Nu minns jag inte om det var de boende eller personalen som var mest förtjust. Den duschade torkades för hand, var man noga med att berätta. Jag tror inte det dröjer länge innan någon uppfinner en torktumlare för människor också.

Jag vågar inte tänka på hur äldreboenden kommer att se ut i framtiden. Ska det inte finnas några människor kvar som jobbar där? Säkerligen kommer måltiderna att ersättas av en tablett som innehåller alla näringsämnen. Ska kanske vårdpersonalen ersättas av syster R2D2 och CP3O?


20 kommentarer:

 1. Och till råga på allt så kallas vårdtagare för "brukare". En fullkomligt vidrig benämning på gamla, sjuka och svaga. Usch, jag ryyyser! Den som kom på det ordet borde hänvisas till skamvrån resten av livet.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en mycket nedvärderande syn som är vanlig, tyvärr.

   Radera
 2. Oj, aj, fy. När slutade man tänka på de mjuka värdena?????????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag någon har tänkt mycket fel, eller snarare inte tänkt alls.

   Radera
 3. Vad jag blir sugen på att åka till Legoland igen då jag ser Rasmus. Vi var där då tjejerna var små.
  De eviga pengarna, varför ska det snålas till barn och pensionärer?? De som byggt upp våra liv, och de som ska ta över.
  I Tingsryds kommun avslutades kommunchefens anställning med omedelbar verkan. Hon får två årslöner i avgångsvederlag, dvs lite över 2 miljoner.
  Tänk att det har kommunen råd med, då finns det pengar. Men det fanns inte pengar så de la ner tre bibliotek, och servicehuset här i Linneryd.
  Vad man blir less på detta pengarprat.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar satsas sällan där det behövs mest.

   Radera
 4. Vår erfarenhet av hemtjänsten från min mammas sjukdomstid kan jag säga är allt annat en positiv. Det var en konstant strid för att mammas tillvaro skulle var anständigt dräglig. Då tänker jag på alla som inga anhöriga har och kan föra deras talan. Nej, mer pengar till skola, vård och omsorg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min syster och jag hade liknande strul för vår mors räkning. Ja, hur klarar sig de som inte har anhöriga som kan kämpa för dem.

   Radera
 5. Jag blir både arg och ledsen ... och rädd, när jag läser och hör det sparas på våra gamla som behöver mycket omsorg och hjälp. Minns hur min mamma hade det de sista åren - jag försökte hjälpa henne så mycket jag orkade, med då jobbade jag heltid och orkade inte alltid, vilket jag ibland hade (och fortfarande har) dåligt samvete över.
  Robotar som matar ... eller automatiska duschar - hemskt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget värdigt liv att leva så som det är på många äldreboenden. Det finns alldeles säkert en hel del där det fungerar perfekt, men de måste vara mycket sällsynta. I annat fall skulle vi fått höra mycket mer om dem.

   Radera
 6. Allt du skriver känns igen även här på Åland. Här är de s.k. åldringarnas liv och leverne under politisk lupp just nu och sättet det skrivs på i massmedia är kränkande och sorgligt. Vi som är och blir äldre är tydligen en black om foten, kostar för mycket för samhället och man anser att 75 åringar och äldre än så ska stanna hemma längre än vad som görs. Det kostar att vara på institutioner och det tär på....Som om inte alla äldre har gjort sitt för att alla som nu är mitt i livet har det bra. Det är tack vare alla dem som tidigare har slitit hårt som de kan leva gott men tydligen inte tillräckligt gott. De gamla kostar för mycket, tär på samhället. Man kan bli mörkrädd för mindre att läsa om hur tankarna är hos de yngre makthavarna. Skrämmande. Nå, ingen sitter still och låter sig hunsas, här går vågorna höga. Mål i munnen har man även om man är äldre.
  Men det är tragiskt och sorgligt att synen på åldringar blir rena åldersdiskrimineringen. Ett mera värdigt beteende kunde sitta på sin plats. Många har det verkligen inte bra, fastän de förtjänar det fullt ut.
  Så bra att du skriver om det här Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om många beslutsfattare är yngre så måste de väl ha äldre föräldrar eller släktingar som de kan relatera till. Det är som om de sitter i en slags bubbla med noll kontakt med verkligheten. Man undrar vad som måste ske för att de ska vakna upp och inse att den äldre generationen är livsviktig. Det är de som har erfarenheten och många gånger tänker på ett förnuftigare sätt. Alla behövs i ett samhälle...gammal som ung.

   Radera
 7. Det är verkligen helt bedrövligt att det får gå till så. Hur kan det finnas människor som kommer på såna tankar? Ville de ha sina egna gamla föräldrar i en sån där dusch?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt obegripligt hur okänsliga en del människor är.

   Radera
 8. Det är lite skrämmande vart vi är på väg. Som du skriver, snart har vi väl ingen kvar som har jobb. Vi får väl gå tillbaka till den tiden vi fick odla allt själv för att överleva.. Okej, kanske lite överdrivet men..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte omöjligt att det blir som du tror.

   Radera
 9. Det känns som om man inte vill vara med så väldigt länge till!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att bli äldre och kanske inte kunna klara sig själv måste vara som en mardröm.

   Radera
 10. Yvonne Ulla Bengtsson20 mars 2018 12:50

  En hemsk framtid!!
  S...Man har alltid en busunge inom sig!
  Kram!

  SvaraRadera