onsdag 14 mars 2018

Pengastrul


Det är nog inte många som använder kontanter som betalningsmedel idag. Jag tycker själv det är väldigt bekvämt att använda betalkort. De mynt som finns idag får jag titta väldigt noga på, för jag känner inte igen dem så där direkt. Det är nästan som när man växlar till danska pengar och åker över sundet. Fast de mynten har jag lärt mig att känna igen nu efter alla år. Att betala med swish är också praktiskt. Ofta när jag köper något på loppisar eller marknader så fungerar det väldigt bra, för mobilen har jag alltid med mig. Det är ju inte alla försäljare som har en kortläsare.

Jag läste om en person som swishat iväg pengar till fel nummer. Det var en ganska hög summa....över 900 kr. Den som sänt iväg beloppet ringde upp mottagaren, som struntade i att svara på både samtal och sms. Följden blev en polisanmälan. Flickan blev dömd att förutom att betala tillbaka pengarna med ränta även betala 30 dagsböter à 50 kr och 800 kr till brottsofferfonden.

Jag råkade ut för något liknande för något år sen. Någon skickade en summa pengar till mitt konto. När jag såg meddelandet att jag fått en swishöverföring, tänkte jag att det var nog något av mina barn som sänt mig pengar. Jag kollade inte så noga vem de kommit från. Vi brukar föra över pengar till varandra ibland. Jag kunde bara inte komma på att jag pratat med någon av dem om att vi skulle göra så. Det löser sig nog, tänkte jag. Jag sysslade med annat resten av förmiddagen och funderade inte mer på saken.

När jag öppnade min mobil senare såg jag att någon försökt nå mig och även skickat sms. Det var en kille som skickat pengar till fel kontonummer och bad mig skicka tillbaka dem. Naturligtvis gjorde jag det och nästan direkt fick jag ett sms där han tackade så mycket och önskade mig en trevlig helg. Ärlighet vara längst.

16 kommentarer:

 1. Det är så bra med swish, för innan man bekräftar betalningen så kommer namnet på mottagaren upp. Jag använder också swish.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killen som skickade pengarna till mig hade nog lite för bråttom.

   Radera
 2. Visst varar ärlighet längst så all heder åt dig och andra som följer den principen!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver bara tänka hur man själv hade velat att resultatet skulle bli när man gjort något fel.

   Radera
 3. Swish är bra och på Kupan är det alltid en 3-4 swishbetalningar per dag. Företag får normalt betala 1,50 per mottagen betalning, men den avgiften har Röda Korset lyckats förhandla bort och det är tur det. Vi tar 5:- för en kopp kaffe och skulle vi betala mottagningsavgift gick den där kaffeförsäljingen helt klart back.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Fy för oärliga människor! Ofta tjänar man på ärlighet.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bättre att vara ärlig.

   Radera
 5. Absolut, ärlighet är absolut bäst i alla lägen! Tänk om alla tänkte så, då skulle det vara smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så enkelt allt skulle vara om alla tänkte på att agera rättvist.

   Radera
 6. Det är ju så fånigt att inte vara ärlig eftersom det är så lätt att spåra vem det är som fått pengarna. Självklart skulle jag också betalat tillbaka pengarna. Men den här tjejen kanske var pank och blev själaglad när det damp ner pengar från ovan. Men hon fick ju en läxa i alla fall.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste nog vara ganska naiv om man tror att pengar bara dyker ner så där helt plötsligt.

   Radera
 7. Jag använder mestadels kortbetalning. Swish händer, men det är mestadels mellan mig och mina barn. Toppen!
  Jag gillar inte att ha kontanter, men måste ha det för vissa tillfällen. Det kommer vi nog aldrig ifrån.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror med att vi kommer att behöva kontanter vid vissa tillfällen...åtminstone ganska lång tid framöver.

   Radera
 8. Yvonne Ulla Bengtsson14 mars 2018 kl. 22:11

  Så bra att ni fick kontakt med varandra och det kunde rättas till.
  S..Om du har besvärliga fötter så är det bäst med riktiga bra skor till dig!
  God natt!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tidsödande att hitta sköna skor. Inläggen passar inte i alla modeller, tyvärr.

   Radera