onsdag 14 oktober 2015

Ute och inneNär jag måste åka och handla mat, så går vi genom vad det är fler för ärenden som behöver uträttas. Det kan bli trädgårdsmarknader, byggmarknader eller något annat som är aktuellt just då. Att åka och handla är inget jag gillar, och då är det bättre att få allt nödvändigt ont gjort på en och samma dag. Denna gången blev det först ett besök på Plantagen. Vi  köpte en vinbärsbuske som jag planterade i bärrabatten. Rabarberplantan grävdes upp, delades och flyttades. Roten var otroligt stor. När vi grävde hål på det nya stället för plantan såg det väldigt underligt ut. En bit ner var det ett sammelsurium av rötter. Det liknade en karta över ett tunnelbanesystem. I trädgården hos våra grannar växer ett antal höga björkar och vi har märkt tidigare att rötterna gärna letar sig in till oss. Vi var tvungna att hugga av dem så vi fick plats till vår rabarberplanta. Nu verkade den roten helt plötsligt inte så stor och oformlig längre. Det beror ju alltid på vad man jämför med.

Jag har gjort min sista arbetsdag för i år ute i trädgården, och nu ska jag enbart ägna mig åt inredning (inomhusjobb). Göran får ta hand om den utredning (trädgårdsarbete) som är kvar. Det är alldeles för kallt, tycker jag. Dessutom har jag så många idéer som jag vill förverkliga här inne så jag har inte tid med något annat.


28 kommentarer:

 1. Morn!! Du får hålla koll på grannens björk när den börja dö!! :-)....................................................Joo det blev mycket uppskattat! Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besvärligt när grannarnas trädrötter letar sig in i er trädgård. Det är nog känsligare när man bor i tätt. Vi har inte alls såna problem, även om grannarna har stora träd vid tomtgränsen och vi själva har en skog uppe på berget. Vi har större problem med att jorden är dålig och det är svårt att ha någon odling någonstans. Vi har mest naturtomt och en gammal sjöbotten, vilket gör det besvärligt.

   Radera
  2. Yvonne: Grannarna har redan sågat ner sina björkar. Det är bara rötterna som är kvar...inne i vår trädgård.

   Radera
  3. Raija: Det är alltid besvärligt med höga träd. Det var en björkdunge tidigare där våra tomter nu ligger, så det handlar om gamla träd med rötter som sträcker sig långt iväg.

   Radera
 2. Så trist med grannens björkrötter, får ni även ta del av björklöven?
  Vi har inte börjat med trädgården, förutom att vi grävt upp daliorna och plockat ner äpplen.
  Vilken bra arbetsfördelning ni har.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, vi får den äran att räfsa upp löven också.

   Radera
 3. Jag förstår att det börjar bli lite väl kyligt nu där hemma för utomhusarbete. Tur man kan vara inne och pyssla och greja då :)
  Läste ditt förra inlägg om "kramdjursdoktorn" Vilken underbar grej! Det har jag aldrig hört talas om!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången jag också hört talats om nåt liknande.

   Radera
 4. Här tar det någon dag till innan höstarbetet är gjort men jag är på god väg. Idag skiner solen så det är skönt att vara ute och kånka, bära och gräva.
  Vi har ett körsbärsträds rötter som växer in i sparrislandet och det är inte bara så där att få ordning på den tunnelbanan.
  Vinbärsbusken, är den vit, röd eller svart?
  Tänk vi planerar redan för våren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte en svart vinbärsbuske, för det är den sort jag gillar bäst. Det är kul att planera för hur det ska bli till våren. Det är trots allt bara några månader dit.

   Radera
 5. Jaså du är klar inför vintern i trädgården. Nej, nu har jag fullt upp och det är inte för kallt.
  Vilken fantastisk gosedjurspraktik. Verkar vara väldigt proffsigt. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min trädgårdstid är aldrig lika lång som Görans.

   Radera
 6. Utredning- kul uttryck :) Usch, det där med rötter... min kolonigranne har ett pilträd och jag bävar för när de rötterna börjar ta sig in på min lott. Har läst skräckhistorier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört mycket konstigt om pilrötter. Hoppas det inte blir så för dig.

   Radera
 7. Angående Julia, så vet jag inte om det finns någon myt om att man skulle lyckas speciellt bra om man tog på henne. Själv lyckades hon ju inte så bra med kärleken. Jag tror bara att folk tycker det är roligt att man får ta på henne helt lagligt. Det syns ju var de tafsar./ Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det var nåt liknande den där gulddamen i Bryssel. De som önskar bli gravida ska ta på henne, så det var en strid ström av kvinnor där.

   Radera
 8. Tänk jag behöver verkligen ladda inför affärsrundor. De är så tröttande och tråkiga. Mycket roligare att inresa och utreda tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att var mentalt förberedd när man ska ge sig iväg och handla mat. Något tråkigare finns inte. Då får man försöka liva upp det hela med en fikapaus eller nåt annat vettigt.

   Radera
 9. Eftersom jag inte är någon jätteentusiast då det gäller det där med utredning, så hade jag nog gjort precis som du. (Jämförelsen mellan rotsystem och tunnelbanekarta var himla bra!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt roligare att jobba inomhus...speciellt nu när det är lite småkallt.

   Radera
 10. Åh, du är så bra med ord! Utredning. Klockrent!
  I min familj måste vi nog börja med en bred utredning om vi behöver göra någon utredning alls. Detsamma gäller inredning. Men där är det ju lite lättare.

  Fortsätt underhålla med din ordvrängningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är i mitt esse nu när det börjar närma sig jul. Jag ÄLSKAR att julpynta.

   Radera
 11. Håller med dig om att det är skönt att få allt handlat samma dag. Vi som bor en mil från närmaste affär är ju så illa tvungna att tänka igenom vad vi ska handla innan vi åker.
  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera
 12. Handla mat och annat nödvändigt - tråkigt för det mesta. Inreda och pyssla - det är det allra bästa.
  Numera bor jag i lägenhet och då är höstens balkongutredning snabbt avklarad. Då kan man istället ägna tiden till inredning. :D När jag bodde i villa tog utredningen onödigt mycket tid från inredningen.
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när man har trädgård så är inte fördelningen mellan in och utredning direkt likvärdig.

   Radera
 13. Där är vi visst ganska lika... att åka och handla alltså. Jag gör likadant . försöker få allt nödvändigt gjort på en och samma gång :)
  Jag har några lökar kvar att plantera... ska nog göra det idag...
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns roligare saker än att handla.

   Radera