fredag 30 oktober 2015

Bättre sent än aldrig


Min kondition är mycket dålig....ja, rent av urusel. Den blir bara sämre och sämre och så har det fortgått sen Santos lämnade oss. Det är inte alls lika kul att gå i skogen längre när jag inte har en liten ulltott som skuttar vid min sida, men nu känner jag att det är hög tid att göra något åt det, för jag mår inte bra av att känna mig så här nerklubbad.

Både dags- och veckotidningar har 1000-tals tips om hur man ska göra för att komma igång. Tipsen är otroligt enkla så det är kanske därför jag inte följer dem, som att t.ex. parkera en bit bort från affärsingången när jag handlar. Det gör jag givetvis inte. Jag försöker komma så nära jag kan och helst precis vid sidan om vagngaraget så jag bara kan lasta i kofferten, parkera kundvagnen och köra hem. Då är det enklare på ett shoppingcenter för där vandrar man runt, runt och tänker inte på hur många steg man egentligen går. Det är faktiskt en riktigt bra motionsmetod, men den har jag aldrig hört tipsas om.

Idag hade jag bestämt med min syster att vi skulle träffas inne i Ängelholm. Då tänkte jag att jag skulle nappa på den där enkla idéen om att parkera en bit bort. Jag parkerade bilen i utkanten och sen promenerade jag in till centrum. Men faktum är att jag många gånger under promenaden tänkte att det var en mycket dum idé. Jag ska aldrig mer lyssna på mig själv. Vi hade bestämt att mötas på biblioteket och jag var där i god tid, så jag hann sätta mig i en fåtölj och pusta ut. När min syster dök upp hade min hjärt-och andningsfrekvens återgått till det normala.

Att gå på gym är inte riktigt vad jag känner för, annars finns där både motionscyklar, trappmaskiner eller vad det heter när man går upp och ner som i en trappa hela tiden, roddmaskiner och allt möjligt. Det går inte och skylla på att inte öppettiderna passar, för vi har ett gym här som är öppet dygnet runt. De sista veckorna har jag haft ett dygnetruntöppet gym här hemma, så nu vet jag i varje fall hur det känns att använda en "trappmaskin". Vårt badrum på ovanvåningen är ockuperat av hantverkare och går inte att använda utan vi måste gå ner i källaren i stället. På dagtid funderar jag väl inte så mycket på det, men på natten är det inte speciellt kul. Det är ändå tur att vi har en extra toalett så det inte behöver bli som i reklamen med killen som ringer på hos grannen. Jag tror nog att grannsämjan fått sig en törn om jag plingat på mitt i natten.

42 kommentarer:

 1. Haha! Ja, det är kanske dumt att förstöra grannsämjan genom att låna toaletten nattetid :)
  Ha en fin fredag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har jättebra grannar, men jag tror att där går gränsen.

   Radera
 2. Men vad kul att få ett nytt och fräscht badrum, men visst är det jobbigt mitt under renovering. Ha en fin helg. Kramisar Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vecka till sen ska det vara klart.

   Radera
 3. Så trevligt med nyfixat badrum. :-) Ja det här med motionen får man lite gratis när man har hund. Man måste ju ut flera gånger om dagen och gärna ett långpass också. Önskar dig en fin allhelgonahelg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hund är den bästa promenadkompisen.

   Radera
 4. Se det positivt Nytt badrum + bättre kondis! .. Att ta en tur till Väla hjälper upp konditionen !! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag slår två flugor i en smäll.

   Radera
 5. Även jag är dålig på att idrotta. Gå på gym, nej så jobbigt. Gå till badhuset, hu så kallt - och blött. Cykla, ja kanske.
  Fast nu har jag kommit igång att gå direkt efter frukost. Det blir ingen lång promenad, men den är daglig. Och om jag gör det direkt hinner inget annat komma emellan. Jag gillar att gå själv. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fått in en bra rutin. Det enda sällskap jag uppskattar på mina promenader är en liten vovve. Haha! Håller med dig om att det är onödigt kallt och blött på badhuset.

   Radera
 6. Svar
  1. Och den absolut svåraste att genomföra...för en som är lite smålat.

   Radera
 7. Jag försöker att välja trappor istället för rulltrappor eller hissar. Lite mer motion här och där hjälper mycket. Gym och annat "trams" är inget för mig! Promenader är inte heller så dumt om vädret tillåter, vill säga! Det är nästan alltid "dåligt" väder! Hmmm... Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen älskare av hissar så då får det bli trapporna, men en rulltrappa använder jag gärna.

   Radera
 8. Jag håller helt med dig. Det är ju så enkelt att träda in i motionsvärlden men ändå så svårt. På jobbet springer vi hela tiden och jag har en stegräknare som jag själv bestämmer målen med. En cross har vi här hemma och jag försöker att använda den... Men det är inte så lätt alltid när man kommer hem från jobbet och ibland bara stupar ner i soffhörnet. Ha en fin finfredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ändå rejält med motion på jobbet, vilket jag också fick på mitt jobb.

   Radera
 9. Jag har en motionscykel som står och tittar anklagande på mig varje gång jag går in i "barnkammaren". Jag tänker ibland "I kväll ska jag..." men så kommer någonting annat emellan. Att åka in till Söderköping och gå på något gym är inte att tänka på - det tar en hel eftermiddag eller förmiddag. Så det blir en promenad ner till björken då och då. Vi gör som du, ställer bilen så nära utgången till supermarknaden som möjligt.
  Kram från Ingrid som ska försöka bli bättre på att motionera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en motionscykel i mitt ena syrum, men den är så bra att hänga saker på där, så det är synd och använda den till något annat.

   Radera
 10. Känner igen mig... försöker röra på mig lite varje dag, men inte blir det som då vi hade hund i huset :)
  Härligt med nytt badrum... blir nog jättebra!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara lika enkelt att gå en promenad nu med, men av nån konstig anledning så känns det mycket jobbigare.

   Radera
 11. Jag kommer inte med några råd då jag inte ens har träffat dig. Men för mig går allt lättare sedan jag gått ner i vikt. Jag har inte ont i knäna och jag flyger uppför trapporna så lätt nu. Tidigare blev jag jätteandfådd. Jag är också mindre svullen nu (vätska) när jag är lättare. Och nej, jag gick inte ner i vikt genom att motionera... Ibland tror jag att det är rentav skadligt t ex för knäna. De säger ju ifrån genom att signalera smärta!

  SvaraRadera
 12. Du är på rätt spår.....jag behöver gå ner i vikt. Tyvärr har jag testat de flesta dieter utan större resultat. Då tappar man sugen. Men jag ger inte upp. På nåt vis ska jag lyckas.

  SvaraRadera
 13. Usch ja! Det här är ett jobbigt ämne! Triggar verkligen igång det dåliga samvetet. Men jag kan i alla fall trösta mig med att jag följer de där enkla reglerna. Jag parkerar längre bort och tar alltid trapporna när det finns möjlighet (om det inte är 8 våningar förstås). Men tyvärr räcker det inte för att jag ska må så bra som möjligt. Efter vårens stegtävling så inser jag att jag kan må bättre än jag gör just nu ... Knäna är inte i sitt bästa skick (Skulle nog behöva gå ner i vikt. Gissar att jag ligger alldeles för högt igen, men vågar inte ställa mig på vågen för att inte deppa ihop.)
  Jag är kanske inte direkt tjock, men jag bär på övervikt. Jag är dessutom ganska lång, vilket också ökar vikten förstås. Jag är nog som varghundarna, som får ledproblem på grund av sin storlek ... hehe

  Önskar dig en fin helg. I morgon ska jag vandra så mycket jag kan mellan kyrkogårdarna och alla ljusen. Det kommer att ge både hjärta, kropp och själ en rejäl dos av både det ena och det andra ...
  Hm ... jag kanske skulle cykla dit genom stan .... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett problem med vikt och kondis. Tyvärr kan man bara skylla på sig själv när det inte funkar.

   Radera
 14. Om man börjar träna som senior, så ser man resultat mycket snabbt, snabbare än är om man är yngre!
  Kan det vara en morot? Hur är det med gubben???? Kan han ersätta Santos????
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en glad nyhet! Då kan jag snart vara pigg som en mört. Inget kan tyvärr ersätta Santos.

   Radera
 15. Vilken tröst det är att läsa om andras dåliga kondition när ens egen också är på noll. Och under! ;-) Jag har en fem minuters promenad till det dygnet-runt-öppna gymmet. Men dess entrédörrar kommer aldrig att behöva öppna sig för mig. Jag vägrar att gå på gym. Bortkastade pengar när naturen ständigt bjuder på gratis motion. Tyvärr har olika krassligheter gjort att promenaderna blivit få de senaste åren. Förr var det entimmes vandringar - minst! - som gällde och så gott som varje dag. Nu har jag visserligen ett gångband men det känns lite otryggt när man är lite yr i bollen emellanåt. Men trots allt ändå en tryggare plats när dessutom snön och halkan kommer.
  Ha en fin Allhelgonahelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturen är absolut det bästa gymmet och jag har skogen på 5-minuters avstånd från mitt hus. När man väl kommer igång är det väldigt skönt, men det är det där med att komma igång efter ett längre uppehåll.

   Radera
 16. Det är ju en god början att fundera på det där med motion. Ibland så sätter jag mig på motionscykeln och trampar lite samtidigt som jag borstar tänderna. Jag klarar inte av att cykla länge pga min värk, min cykel står ute i ladugården och rostar upp.
  Förstår att du saknar lille Santos, med en liten vän så måste man ju ut på en promenad.
  När grannen grävde nytt avlopp så fick han en husnyckel, så han kunde komma i till vår toalett dygnet om.
  Visst är det jobbigt med renovering, men så kul då det är färdigt. Vi väntar fortfarande på hantverkarna, vi ska ju renovera toaletten här nere.
  Önskar er en trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser vi ändå slutet på renoveringen. I nästa vecka är nog allt klart.

   Radera
 17. Hej Gunnel!
  Att gå på gym är inte min grej heller. Däremot har jag anammat det du beskriver, alltså ta trappan istället för rulltrappan, parkera en bit bort o.s.v. och på morgonen kör jag med en kvarts gympa för mage och skinkor. Så har jag mina perioder och lägger till lite, t.ex. att stega upp och ner på en sådan där badrumspall som barnen har för att nå upp till vasken. Ja, det är bara fantasin som kan hindra träning i hemmet.
  Jag hejar på dig
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart många enkla saker som kan räknas in i vardagsmotionen och förhoppningsvis gör jag en del av det utan att tänka på det.

   Radera
 18. Motion är bra men jag är så hopplös dålig på det, utom då våra obligatoriska morgonpromenader, dom har vi vant oss vid så det känns konstigt om vi blir tvunga att hoppa över dom.
  Jag har en motionscykel som bara står och samlar damm, kanske den kommer till användning nå´n gång, vem vet.
  Gym, nej, där håller jag med dig. Men nu får du ju bra motion så länge som hantverkarna jobbar.
  Att parkera långt ifrån affären kanske har med att göra att då måste du bära kassar till bilen, det kan vara mycket jobbigt, låter inte nyttigt heller.
  Ha det bra och kram från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Promenader är det jag gillar bäst och det blir nog det som jag kommer att försöka ägna mig mest åt.

   Radera
 19. Så där är man ju för det mesta! Tar det enklaste framom det lite mindre enkla.
  Promenader är bra att göra, gärna i lite snabbare takt men vad då? När det finns så mycket att titta på längs vägkanterna? Då kan man ju inte ha bråttom. Jag brukar trösta mig att varje rörelse är bättre än ingen rörelse...det enda jag pinar mig med är att gå i trappor istället för att åka hiss.

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma problem här sista tiden, men alltför dåligt med motion. Men jag hade ont i ryggen länge och det stökar till det. Nu håller jag på att försöka ta igen en del av motionen. Trädgårdsarbete är bra, för då behöver man verkligen inte gå på gym.

   Radera
  2. Karin: Jag håller med dig om att det är svårt och gå snabbt. Jag vill också stanna upp och titta på allt fint längs vägen och gärna fotografera.

   Radera
  3. Raija: Vi är klara i trädgården för i år, så jag måste hitta på nån annan motion nu.

   Radera
 20. Hejsan Kära du !

  Du är liksom jag, usch gillar inte alls att gå utan att ha ett mål, har urusel kondis jag också p.g.av övervikt och astman.

  När jag gick hos Hälsoenheten för att nå mitt välbefinnande, fick vi en orsak att lära oss att ut och promenera.

  Så här står det.
  Vet du om att det finns en medicin som sänker högt blodtryck. minskar hjärt-och kärlsjukdomar
  och stroke med hälften (30-50% )?
  < Är utan biverkningar
  < Är gratis
  < Är uppiggande
  < Tar 30 minuter att "svälja"
  < Sällan används

  Namn på medicinen:
  PROMENADEN

  Tillverkare Av dig. Du äger företaget och all vinst tillfaller dig !
  Bruksanvisning
  Nu återstår att vi för den delen vill att det ska vara lagom fint väder för denna.och
  att du är motiverad,  Medicinen tas dagligen och regelbundet. Vilken tid som helst på dygnet,
  men inte gärna för sent på kvällen då den kan vara uppiggande.
  Medicinen verkar bäst då du känner att du blir varm och lätt anfådd

  Medicinen har samma verkan på både män och kvinnor i alla åldrar.
  Medcinen har minst lika god verkan för dig som inte tidigare eller
  endast för länge sedan tagit den.
  Det är aldrig för sent att börja ta medicinen: Promenaden !

  Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter


  Kram MI

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmärkt medicin! Då gäller det bara att "svälja" den ofta.

   Radera
 21. Börja turfa vet jag, en utmärkt trevlig sysselsättning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då måste man väl nästan ta hjälp av cykeln? Jag har förstått att det är en kul sysselsättning och du har verkligen kommit ut och sett mycket trevligt. Perfekt om man vill fotografera med, förstår jag.

   Radera