onsdag 28 oktober 2015

Nu är det sommar nu är det sol....rosor


Just precis när jag tänkte att nu är det höst, så började en solros att slå ut i trädgården. Det är inte jag som har sått den utan det måste vara någon av småfåglarna. De har inte sått bara en utan två stycken. De står med ca 40 cm avstånd intill häcken i infarten. Jag upptäckte dem redan i somras, men de har växt mycket långsamt. Idag såg jag att den ena av dem börjat slå ut sina gula blad. Själva blomman är väldigt liten och det är nog ingen risk att det blir några solrosfrön på den. Ifall fåglarna tänkt att de skulle odla sin egen mat blir det en besvikelse för dem. Växten är väldigt kort också...knappt 30cm hög, så det blir inte aktuellt att jag kan stå under den som Nalle Puh gör med sin blomma.


För en del år sedan hade jag faktiskt en hög solros som fåglarna planterat i en av pallkragarna. När jag först såg att det stack upp nåt grönt, så misstänkte jag att det var ett ogräs. Nu är jag inte så energisk att jag kastar mig över ogräset så fort det sticker upp utan det fick stå kvar en tid. Det bara växte och växte och till sist såg jag att det var en solros. Den blev betydligt högre än vad jag är och det blev en hel massa frön som jag kunde bjuda fåglarna på. För några veckor sedan köpte jag en säck solrosfrön i affären, så de behöver inte svälta i vinter även om deras egen skörd slår fel.

18 kommentarer:

 1. Även en liten solros är fin. Många växter som blir för höga orkar inte stå upp. Solros kan bli flera meter och ändå hålla sig stående. Bra gjort. Njut av din lilla sol. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se hur länge den klarar av kylan. Den växer mitt bland slingerkrassen, så det är riktigt färgglatt i infarten.

   Radera
 2. Duktiga fåglar du har! Kanske det blir frö till dom för vädret är fint! ....Morotskakan var god och musiken fantastisk! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gillar trädgårdsarbete har jag märkt.

   Radera
 3. Åh, vad roligt med en solros! De piggar verkligen upp nu när det är höst :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vi brukar också hitta solrosplantor lite här och var. Visst är de duktiga som tar efter oss, och vill odla lite egen mat. Jag brukar också peta ner några frö, kul att på hösten se fåglarna äta ifrån blommorna.
  Hoppas att din solros står sig några veckor till.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog inte så mycket fågelmat på den, men den lyser väldigt fint.

   Radera
 5. Solrosor blir för långa för att jag ska uppskatta dem, oftast. Den här lilla är ju superfin! Hoppas frosten håller sig borta ett tag så du får njuta länge av den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra kul att se gula glada solrosor vid den här tiden på året. Fördelen med att bo långt söder ut när det gäller blommor på senhösten uppskattar jag mycket. Herr Frost är inte välkommen på flera veckor.
   Det är även en stor fördel att avvakta ogräs utveckling. :)
   Kram Bosse

   Radera
  2. Mia: Höga solrosor är vackrast utomhus, och de gånger jag sår sådana så är det för att det ska bli frön till fåglarna.

   Radera
  3. Man ska aldrig stressa och det gäller ogräsrensning också.

   Radera
 6. Fint att du tänker på fåglarna, de kan behöva lite hjälp till vintern.
  Bra att du inte hade rensat "för tidigt" nu fick du ju en vacker solros och lång.
  Ha det bra och kram från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att se när de kommer och äter vid fågelbordet. Jag brukar ha tur och få se många olika sorter.

   Radera
 7. Under senhöstens blombrist är en fint lysande "sol" extra välkommen och glädjespridande.
  Här är blomsäsongen över - just nu visar min utetermometer 5,4 minusgrader. Burr! Minusgraderna känns väldigt kalla i dessa dagar när man är mer van med plusditon. I januari däremot känns samma temp som rena blidvädret.
  Kram från kyliga norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. MInusgrader längtar jag inte efter. Troligtvis går det ner under nollan på natten någon utav helgdagarna här. Det ska bli roligt med jul, men sen kan vi ta ett jättehopp fram till april.

   Radera
 8. En solros är alltid en solros... även om den är kort i rocken :) De tillhör mina favoritblommor och finns den någon blomma som kan lysa ikapp med solen, så är det nog just solrosen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solrosor hade vi behövt fler av nu vid denna tiden.

   Radera