onsdag 24 juni 2015

Trädgårdssömnad


När vi först anlade vår trädgård planterade vi olika gröna växter ut mot gatan. Tyvärr var vi inte så flitiga med att tukta dem, utan de växte som de själv ville. Efter drygt 20 år var det inte speciellt snyggt och då tog vi bort allt. Jag saknade att ha lite insynsskyddat i trädgården, så vi planterade olika slags cypresser igen, men den här gången formade vi dem som vi ville ha dem. Dessa har nu också stått där i 20 år och en del av dem är mellan 3,5 och 4 m höga. Höjden har vi inte bekymrat oss så mycket om utan mer bredden. De får ju inte gå för långt ut i gatan, för då får den så småningom enkelriktas. Nu var det åter dags att klippa till buskarna lite så vi kunde se den låga muren vi har längs med tomtgränsen.


Det går inte bara att fara fram med häcksaxen, för då blir det ibland hål i busken så man kan kika in i trädgården. Vi binder i stället upp grenarna och flätar in dem i varandra så de blir täta. Man kan jämföra det med de där små mössen som hjälper Askungen att sy sin klänning. Göran står på "avigsidan" och trär en pinne, som han fäst ett rep i, genom busken och ut till mig på "rätsidan". Där tar jag emot den och drar repet runt grenarna och sticker tillbaka pinnen igen. På det här viset "tråcklar" vi ihop buskarna så de ser fina ut både ut mot gatan och in emot trädgården. Även om det är tidskrävande, så är det betydligt enklare än att gräva upp alla buskarna. De har troligtvis rötter som sträcker sig till Kina.


Vid ena gaveln grävde vi för några år sedan upp en del växter som blivit för stora. Endast två höga cypresser fick stanna kvar. Tyvärr så var de lite "skabbiga" på sidorna som växt in emot de växter som plockats bort. Vi satte då ner armeringsjärn framför och planterade klätterhortensia.


Nu efter några år så döljer klätterväxten gallret helt och har börjat slingra sig runt i cypressen och strävar efter att klättra vidare upp på väggen.

Att ha en uppväxt trädgård är inte alltid så enkelt. Det krävs att man kan komma på lite annorlunda lösningar för att inte trädgården ska ta över helt. I annat fall får man såga ner allt och börja om från början. Det är inget som låter särskilt lockande för någon av oss, så vi kommer fortsätta att klippa och tråckla.

36 kommentarer:

 1. Vilka smarta lösningar ni har kommit på i er fina trädgård. Och det där med att "sy" häcken tyckte jag var väldigt bra :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man lite bekväm av sig är det en fördel och ha lite fantasi.

   Radera
 2. Så fiffigt att sy ihop växtligheten! Rabatter och växtlighet förändras hela tiden och det är bra med tankar och idéer om hur man kan göra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perenner och småbuskar kan man ju alltid flytta på, men större saker blir betydligt besvärligare.

   Radera
 3. Du beskriver er häck och ert arbete så underhållande, var tvungen att läsa inlägget två gånger :D. Ja, huvvaligen, har man trädgård så är det bäst att visa vem som bestämmer från början annars blir det anarki. Vi står inför att gräva, plantera och börja från början i vår nya (mycket gamla) trädgård. Det lär ta en stund... Då ska jag tänka på rötterna som går till Kina. Förmodligen har kineserna massor med svenska rötter som de måste kryssa sig emellan varje dag, hihi.

  ~ Maria ~

  SvaraRadera
 4. Härligt med cypresser! Vilken växtzon har ni? (Vi har 6...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det växtzon 1 som gäller.

   Radera
 5. Det växer bra hos er! Nog är det att föredra... och tuktande är nog lättare än urvråååål som "kom-igen-nuråååå" :) Ni har en fin trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar vår trädgård för den är helt insynsskyddad. Det är en stor frihet att kunna göra precis vad man vill och aldrig behöva bry sig om ifall håret spretar i alla fyra väderstrecken. Det är bara våra fågelgäster som ser det.

   Radera
 6. Det var många som satte vintergröna växter då och inte trodde att de kunde bli så stora.
  Att tråckla ihop växterna var ju väldigt fyndigt. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blev lite förvånade, för alla sa att det tog så lång tid frö vintergröna växter att bli höga. Det vet vi nu att det stämmer inte.

   Radera
 7. Först tänkte jag trädgårdssömnad ??? Menar Gunnel att hon satt i trädgården och sydde i detta kalla väder??? Sen när jag läste så förstod jag . Vad fiffiga ni är!!! Vi har samma tidning du och jag :-) Visst var han smart!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej sitter ute och syr gör jag definitivt inte. Idag har vi haft bara 12 grader.

   Radera
 8. Jag ser Askungen framför mig när jag läser. :)
  Vilken fiffig lösning ni har kommit på.
  I min barndoms trädgård hade vi också riktigt höga cypresser. De skulle inte ha blivit så höga men de trivdes tydligen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från Askungen så hade jag gympadojor på mig som jag knutit ordentligt så jag inte skulle tappa dem.

   Radera
 9. Vilken oas till trädgård ni verkar ha! Insynsskyddat och lummigt ska det vara. Får mig att tänka på en av tavlorna som hängde i mina föräldrars hall - jag tror den hette "Grannarna" och var målad av Robert Högfeldt. Strikt välansat och symmetriskt på tomten till vänster om staketet och frodigt grönt och mysigt på den högra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara en bra titel på den tavlan. Vi har jättetrevliga grannar, men trots det är det skönt att ha en egen oas. Trädgården måste inte vara som ett skyltfönster.

   Radera
 10. Jag tycker verkligen klippa och tråckla låter som en god idé, och snyggt blir det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ganska bekväm metod, och blir det fel är det bara att repa upp och börja om igen. Det går inte om man varit framme med häcksaxen.

   Radera
 11. Mors.Rackarns vilket smart sätt att få ordning på växterna,Och att slippa få gatan enkelriktad,kan ju som du säger bli fula hål om man far fram med saxen..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla sätt är bra utom de dåliga, sägs det.

   Radera
 12. Haha... ser framför mig hur du och Göran står där på var sin sida och syr ihop buskarna... vilken syn... och vilken härlig berättelse!
  Jag har ju ingen välordnad trädgård... här lever vi efter principen att det som växer och trivs får göra det och resten må gå under... så´n är jag... :) Det är bara klätterhortensian som tuktas hårt, då den försöker bryta sig in på vinden och smiter upp under tegelpannorna... suck...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade klätterhortensia bakom rhodedendronbuskarna tidigare, och den är verkligen egensinnig. Göran var väldigt anonym. Grannarna kunde bara se mig som stod på gatan.

   Radera
 13. Resultatet blev ju jättefint! Bra när man kan jobba i team.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till de större växterna fodras det att vi hjälps åt.

   Radera
 14. Vi har också en trädgård som börjar ta över. Tanken med att sy ihop växterna är inte dum alls, men jag (vi) ska forma våra jättar till Bukettaplar med en sekatör. Det är jobbigt, men det kommer att bli bra. Dina bilder visar hur fint ni har fixat till det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar med använda sekatören när jag ska finputsa. Det är lättare att få det precis som man vill då. Häcksaxen och jag kommer inte riktigt överens.

   Radera
 15. Härligt och genialt!
  Snyggt har ni omkring er också. Här börjar det vilda bli väl vilt....få se när det blir tid att tråckla och sy för vår del ? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har tyvärr ett par stora cypresser som måste grävas upp till hösten. Sen ska vi plantera nåt långsamxäxande där i stället.

   Radera
 16. Så himla fiffigt med pinnen med repet. Kanoners. Enkelt men genialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det passade mig perfekt, för jag gillar ju att sy.

   Radera
 17. synd att ta bort allt: http://formklippningtopiary.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ha trädgården insynsskyddad. Det blir så ombonat och lummigt.

   Radera
 18. Vad smart att tråckla in grenarna, så ni slipper ta bort insynsskyddet. Det är inte enkelt med äldre trädgårdar och vi har lite av samma problem här, för vi har en skogstomt med en hel del träd som är gamla. Klätterhortensia är tacksamma och blir väldigt fina, så det var en bra lösning ni kom på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en del jobb att hålla allt gammalt snyggt, men det är värt det, tycker jag.

   Radera