onsdag 10 juni 2015

Kaffe rätt och slätt......eller med socker och en gräddeskvätt? Mitt sätt att dricka kaffe har ändrats mycket under åren. När jag var liten och var hemma hos farmor och farfar så fick jag ibland smaka kaffe med mycket mjölk och socker i. Jag minns faktiskt inte om det var gott. Något som däremot inte var gott var kaffe med en smörklick i. Det ansåg farmor vara jättebra mot förkylning och halsont.


Min syster och jag var så imponerade av hur farfar drack sitt kaffe. Han hällde alltid lite på fatet, satte en sockerbit mellan tänderna och sen drack han från fatet. Vi fattade inte hur han kunde balansera det så elegant i handen. Det behövdes nog att kaffet svalnades av lite för när farmor hällde upp det i koppen så rök det. Det gör det inte när jag häller upp mitt kaffe idag.


Farmor hade en emaljkaffekanna och mellan locket och kannan fanns en ring i samma material. I den ringen fäste hon en påse som hon hällde det malda kaffet i. Farmor hade en kaffekvarn så hon malde själv sitt kaffe. Hon kokte vattnet på vedspisen och sen hällde hon det över bönorna i påsen.
Min mor gjorde likadant minns jag och när kaffet runnit genom påsen hälldes bönorna ut och påsen sköljdes noga. Då och då plockades den här kaffepåsen, som var sydd av tunt tyg, bort och kokades.


Så småningom blev det vanligare med Melittahållare och papperspåsar. Det var mycket enklare nu att bara kasta när man använt dem. Koka vatten och hälla över bönorna fick man fortfarande göra själv.


För 50 år sen kom den första elektriska kaffebryggaren. Vilken lyx! Jag minns att det dröjde länge innan jag skaffade mig en sådan, men idag står man nästan handfallen när den inte funkar. Jag har skaffat mig en kapselmaskin också, men den lagar jag inte vanligt kaffe på. Det får bli cappuccino, cafe latte, cafe caramell och något annat smaskigt. Den används inte alls lika flitigt som kaffebryggaren. Den jobbar för högtryck visa dagar.

32 kommentarer:

 1. Ljuvligt vackra kaffekannor!
  Jag har två jag använder när vi har mindre grupper här på besök och när det krävs servering.
  Ja, tiderna har förändrats och ändå är det inte länge sedan man själv satt och malade kaffebönor med kvarnen i famnen. Jag minns faktiskt fortfarande hur kaffet med mycket mjölk och socker smakade...men för min del så trycktes en hel bulle ned i allt detta. Mullmåddå kallades det :) Gott som bara den. Tänk, sådant har jag inte ens tänkt på att ge barnbarnen...
  Numera har vi en Saecokaffemaskin, med vattentank, ett bönförråd och en kvarn...ett tryck på on-knappen och fabriken går igång med lite nojs och världens godaste kaffe rinner ner i muggen. I skåpet står alla möjliga versioner av kaffebryggare, helt bortglömda. Den allra minsta kaffekvarnen sålde vi här om dagen för en liten slant åt någon som behövde mala olika saker till sina tårtdekorationer.
  Det är så roligt att se hur väl du har tagit hand om det gamla vackra porslinet både för vuxna och för barn. Härligt inlägg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bullmåddå, ska det vara och ingenting annat...

   Radera
  2. Jag tycker gammalt porslin är så vackert. Kannorna används inte, utan de står som prydnad i mitt vitrinskåp, liksom miniserviserna. Moccakopparna användes flitigt när jag var barn, så egentligen är det konstigt att de fortfarande är hela.

   Radera
 2. Vi har samma minnen om kaffe och kaffedrickande!! Så fina kaffeserviser du har!..............Jag är helt nöjd med trappan.Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att bevara gamla saker.

   Radera
 3. Kul inlägg! Kokkaffe är väldigt varmt, och faktiskt gott! Jag har testat olika sorter, men tar gärna en skvätt äkta vispgrädde i mitt kaffe (mina anhöriga har det när jag kommer på besök :) Dessa vackra kannor använder jag som blomstervaser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   pressokaffe på helgerna när maken fikar, eller liten minibryggare när jag är ensam, kapselfaffe är inte gott...

   Radera
  2. Jag gillar inte heller vanlig kaffesmak som bryggs i en kapselmaskin. Det måste vara lite annat gott då. Jag använder också vispgrädde i vanligt kaffe, men inget socker.

   Radera
 4. Åh, så många söta koppar och kannor!
  Ett tag körde jag med kokkaffe....Tyckte det luktade så gott när det kokade på spisen. Men inte lika kul när man glömde att passa det och allt kokade över. Så nu har vi vanlig bryggare igen, Men någon kapselmaskin har jag faktiskt inte skaffat mig än....Men det kommer kanske :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man laga kaffe till många föredrar jag en vanlig kaffebryggare.

   Radera
 5. Nu blev jag kaffesugen, skall bara göra mig en kopp....
  (Fina kaffeserviser också.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffe är livsviktigt...nästan.

   Radera
 6. Visst minns man. Vi har perkulator nu, ingen kapselmaskin.
  Söta små serviser. Jag har också flera sådana. / Britt

  SvaraRadera
 7. Min svärmor kokade vanligt kaffe i en liten emaljerad kaffepanna. På spisen stod det också en stor rostfri kaffepanna och i den hälldes sumpen från den lilla pannan över och en gång i veckan kokades sumpen av. Det där avkoket användes sedan att spä ut det vanliga kaffet med. Jag undrar hur nyttigt det var egentligen?
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det minns jag nu att farmor också gjorde. "Sumpakaffe" kallade hon det för. Det fanns säkert mycket onyttigt som man åt och drack förr.

   Radera
 8. Vilka fina kaffekoppar och kaffekannor du har.
  Min morfar drack också alltid kaffe på fat. Men han saknade halva lång och pekfinger, så fatet låg så fint på hans fingrar.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rena balansakten. Vet inte om jag hade fixat att göra det lika elegant.

   Radera
 9. Vilka fina serviser du bjuder på. Jag älskar gammalt porslin. Det har liksom något att berätta... På himmet använder vi sådant på helgerna när det dukas för kaffestund. Brukarna bli lika lyriska varje gång och har alltid något att berätta från sin ungdom. Underbart! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nåt speciellt med gamla saker och särskilt om man vet lite historien bakom.

   Radera
 10. Å, vilket underbart inlägg. Ljuvliga bilder också, som gör mig enormt sentimental, på ett skönt sätt ... :)

  Det här gick jag igång på ordentligt. Det höll på att bli ett litet inlägg som kommentar här, så jag sansade mig och kommer istället att göra ett inlägg hos mig, med hänvisning till det här inlägget.

  Om du blir intresserad får du läsa där istället ..

  Tack för detta härliga inlägg ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att läsa ditt inlägg.

   Radera
 11. Men åh - vilket fint porslin! Har också några porslinskaffekannor. Använder dem inte, men så vackra. Fin onsdagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte heller använda de här gamla kannorna, utan de står bara till prydnad.

   Radera
 12. Så vackra koppar och kannor! Och så söta miniserviser! Tack för en riktig nostalgitripp!
  Jag dricker aldrig kaffe; tycker inte det smakar gott. Men jag kan gilla kaffesmak i bakverk och annat. Så´n kan man också vara. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I perioder har jag också slutat dricka kaffe, men på nåt sätt så har jag alltid kommit tillbaka till kaffet ändå.

   Radera
 13. Det är inlägget är ju som en riktigt god kopp kaffe! Serverat i de skönaste koppar ur bästa kannan! Jag har kokat, don pedrat, bryggt, pressad och haft många goda koppar under åren. Hemma i barndomen maldes kaffet själv som hos farmor och mormor! och nu ---ja jag dricker så lite så jag kör med pulver .. det är också gott, starkt ska det vara.
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har verkligen testat olika sorters kaffe. Don pedrat har jag aldrig testat nån gång...låter exotiskt.

   Radera
 14. Vilka underbara kaffekannor du visar upp. Jag känner igen sättet att dricka kaffet på som du beskriver. Så var det ju när man var barn. Kokkaffe och dricka på fat med sockerbit till. Det är fina minnen.
  Tack för att du väckte upp dessa minnen.

  SvaraRadera
 15. Det är kul att tänka tillbaka på hur det var förr när man var barn. Det är ganska stor skillnad mot idag.

  SvaraRadera
 16. Härligt inlägg tycker före detta porslinsmuseumchefen. Kaffekoppar på guldfötter tycker jag är gulligt. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag helst dricker kaffe ur mugg, så älskar jag kaffekoppar.

   Radera