lördag 16 maj 2015

Ord och inga visor


Rasmus föräldrar har alltid läst sagor för honom innan han skulle sova och annars också. Det har de fortsatt med i alla år och han tycker fortfarande det är roligt när man läser för honom. Ofta hör man att barn idag inte läser böcker...det är bara iPhone, iPad och dataspel som gäller. Jag tror faktiskt inte det är så illa, men det blir tyvärr ofta en generalisering. De barn jag träffat på när jag jobbade i skolan har visst varit intresserade av den senaste tekniken, och tur är det, men de älskade när hela klassen gick till biblioteket och lånade böcker. I Rasmus klass har de en bok som deras lärare läser ett kapitel ur varje dag. Det får barnen att varva ner lite.

Att läsa böcker ger inte bara ett stort ordförråd, utan man får användning för sin fantasi också. I stället för att få allt serverat som när man tittar på en film, så får hjärnan i stället jobba fritt. Jag tror absolut att det sätter igång kreativiteten och gör att man tänker på ett annat sätt i vardagen. Allt blir inte så inrutat utan man kan improvisera lite.

Jag är så imponerad av stå-upp-komiker som är så snabbtänkta och kan hitta rätt repliker på nolltid. De är mästare på att vränga till ord och komma på så många olika betydelser och sammansättningar så man blir alldeles matt. Jag gillar sjuk humor och det gör Rasmus också. Han kommer med så dräpande kommentarer ibland och jag som alltid haft lätt för att skratta är klart tacksam att ha som publik. Han kommer fort upp i varv och jag skrattar så tårarna rinner. Det konstiga är att ingen annan fattar i regel vad vi har så roligt åt.

Några som jag också beundrar är författare. Tänk att ha förmågan att skriva en hel bok! Jag tycker det kan vara svårt ibland att bara få till ett blogginlägg, men det finns författare som skriver tegelstensromaner. Nu har min författarbloggkompis Lotta kommit ut med ännu en bok. Den gav lite extra stoff till mitt ena tema här på bloggen. Tack för det, Lotta! Nu väntar jag bara på att författarbloggkompisen Bosse också ska ge ut en ny bok.

23 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att läsa! Och jag tycker det är bra att Rasmus fröken läser lite varje dag för eleverna....Man behöver "drömma" sig bort i böckerna en stund ibland :)
  Ha en fin lördag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just precis det man gör....drömmer sig bort.

   Radera
 2. Högläsning är fantastiskt trivsamt.
  Dagligen läser vi bara för yngste sonen men vid längre bilresor, sköna kvällar i soffan eller på en filt i trädgården samlas gärna egna barn och andras barn när det vankas högläsning.
  Så härligt att ni har en egen, gemensam humor du och Rasmus. Det låter så mysigt! Och kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar gärna på högläsning när jag har tillfälle till det. Det finns många som är helt fantastiska på att läsa så man lever sig in i handlingen.

   Radera
 3. Barn kan verkligen behöva läsa, eller att någon läser för dem. Håller med dig helt och hållet.
  Själv så kan jag inte läsa böcker längre. Klarar inte av att hålla i en bok, eller läsa och koncentrera mig på det jag läser. Men jag lyssnar mycket på ljudböcker. Lånar ibland på bibblan, men så köper jag ofta då jag hittar på extrapris.
  Ha en trevlig helg! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta blir böcker mycket mer spännande än en film, för man kan blanda in sin egen privata fantasi i handlingen.

   Radera
 4. Vilka förståndiga föräldrar Rasmus har. :) Den grunden har han nytta av hela livet. Högläsning, böcker och berättande är nyttiga faktorer. Bara att man umgås en stund är guld värt i vårt stressade samhälle. Har kroppskontakt och fysisk närvaro är a och o. Sverige har sjunkit på skollistan i världen och jag är inte förvånad. Den nya tekniken är här för att stanna och utvecklas kontinuerligt. Tyvärr har "bra saker" fått ge vika i alltför många barnfamiljer. Min förenklade metod är att man ska ta det bästa/russinen från de olika "världarna". Precis som du skriver ovan kan en film aldrig ersätta en bok. Där blir du serverad det mesta.

  Rasmus verkar vara en härlig grabb och är alla gånger mycket glad för sin ungdomliga farmor. Den där författaren Bosse har många idéer och planer, men vågar inte pressa förlagschefen som har ett år kvar på sina studier. Tack för att du köpt och gillat mina två böcker. <3
  Lördagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju en dubbeltitel mormor/farmor så jag reagerade inte för det. Tänk så bra att ha en bok till hands när det bara är skräpprogram på TV en kväll.....som nu i ishockeytider.

   Radera
 5. Håller med dig om att läsning och böcker är livselexir! Jag har alltid läst massor, även för sonen när han var liten, och jag kommer alltid att läsa....
  Ha ett skönt veckoslut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig böcker kommer att bli omoderna hur mycket nytt som än kommer till.

   Radera
 6. Hej, det är otroligt viktigt att barn lär sig läsa och tycka om det. Såg just en artikel i en tidning om att man kunde ta läsborgarmärken! Tror det började med att barnet läste tre böcker som skulle noteras i ett häfte av föräldrarna. Sedan lämnade man häftet någonstans där märkena delades ut. Sen kunde man fortsätta med andra märken beroende på hur mycket man läste...alla sätt är bra utom dom dåliga. När jag var barn läste mamma för mig om kvällarna, när jag blev lite äldre så turades vi om att läsa högt för varandra. Och idag är ju jag en riktig boknörd...
  Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också övertygad om att blir man van vid att läsa eller lyssna när någon annan läser från det man är barn, så blir det helt naturligt att fortsätta med det som vuxen.

   Radera
 7. Att högläsa är A och O just för barn, hmm , , , jag läser högt för min man och ibland är det dito.
  Nu läser barnbarnen högt för mig, sen somnar ja lätt, hi hi . . . .
  Ha en trevlig lördagskväll/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en bra uppdelning. Sover du gott sen?

   Radera
 8. Mamma, och ibland pappa, brukade läsa för mig när jag var barn. När jag själv tidigt lärt mig läsandets konst var jag så lycklig. Tänk att, närhelst jag kände för det, kunna krypa upp i soffan eller sänghörnet och läsa alldeles själv!
  Jag slukade böcker och senare, när mina föräldrar och jag blev bortbjudna någon kväll så tjatade jag mig till att få stanna ensam hemma och läsa istället. Med en ny bok och en burk svamp eller räkor till stuvning på ett par goda limpskivor så var min lycka fullständig. Jag minns än idag glädjeruset jag kände. Mina föräldrar var väl inte alltid lika glada över att lämna mig ensam i huset, men med lite övertalning så gav de - för det mesta - med sig.
  Ditt inlägg väcker många fina minnen! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att läsa böcker är den bästa sysselsättning som finns.

   Radera
 9. Har alltid läst böcker/sagor för mina barn. De har också alltid läst böcker/sagor för sina barn. Mirren läser böcker för barnen (mina barnbarn) varje kväll. Två går och lägger sig samtidigt och de får välja bok varannan gång. De har dessutom sina paddor, men det inverkar inte på bokläsandet på kvällen.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. I skolan rekommenderar lärarna föräldrarna att läsa för sina barn även fast barnen själv kan läsa, och jag tycker det är en väldigt bra idé.

   Radera
 10. Du har nog rätt i att det generaliseras, böcker finns fortfarande i många barns liv. Men en stor del av den där Pisa-undersökningen (vars värde visserligen är omdiskuterat) och det dåliga svenska resultatet där, visade på dålig läsförståelse vilket drabbade alla ämnen. Så heja, Rasmus lärare och alla som läser för sina barn/barnbarn. Så trevligt och mysigt, dessutom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog tyvärr rätt att det är inte jämställd bland skolorna.

   Radera
 11. När mina döttrar var små läste vi jämt, och det är stunder som jag verkligen minns med glädje! Den hade också begränsad datatid och det märks idag.....ingen av dem är särskilt beroende av varken dator eller telefon och det känns bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har visat dina döttrar något som de har glädje av alltid. Det är tragiskt och se att så många använder mobilen som en förlängning av sin arm och aldrig släpper den.

   Radera