onsdag 20 maj 2015

Kaffetåren den bästa är


För inte så länge sen var det så enkelt när man gick in på ett fik och beställde en kopp kaffe. Servitrisen tackade för beställningen och hämtade en kopp helt vanligt svart kaffe. Ville man ha socker och grädde till så gick det naturligtvis bra. Idag finns en hel meny med olika kaffesorter. Jag har inte testat alla och vet inte ens vad de innehåller förutom kaffe då naturligtvis. Café Latte och Cappuccino har jag smakat och båda två är väldigt goda.

Det skulle vara roligt att testa alla sorter som finns nån gång. I stället för att gå en barrunda så kunde man gå en caférunda. Jag får fundera lite mer på det, för det låter väldigt gott. Då kunde jag besöka olika caféer samtidigt och göra upp en lista på vilka som var värda ett andra besök. När Rasmus var liten ägnade vi ett helt sommarlov åt att åka runt och testa olika lekplatser. Hembygdsparken i Ängelholm vann stort. Han kanske vill göra mig sällskap på en cafétestrunda också?

Det första jag gör när jag stigit upp på morgonen är att sätta i gång kaffekokaren. Medan den är i gång går jag ut och hämtar tidningen. Jag brukar hälla upp en mugg åt mig själv och sen hälla resten på termosen. Först häller jag grädde i muggen innan jag häller på kaffet. Jag vill alltid ha det i den ordningen i stället för tvärtom. Har ingen aning om varför. Jag plockade fram grädden ur kylskåpet och hällde upp lite och sen hällde jag kaffet på termosen. När jag ställt tillbaka grädden började jag leta efter min mugg. Var hade jag nu satt den? Den fanns inte någonstans. Då ramlade poletten ner. Jag hade aldrig plockat fram nån mugg utan jag hade hällt grädden direkt i termosen och sen på med kaffet. Det blev åtminstone i rätt ordning.


36 kommentarer:

 1. Haha! Ja, ibland vet man inte vad man gör....Det går av bara farten :)
  Men visst finns det många kaffesorter, en del går ju inte ens att uttala och då väljer jag tyvärr bort den. Synd, för just den sorten kanske var den allra godaste. Men jag måste ju kunna tala om vad jag vill dricka!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara svårt att uttala en del kaffesorter, men jag tänkte att i så fall bara pekar jag på namnet, så jag inte missar något.

   Radera
 2. Men nu har du ju färdigtblandat kaffe hela dagen.
  Jag är ju ingen kaffemänniska, men jag vet nog en som skulle hänga med dig på en kafferunda.
  Rantafar.
  Han är en riktigt kaffetratt, kan smutta kaffe ur sin kära termos hela dagarna,
  skulle nog få skakningar av abstinens om han inte skulle få sitt kaffe på morron,
  medan jag börjar med en stor kopp thè som jag njuter ihjäl mig av.
  Älskar att inhandla god thè på lösvikt.
  Sen vill jag alltid ha eftermiddagskaffe, nykokt och gott, då njuter jag också ihjäl mig.
  Frukosten är dagens bästa måltid....tycker jag, iallafall nu när man "bara" är hemma och kan njuta.
  Lyx.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog ganska förutseende ändå, men jag fick laga nytt kaffe till Göran för han vill inte ha grädde i sitt. Frukosten tycker jag med är det bästa på hela dagen. Den ska man njuta av i lugn och ro utan stress. Jag dricker inte lika mycket kaffe nu som tidigare. Då var det ibland så illa att jag fick en migränliknande huvudvärk om jag inte fick tillräckligt med koffein en dag.

   Radera
 3. Ha ha... Så kan det gå! Caférunda låter kul tycker jag, och visst är det så att man nästan får beslutsångest när man ska välja. Det finns ju så mkt man borde prova. Maken och jag brukar brygga pressokaffe till helgerna men då behöver man en pressobryggare. Har du provat det? Mjölken /grädden först innan kaffet tillkommer är också min melodi, tycker att det blir godare så. Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte testat med pressobryggare. Det får komma med i testet.

   Radera
 4. Hej Gunnel, roliga inlägg du gör.
  'Tant klutarna' minns jag mkt väl, men min mor hade ingen däremot förkläde. Det har jag bara vid spisen.
  Svärmor hade klutarna., men hon var en äkta 'bonna
  käring' , nu är det jag som är den tanten, hi hi. .
  Använder mina sjalar även som huvud bonad.....
  bara i trädgården när det blåser. Japp jätte fult . . .
  Kaffetåren tar jag nu, faktiskt en med smak tillsats.
  Vi fått en 'kaffe-maskin (tassimo) mkt bra när man bara vill ha en enda kopp.
  Jag är ingen kaffe kärring men gubben min är det.
  Ha ha ha . . . .

  Må så gott, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina sjalar är jättevackra och är alldeles för fina att ha när du städar eller jobbar i trädgården. Vi har med en kapselmaskin...väldigt praktiskt.

   Radera
 5. Det allra godaste kaffe jag någonsin smakat är julkaffet från PENTIK. Om du har affären nära, prova när det blir juletid igen (ja, snart är vi där igen...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag absolut testa. Det känns nästan som vinter ute, så du har nog rätt att julen snart är här.

   Radera
 6. När jag för några år seden blev sjuk blev det naturligt att välja bort kaffet. Jag blev en te-människa. Det senaste året har kaffet börjat smaka igen och magen gör inte uppror. Så gott det är att njuta av förmiddagskaffet, fast det räcker utmärkt med en stor kopp. Och njutningen brukar vara dess större av denna enda stora balja (med lite socker).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffe måste jag ha direkt på morgonen om jag ska vakna.

   Radera
 7. Hahaha, ja som det kan bli, men börjar man med en viss ordning, så är det minsann inte lätt att ändra på det. Kanske din man vill ha en egen termos efter detta. hihi... Jag börjar också dagen med en mugg kaffe, och en talrik fil.
  Kram Lisa
  SV: Förstår din saknad, blir det en ny hund kanske??
  Vi var utan i ca ett halv år då vår Maja somnade in, sen köpte vi Elsa.
  Vi ska ha lite liljekonvaljer i kyrkan, och i blomvaserna på borden i festlokalen. Vi har haft lite funderingar på om de skulle komma upp och hinna slå ut, vilket de hinner göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ingen ny hund även om det inte finns något härligare än en hundkompis. Jag får nog skaffa en till termos för säkerhets skull.

   Radera
 8. Vilken tur jag har som inte dricker kaffe! Klarar mig från beslutsångest - åtminstone i detta fall.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffe kan jag nog inte klara mig utan.

   Radera
 9. Nu tror jag att jag ska börja morgnarna med café au lait. Blev liksom lite sugen.

  SvaraRadera
 10. Vilka vanor man skaffar sig!
  Det var en kul idé det där att gå en caférunda och testa lite olika sorters kaffe. Jag dricker alltid Espresso och/eller Cappuccino i Italien, men aldrig här hemma. Här blir det vara vanligt kaffe utan både socker och grädde och någon Latte skulle jag aldrig kunna tänka mig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag kommer att gilla alla kaffesorter, men det ska bli kul att prova på.

   Radera
 11. Dricker inget kaffe så har inga sådana "stora" beslut att fatta. ;)
  Sverige tycks ha tagit efter USA med tanke på antalet val man skall göra när man beställer mat och dryck.
  Har du beställt smörgås här i USA? När jag först kom hit blev jag litet smått panikslagen eftersom jag aldrig behövt fatta så många beslut bara för att få en smörgås. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte vi har beställt smörgås nån gång i USA. Det har ofta varit något annat, som man aldrig orkat äta upp. Hur stor magsäck tror de egentligen att man har?

   Radera
 12. Jag tycker bäst om vanligt kaffe med mjölk i..Var du vaken i morse när du slog upp kaffet???.......Så bra att du bor högt! Men... vi kan ju inte bo hos dej alla! :-) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick kanske upp aningen för tidigt. Det blir kanske lite väl trångt, men det går ju att tälta inne i skogen.

   Radera
 13. När man är på hotell, som vi nu varit, så finns det ofta kaffeautomat. Då kan man ju lätt testa en annan sort än man brukar dricka.
  Vår morgonrutin är att den som vaknar först hämtar frukost (fil, smörgås o kaffe) och så äter vi det ihop i sängen. SÅ härligt! Varje morgon lika härligt. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat att äta frukost i sängen, men det var inget för mig.

   Radera
 14. Och jag som inte ens dricker kaffe.....

  SvaraRadera
 15. För mig är valet alltid lätt - svart kaffe! Ingenting i som tar bort eller dämpar kaffesmaken!! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också druckit svart kaffe i många år. Minns inte nu när eller varför jag började med grädde i.

   Radera
 16. Brygga kaffe är också det första jag gör på morgonen - men inte till mig utan till Kent. Själv dricker jag bara te...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då kan du i varje fall andas in den ljuvliga doften.

   Radera
 17. Jag hann inte med tåget när alla dessa kaffekapselmaskiner kom men innan dess drack jag baljor med vanligt kaffe varje dag. Från en dag till en annan blev det te istället - utan någon anledning alls. Inga termosblundrar här, alltså! Men en sån där kaffeprovarrunda låter väldigt kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dragit ner betydligt på mitt kaffedrickande, men att sluta helt kommer jag nog inte att göra. Ibland dricker jag te, och det finns många goda tesorter också. Det går ju att prova bakverk också och inte bara kaffe på en sån där testrunda.

   Radera
 18. Svart och starkt... så vill jag ha mitt kaffe. .. minst tre muggar på morgonen och så ytterligare ett antal under dagen... jag älskar kaffe :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffet är helt nödvändigt för att man ska kunna fungera under dagen.

   Radera