tisdag 7 april 2015

Spara och ta tillvara

Med jämna mellanrum så röjer jag i skåp och lådor. Det är mest mina hobbyrum som det behöver röjas i.  Jag vill inte att någon ska hjälpa mig med det, för det är så invecklat så det är bara jag som klarar av det. Ingen annan kan ju förstå hur en liten tygbit på 3x3 cm kan vara helt oumbärlig och definitivt inte får kastas, eller varför garnstumpar, som är så små att de inte går att göra nystan av ska ligga i en alldeles egen garnlåda. I min hjärna kan jag se hur jag av de här sakerna kommer att göra helt fantastiska konstverk....när jag får tid.

Jag är uppväxt med en mor som sparade och tog tillvara på mycket...jag har gått steget längre och sparar på allt...nästan. Det beror givetvis på att jag har mycket större utrymme än mor hade att samla bra-och-ha-grejer på. Hon samlade för ekonomins skull, och sydde allt till mig och min syster. Gamla slitna herrskjortor blev blusar, avlagda kappor blev jackor, koftor och tröjor repades upp och hon tvättade garnet och stickade nytt. När ärmarna på koftorna blev slitna på armbågen, flyttade hon höger ärm till vänster sida och tvärtom. Då gick det att använda koftan ännu en tid, eftersom det tunnslitna nu kom på insidan. Hon var makalös på att komma på olika lösningar på hur man kunde spara.

Det är roligt och se att lite av den tankegången är på väg tillbaka. Nu är det inte längre fult att ta hand om gamla saker utan helt accepterat. Konstigt nog så är det ofta den yngre generationen som har hakat på trenden. Många äldre kanske minns hur det var och är glada för att slippa ha det så knapert. Men visst är det synd att kassera material bara för att modet säger att det ska vara en annan modell den här säsongen. Sparar man det tillräckligt länge blir det säkert modernt igen.

Jag har en låda som det står Nostalgi på, och i den samlar jag lite gamla kläder och dukar som jag fått. Det är ganska länge sedan jag kikade i den så det var lite spännande.


Det första jag plockade upp var ett långt nattlinne i vitt linnetyg med spets och broderade initialer...E N...Ebba Nilsson. Det har tillhört min mans moster. Jag har fått det av min svärmor eftersom hon visste att jag gillade allt gammalt och tog vara på det. Hennes syster sydde det till sig själv i början på 1900-talet. Det kan inte ha varit skönt att sova i det. Tyget är så hårt så nattlinnet kan nästan stå för sig själv. Det här plagget kommer troligtvis aldrig att lämna lådan, men trots det vill jag spara det. Om några generationer kanske några av mina barnbarnsbarnbarn plockar fram det och upptäcker att det är ju exakt en sån modell som visas i modetidningarna då. Modet går igen.

Inlägg 34 i Blogg 100

34 kommentarer:

 1. Ja modet går igen. Jag var också en ekorre förr och sparade och sydde om .Numera så har ekorren försvunnit i mej! ..............Tack för din stora kram och att du tänker på mej Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker fortfarande att det är kul och sy om gammalt.

   Radera
 2. Jag har precis samma uppväxt och slänger inte i onödan, utan tänker länge först. Jag har också ärvt sådan nattlinnen och även broderade gardiner. Men jag har använt dem. Mina nattlinnen var mjuka redan då jag fick dem.
  Jag såg i Gokväll att någon sydde barnklänningar av kökshanddukar med monogram och broderier på. Det har jag inte gjort, utan jag använder de fina kökshanddukarna trots att jag ibland inte vet vilka bokstäver i monogrammen var för några. Fast det är roligare när man vet det. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att återanvända. Lakansbårder och spetsar kan man också göra mycket fint av. Bara fantasin sätter gränserna.

   Radera
 3. Ah, vad roligt att ha en sån nostalgi lådan !!

  Jag har slängt nästan allt, är bra på att röja och slänga, oftast till rödakorset.
  Fast ibland har det varit lite svårt att "skiljas" !

  Ända som jag inte slänger är mina gamla, ca 30 - 40 år, brev och vykort som jag har fått ! Där finns
  mycket nostalgi och vedmodighet att läsa.

  Kram på dig och ha en fin dag i dag !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar jag att jag var lite bättre på att slänga.

   Radera
 4. Ungdomarna har kanske fått nog av slit och släng. Men det tycker jag inte stämmer... de köper gärna begagnade prylar, men byter möblemang eller delar av det, titt som tätt.

  Ja, våra föräldrar och människorna dessförinnan i vårt land levde oftast under väldigt knappa förhållanden. De kunde inte ens ana vilket välstånd vi, deras barn och barnbarn, skulle få uppleva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker många ungdomar är mycket skickliga på att ta hand om och förnya gamla saker. De är definitivt mycket bättre än många äldre när det gäller källsortering t.ex. De är i regel intresserade av miljöarbete.

   Radera
 5. Jag ärvde en sån där nostalgilåda för många år sedan och den har varit till stor glädje. Bland annat fanns det ett vackert linne med vackra spetsar och broderier och när jag använde det på sommaren väckte det verkligen fullt berättigad uppmärksamhet.
  Det är roligt att få användning för sådant som tillverkats för kanske mer än 100 år sedan.
  Ha en skön påskvecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stort värde i gamla saker...även om kanske inte det är pengavärdet som är störst.

   Radera
 6. Jag har tyvärr ingen sån låda med nostalgisaker, men alldeles för många grejer i min hörna ändå. Undrar om det är knypplade spetsar på linnet? Vilket arbete de la ner på kläderna förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knypplade spetsar och bården mellan kjol och liv är broderad genom att man drog ut trådar och sydde om de som blev kvar. Kan inte komma på vad sömsättet heter.

   Radera
 7. Tyg och kläder är ok att spara. Men inte att diska gamla creme fraiche-burkar, där går min gräns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I regel är det mycket bra kvalitet i gamla tyger.

   Radera
 8. Undrar om du tänker på hardangersöm?
  Jag fungerar också ungefär som du gör. Tar vara på och sparar för att göra någonting konstfullt av det längre fram. Så gjorde min numera salig svärmor också och nu får jag ta hand om mängder av allt det vackra som hon har sparat genom åren. Även linnetrådar korta som bara den...och nu har jag lärt mig hur man kan återanvända även sådana. Måste nog visa på bloggen någon dag ....svårt att förklara så här. Jag har städat rejält många gånger i mina gömmor också, delar med mig åt andra av det jag vet att jag inte kommer att använda mig av.. Jag blir inte trehundra år, tror jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom på nu vad sömmen heter. Det är en slags hålsöm som kallas trädd eller språngad hålsöm. Det är visst ett mycket gammalt sömsätt som använts ända sen antiken på linnekläder. Katarina brukar hamstra garn, tyg, knappar m.m. när hon är hemma. Ulrika kan åka hit och hämta precis när hon behöver något. Jag är glad att det blir lite åtgång på materialet, för jag kan omöjligen själv använda upp allt.

   Radera
 9. Så härligt med en nostalgilåda.
  Ja ibland behövs det röjas. Men förr var dom bra att återanvända saker.
  Ha det gott och kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den värsta slit-och-släng-perioden är över. Bra att loppisar finns om man inte själv har användning för sina gamla saker.

   Radera
 10. Tyvärr är jag också mycket för att spara sådant. Har mängder med vävda och broderade dukar som jag aldrig använder, virkade spetsar som jag ibland tar fram och tittar på. Jag har inte bara en låda utan ett helt rum med sparade saker. En vacker dag ska jag ta tag i det...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en riktig skatt om du har ett helt rum. Var rädd om allt.

   Radera
 11. Ojdå har du 'sådana' lådor kvar, så spännande att få kika i dem.
  Kanske något 'nytt' dyker upp eller som du rent av glömt bort.
  Något som du kan använda till något annat eller . . . .
  Lycka till/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gamla dukar som jag använder ibland och mycket av de gamla sakerna försöker jag ha framme, så jag kan njuta av dem. Lite synd att bara gömma undan.

   Radera
 12. Jag hade en skrubb med massor av sybehör samt en garderob fylld med tyger och kände mig rik eftersom jag när som helst kunde sno ihop något. I samband med flytten var jag tvungen att göra mig av med det mesta men det kändes riktigt roligt att en hel del unga personer fick glädje av det, att det kom till användning. Har dessutom alltid varit en sådan som när ett plagg skulle kasseras först räddat dragkedjor, knappar, snoddar mm. När jag läser i en lokal fb-grupp så ser jag att många unga efterlyser begagnade kläder, tyger osv och det är bra som motvikt till alla gallerior som växer fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör precis som du innan jag kasserar ett plagg. Många ungdomar är mycket skickliga på att ta tillvara gammalt.

   Radera
 13. Vilket fint nattlinne som ligger där i nostalgilådan! Och visst är det roligt att spara på saker som kan vara bra att ha, eller bara för att ta fram och titta på dem lite då och då. Och du som är så pysslig kommer säkert på något att göra med alla tygbitar och garnstumpar :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju min stora hobby att hålla på med garn och tyg och göra olika saker av.

   Radera
 14. Spännande med det gamla nattlinnet... ser välbevarat ut. Jag sparar också på mycket... dock varken på garn eller tyg. önskar jag kunde t.ex. vända en krage på Lasses favoritskjorta.. eller byta ut muddarna på en i övrigt bra tröja som jag haft och älskat i många år, men nu åker den i soptunnan...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är uppväxt med en mor som alltid höll på med sömnad och liknande. Det är näst intill omöjligt att jag inte skulle bli intresserad av det då.

   Radera
 15. Magiskt vacker blus! Blir lite lycklig när jag se den. Jag är så glad att återbrukstanken är tillbaka. Ur miljöaspekt. Har själv tänkt i de banorna större delen av mitt liv och känner också att trenden har vänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt måste inte vara nytillverkat. Roligare om man kan använda en del av det som redan finns.

   Radera
 16. TESTIMONI AV HUR FÖLJD (HERPES SIMPLEX VIRUS) AV DEN STORA LÄKEMEDELLEGGAREN KOLA
  Hej alla, jag heter Kimberly Maria, jag är här för att vittna om det stora arbetet som. Dr Kola har gjort i mitt liv som ett resultat av hans hjälp i hans traditionella örtmedicin. Jag har lider av herpes sedan 2015 och sedan dess har jag letat efter lösningar för att bota det. Jag gick till flera sjukhus, men jag fick reda på att ingen av dem arbetade för mig att jag bara slösade bort pengar. Så jag bestämde mig för att leva allt för Gud, då tog jag hand om mitt liv och minskade smärta. Så den här söndagmorgonen efter att jag kom tillbaka från tjänsten frågade jag mig själv, så gick min telefon att titta på. Det var min syster som ringde och jag hade nöjet att berätta för mig att han är en vän till henne som bara har haft sitt arv av Dr. Kola, mannen inom växtbaserade läkemedel. Då blev jag överväldigad, även om jag var lite förvirrad, så jag uppmuntrade mig att ge Dr Kola en rättegång och se själv. Sedan berättade hon henne för att hjälpa mig att kontakta honom och skicka den till mig. kontakta från Dr. Kola och skickade dem till mig, kontaktade jag omedelbart Dr. Kola och han berättade allt jag behövde för att hjälpa mig att bli av med det han berättade för mig utan att slösa bort. Och här är jag hälsosam och hälsosam idag med några symtom på herpes eller en sjukdoms e-post. Dr Kola via [dr.kolaspiritualhome@gmail.com] eller via whatsapp {+16313154480},
  (DENNA TYP SJUKDOMAR DOKTOR SÄRSKILDA IN)
  ======================================
  {1} HIV / AIDS
  {2} HERPES
  {3} DIABETER
  {4} HEPATITIS B & C CANCER ............
  {5} HEPATITIS B & C ...
  {6} HPV ............ ....
  {7} VB ..............
  {8} CANCER ............
  {9} HERBALITETRAFIK MEDICIN.
   kontakta honom idag och du kommer att ha ett vittnesbörd om att dela igen är email är [dr.kolaspiritualhome@gmail.com] eller via whatsapp {+16313154480}

  SvaraRadera
 17. Greetings to everyone reading this testimony,am here to
  testify of a great man who was able to cure me permanently from herpes
  Disease just with his herbal medicine,i have been herpes Positive for 5
  years before i came across Dr voodoo Email on the internet on how he has
  been using his herbal medicine to treat and cure patients from different
  virus, so i contacted him and i explain to him concerning my problem, i
  followed up with the instructions he gave me and he urge me to have faith
  in his words that he was going to restore my health back, after some couple
  of days Dr voodoo sent me some medicine which he gave me prescription on
  how to take for 2 weeks, to make the long story short, I have been
  confirmed Negative from my recent test in the hospital, just within 2 weeks
  Dr voodoo was able to make me healthy and see reasons to live again, though
  science says there is no cure, i believe God has sent this great man to
  save people, you can all contact him for his medicine, he has presently
  been treating diseases like,CANCER,BLOOD DISEASE,DIABETES,HIV,TYPHOID, and
  many others, you can contact this man on voodoospelltemple66@gmail.com.or
  add him on whatsApp +2348140120719, God Bless you sir!

  SvaraRadera