torsdag 9 april 2015

Gymnasielinjer


När Rasmus var här under påsklovet satt vi en dag och pratade om olika gymnasielinjer. Han har många önskningar om vad han vill syssla med som vuxen. Fotboll och bandy är klart i topp, men kanske inte så pass att han vill gå på ett sportgymnasium. Ett tag var han inne på bilmekaniker eller brandman. Han har några år på sig ännu att tänka efter. Det kan inte vara lätt för ungdomar att välja gymnasielinje. Det område man är intresserad av finns det kanske inga jobb inom efter avslutad skolgång.

I detta fallet måste jag nog säga att det var bättre förr. När jag gick barnskötarutbildningen för drygt 50 år sedan hade alla i min klass fått jobb flera månader innan kursen var slut. Det var nästan till att välja och vraka var man ville jobba. Att sluta sitt jobb och söka in på andra utbildningar efter ett tag var inga problem. Det var lika enkelt att få jobb sen igen. När barnledigheten på 6 mån gått ut efter att jag fått min första dotter, sa jag upp mitt jobb på Barnsjukhuset. Jag hoppade sedan in som vikarie när jag kunde i många år. När min yngste också börjat skolan sökte jag fast anställning igen. Jag fick det första jobbet jag sökte och jobbade inom skola och barnomsorg i drygt 25 år.

Nu har jag varit pensionär i 5 år snart. Rasmus undrade om det fanns en pensionärslinje, för han tyckte det verkade så mysigt att vara pensionär. Jag undrade vad han trodde man pluggade på den linjen. -"Ja, man lär väl sig att ta hand om sina barnbarn och gå ut med hunden", trodde han, "och ibland blir det kanske en utflykt till IKEA för att äta köttbullar". Det låter som en väldigt intressant linje, men jag tycker nog det fattas några ämnen som: hur man hinner med allt man vill göra, hur man bara gör det man vill, hur man skjuter upp allt som är tråkigt bl a. Jag tror jag ska göra upp ett schemaförslag ifall det kommer att starta en pensionärslinje.

Inlägg 36 i Blogg 100

18 kommentarer:

 1. Pensionärslinje!!! Han är så klok din Rasmus!!.............Tyvärr så har jag inget bra tips om hur man får fram en person som gör allt detta till dej! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske blir en sån linje framöver.

   Radera
 2. Här i landet krävs snart utbildning för allt. Det är nog inte lätt att välja. Och inte att få jobb. Flyktingar från olika håll i världen ska vi inte tala om. Det är ett komplicerat samhälle vi har idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen. Man ska nog ha en stor portion tur också för att lyckas.

   Radera
 3. Jag kunde inte låta bli att le för mig själv då jag tänkte att "linjer" skulle ha med kroppen att göra, det vill säga att du skulle börja skämta om att man hade andra linjer förr, då man gick i gymnasiet - jämfört med dem man (jag) har i dag 35 år senare :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det var en kul ide' du hade.

   Radera
 4. I vissa fall var det faktiskt bättre förr, man valde en linje och så gick man den. Nu ska ungarna först välja linje, sen ska det väljas kurser och tillval......jag är glad att mina barn är stora och allt det där är gjort.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver inte heller läsa in mig på alla alternativ som finns för ungdomarna nu, men man bekymrar sig lite över hur det blir när barnbarnen ska välja.

   Radera
 5. Vilken skön tanke av Rasmus om pensionärslinje. Fast en studiecirkel om det stundande pensionärslivet kanske vore nåt för de som upplever en kris i samband med den tiden? Jag tror på dina ämnesförslag. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En studiecirkel är ett perfekt förslag.

   Radera
 6. Det är inte lätt för våra ungdomar att veta vad de vill bli. Mycket att tänka på och iakttaga.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara svårt att välja rätt från början.

   Radera
 7. Pensionärlinjen borde i så fall lära ut hur man ska hinna med allt som man vill och måste. Största problemet för mig är att få tiden att räcka till. Fast förr i världen hade jag ju inte bloggen förstås - vid datorn kan man ju bli sittande timmavis.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är enkelt att få tiden att försvinna när man sitter framför datorn.

   Radera
 8. Hahaha ... där har du nog en jättebra idé. Tror det behövs både pensionärslinje, föräldralinje, vuxenbarnlinje ... och varför inte en livslinje när vi ändå håller på. Tror inte att det räcker med den vi har i handen ... ;)
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag du kommer med. Även om det kanske inte blir hela linjer så hade det inte skadat med kurser i ämnet.

   Radera
 9. Haha, vilken klok Rasmus! Allvarligt talat så är det en jättebra idé och alldeles särskilt för såna om levt för sitt jobb och sedan blir alldeles handfallna när de blir lediga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli en stor och svår omställning för de som inte haft ett liv utanför jobbet. Jag har tack och lov aldrig haft sådana problem utan stortrivs med pensionärstillvaron.

   Radera