onsdag 15 april 2015

ObegripligtNär jag jobbade i skolan tyckte jag att skolmaten var väldigt god...för det mesta. Det var väl några bottennapp ibland som t.ex. ärtsoppan. Den bestod av några stackars ärtor i botten på kantinen och sen var det bara spad och högst upp ett lager av fett. Rörde man om blev det naturligtvis mer blandat, men det var ingen favoriträtt varken hos mig eller de flesta av barnen. En del kanske anser att det är fult att klaga på mat som man får äta gratis. Det kanske det är, men varför kan man inte få säga vad man tycker? Kritik är bra när den är berättigad.


Jag kan bara komma på att det var ärtsoppan som var lite speciell. De andra rätterna var fullt godkända. Matlistan läste jag varje vecka för att veta vad jag skulle ha för mat hemma på kvällen, så det inte blev samma som i skolan.  Det är inte meningen att skollunchen ska vara det enda lagade målet under dagen. För barn som växer är det viktigt med lagad mat även på kvällen. För min egen del var det helt tillräckligt med lunchen.


De åren jag jobbade hade maträtterna helt vanliga namn, men när jag läser matsedeln nu i tidningen, så kan jag bli väldigt konfunderad. Det är så fantasifulla namn på rätterna. En dag denna veckan ska det serveras "Delikat kokt höns". Det är ju bra att det anses delikat. Då förutsätter jag att det är gott. Men vad serveras till det? När jag jobbade stod det "Kokt höns med ris och currysås" på matlistan. Mums! Kan undras om det är samma som serveras nu. En dag ska barnen få äta smakrik ost och grönsakssås. Det kan jag tycka låter lite snålt. Bara sås!!!!! Nog måste det väl ändå vara något mer till som potatis eller pasta. Fast det är ju en fördel att den är smakrik.


Om jag läser matsedeln för skolorna i andra kommuner så är det helt vanliga namn på deras rätter. Jag tror inte att barnen äter mer för att maten kallas för något annorlunda. Själv vill jag alltid veta vad jag stoppar i mig. Går jag på restaurang så beställer jag så klart inget från menyn som har en titel där jag inte vet om det är fisk, fågel eller mittemellan som serveras.

Inlägg 42 i Blogg 100

21 kommentarer:

 1. Det är gott med god mat! Klart att man vill veta vad man stoppar i sig.
  Visst är det skrämmande att många barn har sitt huvudmål i skolan, och sen "bara" tar en macka på kvällen.
  Jag är uppvuxen med dubbla middagar, likaså min man, så det har varit givet att våra tjejer också alltid fått middag på kvällen. Än idag äter mannen och jag lagad middag både vid lunch och på kvällen.
  Så herrans gott med redig mat! hahaha...
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott med god mat! Frukost tycker jag nästan är det bästa på hela dagen. Sen blir det väl en lite halvdan lunch men lagad mat på kvällen.

   Radera
 2. Ja, idag har de så mycket konstiga namn på maträtterna, både i skolorna och på restaurangerna :(
  Jag vill också veta vad jag äter för något!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det ändå står skrivet på svenska kan det väl lika gärna vara begripligt.

   Radera
 3. Haha, det värsta jag ätit på personalmatsalen hette: caramba-gryta! Vad innehöll den INTE, bestod av rester från hela året... ps. Är också uppfostrad till att inte klaga på maten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan tydligen gömmas mycket bakom ett sånt namn.

   Radera
 4. Klart att man vill veta vad man stoppar i sig!!... Ingen bra ide att jag skulle klippa dej. jag kan bara klippa herrklippning :-) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättare för föräldrarna att planera maten hemma ifall de vet vad barnen ätit i skolan.

   Radera
 5. Visserligen säg det ju att man äter med ögonen också, men det är ju knappast matsedeln man ska sätta i sig. Det måste ju vara bättre att specificera innehållet lite och inte bara låta fantasin flöda.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Jag har också reagerat på maträtternas namn (inte bara i skolorna). T ex pizzafisk. Jag har förstått att fisken är smaksatt med pizzakryddor.
  Jag älskar mat i alla former och det är få rätter jag ratar. Kanske en nackdel att vara så förtjust i allt.
  Men visst vill man ju veta vad man äter. För det mesta. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är då ingen brist på fantasi när det gäller namn på maträtter, men jag föredrar dem där man åtminstone kan gissa sig till vad man blir serverad.

   Radera
 7. Jag tyckte nog att den mesta maten i skolan var helt okej när man var elev. Det enda jag minns var en ständig besvikelse som potatisfantast var den kokta potatisen. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter inte helt vanlig kokt potatis för jag gillar det inte, så jag har ingen aning om hur den smakade i skolan. Jag tyckte om allt utom ärtsoppan som för min del gärna kunde ha utgått.

   Radera
 8. Ja, nog är det mycket som förändrats. Hönsen är nu mer delikata och stormarna är riktiga monster....ibland blir jag så trött på alla "ordöverdrifter" !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget får vara helt normalt längre.

   Radera
 9. jag äter och tycker om all mat men ärtsoppa får jag äta själv utan makens sällskap... Visst är det konstiga namn på matsedeln... man kan knappt köpa kaffe. För att tala om recepten, så mycket konstiga grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffesortimentet hade man behövt en ordlista för idag.

   Radera
 10. När jag gick i skolan var det faktiskt rätt bra mat i matsalen.
  Tror den var bra mycket bättre än vad den är nuförtiden. Och här i USA skall vi bara inte tala om hur totalt undermålig skolmaten är.
  Minns också höns med ris och currysås som brukade vara riktigt gott.
  Ser att Santos får stanna. Härligt för både er och Santos. :)

  SvaraRadera
 11. Hej du pantertant :) När jag läser din blogg känns det som om vi är på ganska samma bana i många fall. Jag har bokmärkt dig nu ;) Jag tänkte på det här med mat och igår tillagade vi Italienska köttbullar med gremolata... Inte visste jag vad det var...Kul att hitta hit och alltid kul med nya bloggar. Ha det fint!

  SvaraRadera