fredag 10 april 2015

Läskiga djur


  1. Imse Vimse spindel

Idag börjar jag min serie om Läskiga djur. Det kommer att bli några veckor mellan de läskiga inläggen har jag tänkt mig. Säkert finns det någon som tycker att de djur som jag skriver om och anser vara läskiga är världens sötaste djur. Jag vet också att det finns de som lider av fobier när det gäller den här sortens varelser. Så illa är det inte för mig, men jag känner stort obehag när jag ser dem och hjärtat slår jättefort. Jag kollar snabbt var "nödutgången" är så jag kan smita iväg. 


 Det är inte bara i verkliga livet som man kan träffa på spindelliknande figurer. I seriernas värld finns både Spindelmannen och Spindelkvinnan. Jag har träffat Spindelmannen en gång när jag var i New York. Utanför en jättestor leksaksaffär sprang han omkring bland folk som gick på trottoaren. Killen kanske var anställd i affären och gjorde reklam för någon leksak de sålde. Annars förstår jag inte varför han klätt ut sig på det viset.

Jag kan knappast kallas för Spindelkvinnan, för jag vill inte gärna ha de där filurerna i närheten. Ibland lyckas de ändå ta sig in i huset, och då förpassas de ut igen fortare än kvickt. Det är konstigt för är man rädd för en viss sorts djur, så är det precis som man har en inbyggd magnet som de dras till. Så hemskt! Våra svenska spindlar är knappast farliga, men det är nåt med dem som gör att jag känner kalla kårar längs ryggen bara jag skriver om dem.

Min farmor var väldigt skrockfull, och jag tyckte det var så spännande när hon berättade om saker som hänt p.g.a. det ena eller andra man gjort. Bl.a. fick jag alltid höra att man skulle inte döda en spindel, för då blev det regn dagen efter. Jag vet att jag testade och det stämde inte alls. Men jag tror farmor hade en förklaring till varför det inte blev regn just den gången.


Icke-levande spindlar gillar jag däremot. De kan göras lite gulligare. När Rasmus var liten gjorde vi ett spindelnät och fäste på ytterdörren, sen tillverkade han spindlar av pompombollar och piprensare i olika färger.


Ett år inför Halloween gjorde jag en diamantspindel som jag satte fast i ett nät inuti en tavelram. Jag gillar när sådana här långbenta varelser sitter stilla och aldrig rör sig en millimeter.

Inlägg 37 i Blogg 100

22 kommentarer:

 1. Jättefina nät och spindlar. Jag är mycket imponerad över hur duktig konsthantverkare du är. För det är väl det man kallas när man gör så här fina saker som du. Måste vara en hel del jobb med att tillverka ett sånt spindelnät.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för allt beröm. Spindelnätet var gjort på nolltid. Jag flätade det av gamla kassettband.

   Radera
 2. Det var ju läckra spindelnät du gjort. Inte för att jag är rädd för spindlar, men de är väl inte så där trevliga.
  Min 24 åriga dotter skriker i högan sky då hon ser en spindel.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis hur din dotter känner. De är jätteläskiga.

   Radera
 3. Spindlar är jag inte rädd för ,även om jag tycker att de ser läskiga ut..Idag har vi tagit det så lugnt ! Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl inte direkt livrädd för spindlar, men jag vill absolut inte komma i närheten av dem.

   Radera
 4. Jag är rädd för alla möjliga små insekter,
  men jag vågar inte ta död på dem, det gör inte min man heller, men han "plockar" bort
  insekten, om jag skriker, hihi...och lyfter dem på ett annat bättre ställe där ute !

  Min farmor sa också att om man tar död på en spindel så kommer en olycka i hemmet.

  Man blir ju så skrockfull när man hör på sånt !

  Men flugor vågar jag smälla och döda dem, dem är så äckliga vid matbordet på sommaren.

  Kram på dig, hoppas vi slipper flugor !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flugor är enbart äckliga, och inga insekter som jag är rädd för direkt. Spyflugan kan givetvis få hålla sig på långt avstånd.

   Radera
 5. Min sambo tycker om djur. Har vi en spindel inomhus får den absolut inte sätta livet till, utan den skall infångas och bäras ut för att få ett bättre liv på utsidan av huset. (Om sambon inte är hemma, ja då är det andra regler som gäller.....) Och nej, jag är inte rädd för våra små spindlar. Kanske stora giftiga saker, men sådana har jag ju bara sett på tv.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Läskiga djur kan få hålla sig på utsidan av bostaden. Inomhus blir de snabbt dödade av mig.
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är exakt min åsikt...att de ska hålla sig utomhus...och gärna långt från mitt hus.

   Radera
 7. Sveriges spindlar är rena "barnleken" jämfört med de vi har här i Kalifornien.
  Svarta änkan har jag sett flera gånger och dödat. Den är giftig. Sedan finns det en annan spindel som heter "brown recluse" som kan skapa oerhörda skador om man blir biten. Huden "ruttnar" bort. Brrr.
  Jag har lärt mig att vara vaksam men ser allra oftast helt ofarliga spindlar. Brukar fånga dessa i en burk och slänga ut dem.
  Gillar spindelnäten som konstverk.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att våra spindlar är ofarliga, men det hjälper inte mycket. Jag tycker ändå att de är läskiga. Giftspindlar hoppas jag att jag aldrig träffar på.

   Radera
 8. Spindlar är nyttodjur så jag skriker högt om någon vill döda en sådan! Men jag älskar dem inte så mycket så jag tar dem i min hand för att närmare granska dem. Nej, jag tar dem varligt i en bit hushållspapper, bär dem varligt - ut! Dom ska inte vara hyresgäster hos mig... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att de är nyttodjur, men de gör ingen nytta inne i mitt hus.

   Radera
 9. Vilket gulligt spindelnät ni gjorde. Jag hade också haft med det djuret på min lista. Minns också hotet om regn när jag var liten. Igår såg jag en stor luden spindel på väggen längst upp. Jag höll och dammsuga och sög in den. Sedan satte jag frystejp på öppningen så han inte rymmer. Mannen till höger om Spindelmannen såg mycket större ut. :) Vad är det för odds på att ormar och ödlor är med på listan? Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det verkar som du känner mig ganska bra.

   Radera
 10. Usch usch usch, men nu är det värsta avklarat, serien om läskiga djur kan gärna fortsätta för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det så försiktigt med den här serien. Jag måste ju lugna ner nerverna mellan varven.

   Radera
 11. Jag är ju en av de få som verkligen gillar spindlar... ser fram emot att få se vad du kommer att visa ytterligare för djur i kategorin :)
  Kram

  SvaraRadera