måndag 12 januari 2015

Stormen kom


Det varnas allt som oftast för den ena "katastrofen" värre än den andra...dvs. orkaner, snökaos och liknande. För det mesta stämmer det inte in, vilket naturligtvis är bra på ett sätt, men faran är att det blir som i sagan om Peter och vargen. Till sist litar man inte på varningarna utan nonchalerar dem helt och då kan resultatet bli en katastrof på riktigt. Jag måste erkänna att jag inte trodde på att det skulle bli så starka vindar den här gången, eftersom det varit en del skrämselkott tidigare som har mynnat ut i ingenting.

Det tog i mer och mer att blåsa på lördagkvällen och det hördes riktigt kusligt när man gick ut...ett otäckt rytande när trädkronorna svajade farligt nära hustaken. Man får verkligen vara tacksam att man har någonstans att bo så man kan krypa in i ett hörn och bara vänta ut stormen. Jag satt och tittade på en deckare sent på kvällen och när det började att dra ihop sig till att jag skulle få veta vem som var mördaren så slocknade allt ljus. Det var värre än reklamavbrotten. Då vet jag åtminstone att efter ett tag så fortsätter filmen igen. I och med att alla gatlyktor också slocknade så blev det nattsvart. Jag fick treva mig ut i köket till min "katastroflåda" som är fylld med värmeljusstakar och en tändare. När jag fått placerat ut ljusen så hade vi åtminstone någorlunda sikt och kunde ta oss mellan rummen.

Strömavbrottet varade inte så länge, men tillräckligt länge för att filmen skulle hinna ta slut. Det kändes lite snopet. Det visade sig vara ett par gatlyktor som blåst omkull och det kanske var det som gjorde att strömmen försvann. Blåsten har avtagit betydligt men jag vågar inte ge mig in i skogen än. Efter de andra stormarna har det sett ut som plockepinn där inne, men så allvarligt tror jag inte det är denna gången. Lite småhinder av nerblåsta grenar och mindre träd kan det nog finnas, förståss. Det känns när man går att vinden tar i ordentligt, men jag har ganska bra tyngd så det ska mycket till innan jag lyfter. Santos, däremot, ligger i riskzonen. Jag hade inte blivit förvånad om han blåst iväg som en ballong. Det gäller att hålla hårt i snöret/kopplet.

24 kommentarer:

 1. Det var ju snöpligt, mitt i upplösningen. Samtidigt som det kunde gått värre. Här var det inte så illa, men vi bor ju mitt i stan. Men det ven ordentligt och det var svårt att somna. Vår soptunna gav sig iväg, men den blev instängd i garaget.
  I vår sommarstuga hoppas jag att inget hänt, annars var det tydligen värre där. Men nu är det så mycket snö att vi inte ger oss dit om vi inte måste. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fått rejäl vinter, tydligen. Här är det som en vanlig Skånevinter.

   Radera
 2. Det är just det som är risken med varningar. Till slut blir man lite blasé och skrotar i att ta till sig, men jag förstår dem tillika, de som ger varningarna. De kan ju inte veta riktigt hur vindarna drar över och med vilken styrka, en liten gir och så blir det inte alls som de har varnat för. Här har vi vant oss vid att ni tar emot det allra värsta från det hållet och är tacksamma, bara som den för det.
  Vi blev av med strömmen två-tre gånger under lördagskvällen och visste också ungefär vad det berodde på. Träd som faller....det händer allt oftare att vi får strömavbrott eftersom skogarna inte tar emot det värsta längre, när de har blivit tömda, rena kalavhyggen och står det då något träd i vägen nära en ellinje så är det kört. Men de är duktiga och berömvärda, elkillarna, som far på som tättingar i storm och isande kallt snöväder och gör allt för att alla ska ha el. Många gånger med risk för eget liv...vi passade på att tända ljus och sitta och prata istället. Några lugna timmar för oss själva...och strömmen kom och gick
  Jag såg ett program härom kvällen som handlade om Gudrun och såg hur skogarna såg ut efter den stormen, orkanen. Fy bubblan, otroligt vilken kraft
  Det är skönt att bo i ett stenhus när det blåser, men alltid finns tanken på taket...för tänk om det blåser av.
  Håll i lilla Santos för allt i världen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft tur genom åren och aldrig fått några skador på huset hur mycket det än stormat.

   Radera
 3. Har du skrivit något om rött färgtema också? Det går inte att få fram det för mig. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag "klabbade" till det när jag satt och skrev. Har funderat på ett rött färgtema, men är inte klar med det än. Kommer nån gång nästa månad, tänkte jag

   Radera
 4. Nej, vad irriterande att strömmen gick precis under den spännande filmen :(
  Vi klarade oss utan strömavbrott, men jag trodde taket skulle flyga av!
  Men håll dig utanför skogen ett tag nu, det kan fortfarande finnas grenar som faller ner!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar helt ofarliga vägar ett tag framöver nu.

   Radera
 5. Förargligt med filmen.. Jag har låg tyngdpunkt så jag gick stadigt när jag var ute!! Bra gjort av Göran att surra fast grejorna!! Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar när det stormar, när man själv får sitta inne i "stugvärmen".
  Men den sista stormen, inte denna, så fällde det en hög träd, tur nog inte på stugan.
  Här i stan så alla sakerna och möblerna på balkongen bara flyger omkring när det stormar som nu, jag bor ju på 6:e våning !

  Stormfria kramar !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi klarade oss förhållandevis bra från stormen.

   Radera
 7. Förjäkligt att filmen hann ta slut. Borde inte samhället ha bättre beredskap för filmer och strömavbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag tycker du har alldeles rätt.

   Radera
 8. Men fy vilken storm du har haft, här uppe i norr klarade vi oss riktigt bra
  om jag jämför med dig.
  Tur att du har snöre i Santos så att han inte blåser iväg för dig.
  Så retfullt att inte få se slutet på en deckare, då missar man ju vem mördaren är...
  Vi har ju tv i sovrummet och då ser vi alltid en deckare innan vi somnar,
  ingen vidare aftonbön, men spännande.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en deckare sover man extra gott.

   Radera
 9. Ja, nu blev det visst en storm ändå, även om inte den allra värsta (vi i Norrland slapp) men nog har det varit en himla massa varningar, man märker att kvällstidningar vill ha rubriker och sälja lösnummer. Beklagar att du missade slutet av deckaren, väldigt irriterande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvällstidningar hoppar på så fort de hör en viskning om något, och sen förstorar de ofta det hela.

   Radera
 10. Hej, bra att höra att ni klarat er från stormens härjningar. Trist med filmen dock, den finns väl inte på Play heller?
  Jag brukar bli full i skratt när det blåser för Blinka ser ju ut som om hon med sina stora fladdrande öron verkligen se ut som hon ska lyfta. Vi hade ingen storm att tala om, däremot har vi fått rejält med snö, både igår och idag. Och det gillar ju finnkäringen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag fått välja hade jag hellre haft snö än det här blåsiga, regniga skitvädret.

   Radera
 11. Ja du då har du något att fundera på. Du kan kanske skriva ett eget slut på filmen! ;-)

  SvaraRadera
 12. Skönt att inget träd föll över huset i alla fall... men så trist att inte få se slutet på filmen...
  Vilken syn... Santos som ballong :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag är det kav lugnt, men det liger grenar lite överallt.

   Radera