tisdag 20 januari 2015

Och julen vara skall till påska


Den textraden har jag sjungit många gånger utan att egentligen fundera så mycket över den. För mig är julen slut efter Trettonhelgen och då städas julpyntet bort. En del brukar jag tyvärr glömma, men det försvinner efter hand som jag hittar det.

Julgranen är alltid den som blir avklädd först och nerklippt och utslängd. Jag har under många års tid köpt lite nya julgransprydnader inför varje jul, och då har det automatiskt blivit så att en del gammalt inte fått plats. Det har jag lagt i pyssellådorna, så det kommer till användning ändå. Jag har inte bara kulor i granen utan även olika slags figurer och inte bara sådana som har direkt med julen att göra. Jag kan fastna för en pryl som ibland när jag kommer hem med den verkar helt omöjlig att placera, men jag lyckas nästan alltid hitta någon plats för den.


Inför denna julen hängde jag tre julprydnader i ett beslag som tidigare suttit på en väggvepa. Det var en guldfärgad klänning, en handväska och en guldsko med röd sula i bästa Loubotinstil. Jag hängde dem över skobyrån som jag har i hallen, för de passade bättre där än i granen, tyckte jag. Det ser inte alls juligt ut, så de får faktiskt hänga kvar...i varje fall ett tag framöver.


Förra julen fick jag en stor målad glaskula. Min sonhustru vet att jag gillar allt som har med mode att göra så hon köpte den här julkulan till mig. Det fantastiska är att den är handmålad från insidan genom ett pyttelitet hål upptill. Det är en kinesisk konstform som är väldigt gammal.
Motivet är en flicka som varit och julhandlat i Paris, för man ser både Eiffeltornet och Triumfbågen...och ett mysigt café. Jag fick även ett ställ, som jag kan hänga upp kulan i. Den kommer aldrig att få hänga i min julgran utan den har en hedersplats i vitrinskåpet.

Det stämmer nog att julen inte är slut än. I varje fall så står tomten fortfarande kvar utan för ett hus och tittar på de som går förbi, upptäckte Santos och jag idag på vår promenad.


...och det var inte sant, och det var inte sant, för däremellan kommer Fastan, sjunger vi vidare i visan. Affärerna har redan börjat sälja semlor eller fastlagsbullar, som jag kallar dem. Jag har inte ätit någon än, men jag virkade en igår...helt kalorifri. Det är viktigt att de svenska traditionerna hålls vid liv när man bor utomlands, så den kommer att hamna i Luxemburg så småningom.

22 kommentarer:

 1. Vilka fina prydnader du har. Och de där tre, skorna, klänningen och väskan är ju helt i min stil :)
  Och den handmålade glaskulan förstår jag att du är särskilt rädd om......Och nu när jag tittade in här, blev jag helt plötsligt så sugen på en fastlagsbulle :D
  Kram och trevlig eftermiddag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag nog får baka "riktiga" fastlagsbullar i helgen. Den här var inte riktigt i min smak.

   Radera
 2. Jag såg på min promenad i måndags att det mesta av julpyntet har plockats bort från fönster och dörrar under helgen. Nu ser man inte särskilt många ljusstakar och adventsstjärnor längre och tomtarna har nästan helt försvunnit.
  Jag har ännu kvar min stjärngardin i köket och kransen på dörren, men de får hänga med ett tag till.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lyser inte lika mycket längre i fönstren nu när vi tar kvällsrundan.

   Radera
 3. Julprydnader har blivit jättefina senaste åren! På Rusta hade de ett helt akvarium, glittriga fiskar och andra blötdjur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns otroligt mycket olika julprydnader idag.

   Radera
 4. Vad jag är gammaldags förstår jag. Det är bara röda och vit/silvriga kulor hos mig.
  En kalorifri fastlagsbulle (som jag också säger) ser litet kul ut. Och garanterat kladdfri är den nog också. Den tål nog att skickas söderöver. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte du är gammaldags. Det finns så många olika stilar på julgransklädsel, och alla är lika rätt. Tror nog att grädden klarar posthanteringen.

   Radera
 5. Nej, men jösses så fina och vackra julsaker du har Gunnel ! sånt där älskar jag !
  Jag har städat ut julen för länge sen,
  men ännu har jag inte ätit nån semla !

  Vilka söta och gulliga fågelmammor som matar sina ungar, hihi...tittade på din tidigare inlägg om
  fåglar.

  ha det bra kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastlagsbulle blir det här till helgen. Fågelungarna är så söta och ser så hjälplösa ut.

   Radera
 6. Underbar semla - kommer säkert till heders i Luxemburg. Spännande med glaskulan. Trots att jag har varit i Kina många gånger har jag aldrig sett en sådan.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var första gången jag träffade på den här tekniken. Det följde med en liten lapp som visade hur den gjordes. Så skickliga de måste vara!

   Radera
 7. Lite tidigt med semlor, men visst är det gott med varm mjölk och kanel. Din ser också god ut. Men kanske bäst att bara se och beundra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig testat med varm mjölk och kanel. Min är troligtvis i torraste laget.

   Radera
 8. Oj så fint ... :D
  Det där ägget var jättesnyggt. Verkligen speciellt ...

  Tänk så mycket bättre det vore om man bara ägnade sig åt virkade semlor ... ;)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland måste man smaka den riktiga varan också.

   Radera
 9. Ojojoj.....jag som redan ätit två semlor!! :-))

  SvaraRadera
 10. Litet bling-bling hemma hos Gunnel. :) Tänker på den första prydnaden.
  Intressant med kulan och hur den målats.
  Allt tidigareläggs - alltså även semlorna. Man kanske skulle sälja allt året runt - vore enklast så.
  Din semla ser god ut även om den troligen gör sig bäst som enbart prydnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger så tidigareläggs allt. Lite synd, tycker jag, för man hinner tröttna innan det är riktigt dags för det hela.

   Radera
 11. Jag fotograferar ju bara det jag är nöjd med. Det finns otroligt mycket som ser ut som skrutt. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har otroligt mycket som blir bra.

   Radera