torsdag 29 januari 2015

Det är de små, små detaljerna som gör det

Jag har länge gått och känt mig väldigt trött. Energin har lyst med sin frånvaro, så jag har fått tvinga mig till det mesta jag skulle göra. När jag jobbade vet jag att jag ofta tog en vitaminkur av nåt slag på vårkanten, eftersom jag alltid kände mig ur spår då. Det är minst lika viktigt att var pigg och alert när man är pensionär, så jag stegade iväg till Apoteket och inhandlade pigghetspiller. Faktum är att jag tycker de har hjälpt. En del menar nog att det är bara som jag själv inbillar mig...men vadå? Jag struntar väl i om det är på riktigt eller det bara är inbillning. Jag mår bra och det var det som var det önskade resultatet.


Jag har hållit på lite smått i köket och ändra om på en del saker. Jag gillar att byta gardiner t.ex. och det gör jag ganska ofta i köket. Gardinerna har hängt med några år, men jag försöker ändra någon liten detalj på dem varje år och likadant med sakerna jag ställer på fönsterbrädan. Nu har jag hängt upp blommiga gardiner och som omtag har jag mellanspets som min farmor har virkat. Jag har metervis med mellanspets som jag fått av henne. Hon var jätteduktig på att virka både spetsar och dukar och det är lite synd att inte använda det. Min mor och svärmor var också väldigt skickliga virkerskor. Mor virkade löpare och min svärmor smådukar i färger som passade till mina köksgardiner, och nu var det dags att ta fram allt i ljusturkos.


I mitt största köksfönster satte jag två beige krukor, tre keramikigelkottar, som jag gjort för åratal sen, och några andra små keramikfigurer som har hängt med hela tiden vi varit gifta. Jag var inte riktigt nöjd med krukorna. De såg så intetsägande ut, så jag letade upp spets med hålbård där jag kunde trä ett brunt sidenband genom och knyta rosett fram. Det blev genast bättre.


Mitt lilla köksfönster är placerat ovanför diskhon och här har jag bra utsikt över fågelfröautomaterna. Här är det full aktivtet dagligen.


För att ta upp spetstemat här också så limmade jag spets på två glasflaskor och knöt sidenband runt den tredje. 


Det gamla paret fick jag i present när jag fyllde 10 år. Det är täljt i trä och gubben har haft en pipa i munnen, men den är puts väck. Paret påminner mig om min farmor och farfar och då passar det så bra att farmors mellanspets också är med på ett hörn.

29 kommentarer:

 1. Så fint det blev!! Trägubben blev förståndig och slutade röka .....................................Självklart så har alla äktenskap problem. Det viktigaste är att man är villig till att lösa problemen! Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja han har nog blivit påverkad av rökpropagandan.

   Radera
 2. Det är kul att ändra om litet hemma, men jag gör det alltför sällan. Gardiner byter jag aldrig, mer än när jag tror det kan vara dags för tvätt. Enbart i köket byter jag till julgardiner.
  Inte så dumt med spetsen. Jag målar mina krukor (med t ex väggfärg) och det håller jättebra.
  Jag antar att det inte är Döderhultarn-figurer, för då hade du kanske sålt dem. Men det var många andra som också kunnat tälja. / Brittt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inga Döderhultare, men eftersom jag haft dem så länge så är de minst lika värdefulla för mig.

   Radera
 3. Vilken vacker plats att diska och samtidigt kunna titta ut i ditt lilla köksfönster !
  Ditt stora köksfönster är helt underbar vacker med små prydnader och dem söta krukor
  med spets runt om ! Vad påhittig du med att använda spets.

  Jag skulle också behöva pigghetspiller, är det hemligt ? eller kan du viska det åt mig.
  Jag har druckit massor eller varje dag rödbetor juice, (hälsobutik),
  fick tips av en kompis att man blir sååå pigg av det, men jag känner inte av det !

  Önskar dig en bra dag med pigga kramar !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte en slags brustabletter med samma ingredienser som finns i Berocca (enl. Apotekspersonalen) men till ett betydligt billigare pris. Jag tycker jag har bättre energi nu, och det kan inte vara bara inbillning.

   Radera
  2. Tack för det Gunnel !
   Nu ska jag till apoteket och prata med personalen där och köpa brustabletter som liknar Berocca !
   Då är vi två pigga tanter här !

   Radera
 4. Åh, vad fint det blev med spets! Jag älskar också sånt där vackert. Och vilka söta små igelkottar du har gjort :)
  Sv: Vi åker ner till Spanien på söndag!
  Ha en bra dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt det låter! Tänk att få uppleva lite sol och värme nu.

   Radera

 5. Så fint du gjort i fönstren! Fiffigt och med spetsen. Tidigare gillade jag också att byta köksgardiner, tyg på kökssoffan, kuddar osv ofta. Nu, i en källaretta utan riktigt kök får man tänka om och det blev vita hissgardiner som går att rulla ner ibland. Kul att du känner dig piggare. Vissa "pigghetspiller" får jag inte längre äta, så visst har de effekt. Nöjer mig numera med rosenrot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är nog att hitta något som man känner hjälper. Det kan klart inte vara samma för alla.

   Radera
 6. Bra tips med de virkade spetsarna. Jag har också många rullar sådana liggande i lådor. Däremot har jag inga gardiner att sätta dem om. Jag har tagit bort alla gardiner utom dem i vardagsrummet och i orgel/gästrummet där de är heltäckande. Inspirerad av alla husannonser i SvD. Vårt hus är väldigt mörkt så det blev mycket ljusare när jag gjorde det.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fönster längs hela ena väggen i två utav rummen så där har jag sidogardiner. Det är bara i köket jag bytar så ofta.

   Radera
 7. Åh, pigghetspiller - det skulle jag verkligen behöva så här års. Och mer solsken!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut nödvändigt. Solsken kommer på första plats.

   Radera
 8. Mina barn brukade få vitamintillskott när de gick i skolan - piggistabletter kallade vi det.
  Så kom Eva hem en dag och såg lite hängig ut och jag frågade hur det var med henne: "Jag är så trött, mamma, men det beror nog på att jag glömde piggistabletten i morse". Så se nu till att du inte glömmer dina pigghetspiller.

  Så mysigt att kunna stå vid diskbänken och titta ut!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, det sägs ju att tron kan försätta berg. Jag måste erkänna att jag tillbringar en hel del tid vid det där fönstret...och det beror inte på att jag har mycket disk, för den stoppar jag i diskmaskinen.

   Radera
 9. Vad gör det om någon säger att piller inte fungerar eller att dom fungerar,
  det är ju hur man själv känner sig när man äter dom.
  Och tror man att dom hjälper och dom hjälper, jag DÅ hjälper dom juh !!!
  Själv har jag aldrig käkat dessa piller men jag har druckit nån saft,
  kommer inte riktigt ihåg vad den hette, men man kan köpa den i affärn också...
  (bluthsaft)....eller nåt.
  Den tyckte jag hjälpte när barnen var små och jag alltid var förkyld.
  Nu har jag , vi, ju barnbarn och det är ju kärleksbaciller som inget biter på....tror jag!!

  Va fint du gjort i ditt kök.
  Själv har jag klättrat på pallen idag och tvättat alla lampor i taken,
  hur kan det bli så mycket damm där uppe ???
  Och hittade spindelnät med damm på, men det gick inte att spara näten så nu får dom fixa nya..
  =) =) =).

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag struntar helt i vad andra tycker, det viktigaste är att jag känner mig pigg....och inte kan jag inbilla mig att jag är pigg och orkar göra allt jag gör nu om jag egentligen inte var pigg. Eller jag är så tokig, kanske? Oj, då har du varit en högt uppsatt person idag. Jag fattar inte heller hur dammet kan fara upp i taket. De måste snart uppfinna nya sorters dammsugare eftersom dammet tycks fått vingar.

   Radera
 10. Så charmigt det gamla paret är, om jag hittar något liknande på loppis då kan jag lova att jag köper. Vet du, jag har fortfarande kvar vad du kallar mellanspets i rullar från mitt föräldrahem. Har ingen aning om vem som virkat dem. Mamma handarbetade mycket men det var främst stickning och kanske också virkning. Hon sydde aldrig och inte tror jag hon virkade spets heller. Spetsbård fanns ju på alla vita lakan förut, så vackert. Jag har också tänkt på vad jag skulle kunna använda spetsen till men använder inte just den typen av gardiner så jag kan piffa till dem.
  Kram från snöobygden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan säkert hitta ett annat användningsområde. Det är synd att ha så fina saker undangömda.

   Radera
 11. Sååå fint du har det. Du har førmåga att fixa de små viktiga detaljerna...

  Ær du PENSIONÆR? Jag har hela tiden trott att du ær 10-15 år yngre æn mig!??? Ær det inte så???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är pensionär med råge. Stortrivs med tillvaron när jag nu har tid att bara göra allt som jag känner för precis nu.

   Radera
 12. Jättefint! Det är verkligen de små detaljerna som gör det ...
  Tycker absolut att du ska ta piggelinpiller om du tycker att du mår bra av det. Jag gör detsamma ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar dem så länge jag tycker det känns bra.

   Radera
 13. Så fint du har pyntat i ditt köksfönster. Jag har inga gardiner alls i vårt. Men det sitter en hylla ovanför och från den hänger det en radda koppargrytor. Det ser inte så pjåkigt ut det heller.

  Jag är själv en storvirkare och jag har mängder av spetsar, som jag kom på nu, att jag kan använda till mina blomkrukor, för att få dem att se trevligare ut. Tack för tipset! Annars har det mest blivit mormorsrutor och barnkläder på sista tiden. Jag har ju 6 barnbarns barn, som behöver få lite på kroppen. Hihi!

  Sv: Vi hade Telia förr, men bytte till 3 eftersom gubbens släkt nästan alla hade 3, så vi skulle kunna ringa gratis till varandra. Men för min del använder jag sällan mobilen eller ens den fasta telefonen.

  Kram/Gilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en hel del koppar i mitt kök. Jag tycker om kopparsaker, och gamla, ärvda saker. Passar perfekt att blanda med nytt.

   Radera
 14. Så fint du gjort! Tycker det är bra om du känner dig piggare av pillren... då måste de ju hjälpa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror absolut att de har hjälpt, för jag har en väldans energi nu, och hade det varit inbillning hade den väl knappast hållit i sig.

   Radera