onsdag 15 maj 2013

Nu har det hänt


För första gången i världshistorien har en pelargonplanta överlevt vintern i vårt hus. Det beror antagligen på att jag inte varit i närheten av den. Jag har en otrolig förmåga att få levande blommor att helt tappa livslusten. Jag är mer eternelltypen. De är inte så kinkiga med vattningen.

Min farmor hade massor av gamla och stora pelargonior, och hon nämnde aldrig nåt om att det skulle vara svårt att övervintra dem. Även mina föräldrar hade samma blommor år efter år. Hela vintern var garaget fullt av halvdöda och vissna pelargonplantor. I februari började de klippa bort allt skräp och sen hux flux hade de massvis av blommande växter i uterummet. Så ville jag med ha det när vi flyttade hit till vårt då nybyggda hus, och jag började investera i pelargonior. Tyvärr upptäckte jag ganska snabbt att den där pelargongenen hade hoppat över en generation. Efter ett antal år med missväxt gav jag upp. Det var lika bra att erkänna sig besegrad.

Det har ändå alltid retat mig att jag måste köpa nya blommor varje år. I fjor sa Göran att han skulle göra ett försök med en planta. "Jaha. Lycka till," tänkte jag, helt övertygad om att han inte skulle lyckas bättre än vad jag gjort. Inte vet jag vad han gjorde för hokuspokus med plantan, men när han plockade fram den i februari, så kunde man skymta nåt pyttelitet grönt på den.

 Den levde!!!! 

Nu är den stor och ståtlig och blommar så vackert. Görans dolda talang måste tas till vara så jag for som ett jehu iväg till blomsteraffären och inhandlade tre nya pelargonior i olika färger. Det ska visst finnas 10 000 olika sorter så vi är på god väg nu. Jag funderade på om vi skulle ansöka om medlemsskap i Pelargonsällskapet, men det är kanske till att vara optimistisk i överkant.  På deras hemsida hittade jag inget om vilka inträdeskraven var. Jag gissar att det inte räcker med en övervintrad planta och tre nyköpta. Kanske om några år......


26 kommentarer:

 1. hurra! och grattis :) det har jag aldrig lyckats med, mamma däremot har en speciell fena just för pelargoner :)
  Sv: jag tycker att det till och med är lättare att förstå danska än just skånska :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste nog ha en vis sorts anlag för att klara sådana blommor.

   Radera
 2. Sv: i hastigheten glömde jag ju, det är förgätmigej som blommar så vackert
  kramar och en fin dag till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är nästan vackrare på bild än i verkligheten.

   Radera
 3. Pelargoner är så fina blommor och det finns så många olika sorter
  och kan tänka mig du är glad att pelargonplantan överlevde vintern i ert hus
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul om vi kunnat få alla plantor att överleva vintern.

   Radera
 4. Samma problem har jag haft tidigare när jag försökt övervintra dem i källaren. Nu ställde jag alla i fönstret i min hörna, som är stor och fick plats med alla. Gav dem sparsamt med vatten under vintern och där är det ganska svalt i fönstret också. Alla klarade sig och jag har även kunnat ta en massa skott från dem :-). Det blir dyrt att köpa nytt varje år och extra roligt att övervintra vissa sorter som är svåra att hitta. Så jag platsar kanske i det sällskapet ;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du absolut! Hoppas vi med gör det så småningom.

   Radera
 5. Stort grattis till dig det är svårt det där. När jag bodde i radhuset så hade vi ett ute förråd som var isolerat där överlevde och blommade allt till våren. Värre nu när man bor i lägenhet. Tur att det finns Plantagen. Så billiga blommor men ändå bra kvalite.
  Ha det fint
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också besöka Plantagen lite då och då.

   Radera
 6. Haha... du är rolig du - tror att inträdeskravet i Pelargonsällskapet är exakt det du skrev :)
  Grattis till den överlevande pelargonen i alla fall - eller grattis till Göran... det var ju hans förtjänst.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är bäst att han tar sig an de andra tre också.

   Radera
 7. Oj... det där låter precis som mig!!!! Jag har aldrig lyckats övervintra en pelargon! Och ändå så har det stått i trappen där det är lagomt kyligt och jag har vattnat ibland...!! I fjol köpte jag de vackraste av vackra rosa pelargoner och trodde verkligen att de skulle överleva, jag gjorde precis som man ska...klippte ner dem, bytte jord och så.....tänkte jag att NU kommer de att växa! Men det enda som finns är små små blad....!! Jag lyckades inte i år heller!!!!

  SvaraRadera
 8. Grattis. Min L. säger att pelargoner är de värsta blommorna han vet. Men det är bara det att han inte kan namnet på nån annan blomma så...Jag tycker de är fina och det känns så hemtrevligt med dem. Ha nu en fortsatt fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dem med, och nu när jag vet att det går att övervintra dem, så ska jag skaffa mig en hel massa.

   Radera
 9. Stort GRATTIS till Göran med de gröna fingrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska framföra grattiset.

   Radera
 10. Va roligt att lyckas med pellor! Den mannen får du vara rädd om.

  Hos mig så dör pelargoniorna långt innan det blir aktuellt med någon övervintring, i första torrperioden stryker de med. Och den inträffar ju strax efter hemkomst. Jag är fena på att glömma vattna krukväxterna. Jag brukar upptäcka behovet när de slokar och då är pellorna redan döda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är väldigt lik mig. Konstigt att man aldrig upptäcker att blommorna behöver vatten förrän det är för sent.

   Radera
 11. Så bra det är med någon som har gröna fingrar i hemmet:) Grattis till pelargonen och till pelargonerna.
  Nu blommar det hos er. Låt Göran ta hand om alla när hösten kommer;), så får vi se nästa vår igen när du tar fram alla blommor. Ibland har jag också lyckats med att misslyckas, men jag har liksom du en med gröna fingrar...så det fixar sig i alla fall. Det är alltid Uffe som klipper våra pelargoner på vårkanten. Skövlar dem tycker jag, men ...bra blir det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid tyckt att pelargonen var en mormor/farmor blomma, men jag har nog haft fel. Det är säkert en morfar/farfarblomma.

   Radera
 12. Givetvis platsar ni i Pelargonsällskapet efter en sådan bedrift. Jag har faktiskt lyckats övervintra pelargonior, men gillar nästan bättre att driva upp nya plantor från frö. De blommar mycket bättre!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 13. Grattis till dig och den överlevande Pelargonen...Räknepysslet är rätt enkelt,men rätt så kul..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag har sett ett liknande exempel med andra siffror.

   Radera