söndag 26 maj 2013

Mors DagSå länge min mor och min svärmor levde, var vi väldigt noga med att fira Mors Dag. Det kunde bli lite stressigt ibland eftersom de bodde 10 mil från varandra och vi ville fira dem genom att åka hem till dem just den här dagen. De var båda uppväxta med att så gjorde man. Men då bodde kanske föräldrar och svärföräldrar ganska nära. I dagens läge har avstånden ökat betydligt. Det är inte alls ovanligt att det är oceaner emellan. Jag bestämde då tillsammans med mina barn att Mors Dag ville jag inte fira så. Man kan visa på så många olika sätt att man uppskattar varandra och det går att göra vilken dag som helst på året. Jag tycker att var och en måste själv få välja hur man vill fira de här extra dagarna som Mors dag och Fars dag. Man väljer det som känns bäst.

Det är idag nästan exakt 8 år sedan som min mor gick bort. En mor som jag gladeligen hade velat fira idag. I stället får jag tänka tillbaka på allt kul vi gjorde tillsammans. Det har skrivits många fina dikter som riktat sig till mödrar, och en av de finaste tycker jag denna är. När vi annonserade om mors bortgång hade vi den med i annonsen.

Till Mor

Då mödrarna kom till
var tanken ganska klar
en mor har något i sig
som ingen annan har.

Hon ger dig all sin omsorg
försöker att förstå
i alla livets väder
hon är att lita på.

Och därför kära Mor
om frågan ställes nu
vem är den bästa modern
jo svaret det är
DU.

26 kommentarer:

 1. En speciell dikt! Jag har aldrig läst den tidigare men tycker om den.
  Så firar vi också, som ni gör hos er.
  Bättre är att fira mors och barnsdagar när det känns allra bäst och när man kan vara tillsammans.

  Ha en fin morsdagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ta vara på de gånger man kan träffas, för det är absolut det som är det viktigaste. Presenter behövs inte.

   Radera
 2. Jag tycker precis som du, att man kan visa uppskattning på andra dagar också, men jag har verkligen blivit "firad" av alla mina tre söner med familj...
  Har haft ett ljus tänt för min kära mamma som inte heller finns med mig idag, hon gick bort för 5 år sedan i augusti. En dag som denna känns saknaden mera, ingen blomma att köpa, iget kort som man skriver "Världens bästa mamma" på...men hon finns ju med mig i alla fall!! Ha en fin vecka! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två av mina barn har aldrig möjlighet att komma till Sverige just den här dagen, men min äldsta dotter träffar jag jätteofta, så då blir inte Mors Dag så viktig längre för mig.

   Radera
 3. vilken fin dikt och nu alldeles speciell för dig
  Sv: jo, jag är lyckligt lottad som fortfarande har min mor i livet, jag pratar med henne i telefon varje morgon och varje kväll, det har blivit så efter att min pappa gick bort
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mor är verkligen något speciellt, hur gammal man själv än blir.

   Radera
 4. Jag tycker som du att man kan visa sin uppskattning varje dag.Fin dikt ni hade till din mor.Jag har fler vackra smycken.Sätter in dom på bloggen sen. Kram!

  SvaraRadera
 5. Vilken jättefin dikt!
  Undrar om man kan få låna den?

  Anki från mixtillmax =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag har lånat den från det sista Mors Dagskortet vi köpte till mor men som hon tyvärr aldrig hann få.

   Radera
 6. En sådan vacker dikt!
  Ja, man ska fira på det vis som känns bäst, bara man firar och visar sin uppskattning.

  SvaraRadera
 7. Vilken fin bild på dig med din mor! Och fin vers också.....och självklart firar man som man själv vill/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får fira på det sätt som passar familjen bäst.

   Radera
 8. Det var en fin dikt.

  Vi firar inte längre, för min mamma gick bort för snart 10 år sen och min svärmor ännu längre sen. Själv har jag inga egna barn, men min fosterdotter ringer ändå varje morsdag, vilket gläder mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är kul om dagen uppmärksammas, men det får inte bli ett tvång med presenter.

   Radera
 9. Det var en fin dikt.
  Vi firar inte Morsdag, töserna brukar ringa, dom har ju sina familjer och
  så jobbar dom.
  När jag gick i skolan fick man rita kort till mor och farsdag.
  Det är 28 år sen jag fick fira mordag med min mammi.
  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också att jag ritade kort när jag gick i skolan.

   Radera
 10. Det var en fin dikt till Mor och den har jag aldrig sett eller hört förut.
  När vi var barn fick man ju också rita kort till Mors dag och så cyklade hela klassen upp till Klinteberget för att plocka liljekonvaljer. Det har alltid varit en morsdagsblomma för oss.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken trevlig tradition ni hade i er skola.

   Radera
 11. Mycket fin vers. Ja det var ju så förr att det var ett måste att fira på Mor och Fars dag. Vi fick alltid rita en bild i skolan att ta med oss hem. Så gör de inte mer idag och det är bra för det finns barn som inte har någon Mor eller Far. Jag minns en i skolan som inte visste vem som skulle få den ritade bilden på mors dag eftersom det inte fanns någon mor i hemmet.Jag önskar dig en bra dag. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var likadant när jag gick i skolan. Jag tycker det är bra att inte skolan lägger ner så stort intresse på de här dagarna.

   Radera
 12. Fin dikt, som jag aldrig sett. Jag tycker också att man ska fira som man vill. Det behöver bara vara så litet, bara man visar att man inte glömt. Jag har min mamma kvar (86 år och pigg).
  Kortet på er i fin ram, tyckte jag också om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det viktigaste är att man visar att man tänker på varandra, och inte bara just en sån här dag.

   Radera
 13. Jag är som dig. Jag firar mors dag alla dagar utifrån vad jag känner för. Tror att många tänker så idag det är trots allt 2013. På sjukhuset så sa en sköterska till min dotter när hon skulle skrivas ut pga av platsbrist. Vad gjorde världen utan mammor? Blev jag som tog över i och för sig inget besvär men sköterskan hade rätt
  Ha en fin vecka
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sköterskan hade verkligen rätt. Mammor i allmänhet är inte så egoistiska, utan kan mycket väl hjälpa andra utan tanke på att tjäna nåt på det. Helt enkelt för att det känns naturligt.

   Radera