måndag 30 april 2012

Bom, bom, bom!


I nästan 30 års tid har jag varje 1 maj-morgon vaknat till ljudet av pukor och trumpeter. Musikkåren körde upp hit och marscherade sedan i alla smågatorna här och spelade. Jag vet inte vilket musikstycke det var, men alltid när de kom utanför vårt hus så var det trumsolo. De måste ha kört samma repertoar varje år, annars hade det inte kunnat stämma in så varenda gång.

Efter några år så byggdes ett äldreboende här uppe. Kanske inte bästa placeringen om man tänker på de som skulle besöka de boende där. Björnås, som området heter, ligger uppe på Söderåsen, och det är ca 3 km ner till själva samhället. Kanske inte så långt kan tyckas, men om man då tänker på att det är uppförsbacke hela vägen, så är det inte så enkelt. Det finns ingen bussförbindelse från centrum och hit, så de som ville hälsa på någon här uppe fick antingen köra bil eller ha väldigt bra kondis. Det finns två vägar hit. Odenbacken är väldigt långsträckt men med hyfsad lutning. Skogslundsbacken däremot är kortare men mycket brant. Det blir ungefär som att välja mellan pest och kolera. Musikkåren fortsatte då efter att ha marscherat i smågatorna till Björnåshemmet och spelade för de äldre där. Det var mycket uppskattat.

Efter en del år drogs marscherandet in och musikerna åkte direkt till äldreboendet. Björnås är inget stort område så vi kunde fortfarande njuta av musiken. I fjol lades Björnåshemmet ner och har nu byggts om till förskola och skola. Det betyder att det blir inga pukor och trumpeter här i morgon bitti. Det blir inte det samma med en väckarklocka. Får väl leta upp en ringsignal på mobilen som påminner om gamla tiders 1maj-väckning eller också sover jag bara vidare.


27 kommentarer:

 1. Så fina minnen du har :).

  Glad Valborg, trevlig första maj!

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite synd när gamla traditioner ändras, och inget liknande börjas på.

   Radera
 2. Uppförsbacke kan ta kål på vem som helst
  Och hur kul är det på vinter?

  Hoppas din kväll blir bra
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vintrarna är inte så kul här. Som tur är så har vi oftast inte så mycket snö, men det är inte lätt att halka uppför en backe. Blir liksom på fel håll.

   Radera
 3. Jätte fint väder även hos mig idag
  Nu börjar det bli läge att sitta ute mer med en god bok

  SvaraRadera
 4. Traditioner ska finnas kvar så det så. Förstår att känslan av att det saknas något finns. Du får ställa ut en Cd spelare utanför huset och köra din egen parad.
  Ha en fin 1:a maj
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kan kanske locka med grannarna på en marsch i kvarteret.

   Radera
 5. Visst ska det finnas traditioner i helgfirande av olika slag men man måste också kunna testa att förändra ibland. Sen får man se vilket som var bäst efteråt.
  Du får glädja Dig åt att kanske en dag framöver på ålderns höst för höra musiken igen ;-)

  SvaraRadera
 6. Oj, ursäkta jag missade att äldreboendet byggts om till dagis! Men jag antar att musiken flyttade med till ett nytt äldreboende någonstans. Förresten så byggs dagis numera så att de ska kunna enkelt göras om till äldreboende så att man kan hänga med i ett bostadsområdes växlingar i åldersstruktur. Den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikkåren spelar på äldreboendena i kommunen....det finns några stycken här.

   Radera
 7. Jag röstar på att du sover vidare.

  Och så röstar jag på att du tittar in till mig - jag har en utmaning till dig!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tala om att jag sov lääääänge idag.

   Radera
 8. Synd på traditioner som försvinner!
  Dom som förlade ett äldreboende på den platsen måste ha haft otur när dom tänkte.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, tyvärr händer sånt lite väl ofta.

   Radera
 9. vad tråkigt att den trevliga väckningen har tagits bort
  Sv: nej, Nemo, den som är mest vit, är en tibetansk spaniel och Sluggo är en lhasa apso som jag klipper
  kramar

  SvaraRadera
 10. Synd att den traditionen inte fortsätter. Men jag hoppas att du sov vidare och att det blev en fin Valborg och första Maj.

  SvaraRadera
 11. God kväll,denna 1 maj blev en blkåsig inte så solig men varm dag,har suttit på balkongen hela kvällen,skönt,,,klart att våren skyndar på hemma oxå..Haé Kram.

  SvaraRadera
 12. Live Traffic är så enkelt att skaffa och inga överraskningar, förutsatt att du väljer den som är gratis såklart :) Hoppas du haft en lika varm och fin och solig dag 1 maj, som vi haft här i Tokstan. OM jag flyttar så får du nya adressen, självklart!! Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag testa Live Traffic. Vi har också haft en solig dag här.

   Radera
 13. Synd när gamla traditioner försvinner... I Finspång håller de fortfarande hårt på traditionen med "Vårrevelj" - sista söndagen i april sedan 1885 (?) och redan kl. 05.00 tågar de genom samhället (inte alla som uppsakattar det :))
  Jo... kirskålen ja - den använder jag som spenat, men bara unga fräscha blad - riktigt god, tycker jag... blandar den gärna i nässelsoppan också.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med lite annorlunda recept.

   Radera
 14. Jag älskar traditioner och håller med om att det är synd när några av dom försvinner..Vi har haft toppenväder hela helgen det känns som om det är sommar och idag är solen så stor..
  Det enda tråkiga är att dom lovat oss lite kyla snart hoppas dom har fel..
  Önskar dig en toppendag kram xNL

  SvaraRadera
 15. Oj oj ett sånt intrument önskar jag inte till sonen haha. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inget jag önskade till min son heller....men det är perfekt att ge till barnbarnen. Då njuter man av konserterna och slipper höra när de tränar.

   Radera