fredag 28 januari 2011

Holkar, borgar och annat boende


Denna helgen är det fågelräknarhelg. Det är dags att räkna hur många som kommer och hälsar på vid fågelbordet och vilken slags fåglar det är. Räkningen pågår fredag till söndag. Jag inbillade mig att eftersom det var så kallt, så skulle det komma massvis av fåglar, men det känns faktiskt som det varit mindre än förr om åren. Det har inte heller varit någon större variation; det har nästan uteslutande kommit pilfinkar. Jag har inget emot dem, men det hade varit kul med lite färgklickar ibland. En enda gång har det kommit en domherre. Blåmes, bofink, talgoxe, gulsparv och rödhake har visat sig då och då. 

Vi har aldrig satt upp några holkar i vår trädgård, men trots det har vi ofta fåglar som bygger bo där bl.a. i häcken. Så gott som varje år kommer en koltrast och bygger bo inne på vår altan. Det finns många olika sorters holkar att köpa. En del är så utsirade och konstigt byggda så jag tvivlar på att någon fågel trivs där. Jag tror inte att de bryr sig så mycket om vilken stil som är modernast just den sommaren. Huvudsaken är väl att den funkar att föda upp ungar i. Jag såg en bild på något väldigt läskigt idag......en fladdermusborg! Finns det verkligen någon som köper en sådan? Det är väl åtminstone inte något man sätter upp i sin trädgård? I så fall skulle jag aldrig våga gå ut där på kvällen. 

Ännu en undersökning om hur man lever längre har nu avslutats. Resultatet var bl.a. att man skulle inte dricka för mycket kaffe och inte röka. Det är knappast några nyheter. Det nya var att om man betalade en hög hyra vid 50 års ålder levde man länge! Hur i all världen hänger detta ihop? Det är säkert många faktorer som spelar in, och det stod att man antog att personen då hade en relativt hög social status. I annat fall är det väl bara att be sin hyresvärld att höja hyran när man fyllt 50. Det skulle ju då gynna både hyresvärd och hyresgäst.

1 kommentar:

  1. Hur förklarar man då att Winston Churchill blev så gammal (90)? Han rökte 5 Havanna-cigarrer om dagen (en sådan tar 2 timmar att röka) och sköljde ner det hela med champagne. Han blev premiärminister vid 66 års ålder, och då bodde han gratis på 10 Downing Street...:-)

    SvaraRadera