tisdag 11 oktober 2022

Trädgårdshelg

Denna helgen har varit mycket trevlig. Katarina kom till Åstorp en timme tidigare än förväntat. Med byten och väntetider på buss, flyg och tåg tog det bara lite mer än fem timmar från Luxemburg till Åstorp. Jag trodde hon skulle var trött efter resan och räknade inte med att vi inte skulle göra så mycket första dagen hon var här. Oj, vad jag bedrog mig! Efter en kopp kaffe bytte hon om till trädgårdskläder och sen var det full rulle hela dagen. Det var bara till att försöka hänga med. 

Det som var mest angeläget nu var givetvis att få bort alla perenner från rabatten som skulle bli gräsmatta. Det mesta togs bort i somras och det är endast en kärleksört kvar där nu, som jag ska flytta i morgon. Eftersom vi haft både träd och buskar där tidigare så behövde vi kolla så det inte fanns stora rötter kvar. När vi flyttade hit planterade vi ett äppelträd i rabatten men det gav aldrig någon frukt så vi sågade ner det ganska snabbt. Roten lät vi vara kvar och placerade ett fågelbad där i stället. Nu var vi tvungna att få bort roten och den satt hårt fast. Vi använde spett och körde in under och hoppade på spettet, men det verkade omöjligt. Jag föreslog att vi skulle såga av smårötterna med en tigersåg. Det viktigaste var att den stora klumpen kom bort. Jag gick för att hämta sågen och satte i ett batteri. När jag kom tillbaka stod Katarina där med roten i famnen. Hur hon burit sig åt vet jag inte. Det behövs tydligen ingen tigersåg när man har en Katarina. 

Det är vanligt när man förnyar saker att man visar en före och efter bild och det tänkte jag med göra, fast här ser det lite annorlunda ut.

Så här såg rabatten ut innan vi tagit oss an den.....


....och så här ser den ut nu.

Alla perenner är flyttade till andra platser i trädgården och Katarina och jag hämtade även en hel del buskar och perenner från Ulrikas trädgård. Eftersom de flyttar till lägenhet, så är det inget som de kan ta med sig. Vädret har varit perfekt hela helgen. Ibland har det sett lite mulet ut, men så fort vi stuckit ut näsan har solen tittat fram igen. På kvällar och nätter har det kommit lite regn...nästan som på beställning. 
Det verkar faktiskt som olyckstrenden vänt här nu. Trädgårdsfirman tar hand om gräsmattan och jag kan ägna mig åt inomhusjobb i stället.

28 kommentarer:

 1. Det blev en stor skillnad ! Jag hade växthuset(kommunen) här som gjorde höströjning!
  Glömde ta bilder före/efter!
  svar..Jag ska nog börja ta betalt .Men det blir nog inga miljoner .
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också anlita hjälp lite mer nu har jag bestämt.

   Radera
 2. Vilken tur att du har dina tjejer. Det är alltid skönt att få hjälp då det behövs.
  Vi har också fått lite regn, fast det behövs mycket mera. Igår kväll och i natt kom det 4 mm, önsketänkande är att det kommer mycket mera nattetid.
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns alltid bra att få hjälp och dessutom är det roligare om man inte är ensam när man jobbar. Allt känns lättare och går fortare när man har nån att prata med under tiden.

   Radera
 3. Så skönt att få hjälp av dottern och ett gott jobb det gjorde ni tillsammans. Även om rabatten var väldigt vacker så ska en sådan skötas. Vill man göra det lite lättare för sig är det skönt med mer gräsmatta.

  Ha en bra dag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser verkligen fram emot en mer lättskött trädgård.

   Radera
 4. Rabatten ser ju jättefin ut, i alla fall innan ni tog er an den. Det var väl skönt att ni får hjälp av trädgårdsfirman med gräsmattan. Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag blir nöjd med denna trädgårdsfirman, för då tänker jag anlita den för lite mer jobb. Jag är helt övertygad om att jag ändå inte kommer att bli arbetslös.

   Radera
 5. Så duktiga ni har varit - och så bra att Katarina kom och tog tag i det hela ... en stor hjälp förstår jag :)
  Ha en fin fortsättning på tisdagen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes bra att ha hunnit med så mycket de här dagarna Katarina varit här uppe. Vi hann både med att prata och ut och handla kläder, så det var en toppenhelg.

   Radera
 6. Det går fort och man hjälps åt-duktiga tjejer! Allt har ju sin tid...kommer nog kännas lite ovant nu när rabatten är borta. Skönt att du får hjälp med att fixa till gräsmatta. Ååå de som flyttar till lägenheten kanske har trädgårdsabstinens till våren så att dy får mer trädgårdshjälp? Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser lite kalt ut det måste jag erkänna, men jag inser att jag orkar inte sköta allt i trädgården längre och då är det bättre att förenkla. Haha! Vi får väl se hur de känner sig till helgen.

   Radera
 7. Nu vill jag inte vara en glädjedödare, men jag gillade faktiskt din rabatt skarpt. Viltvuxet, organiskt och riktigt, riktigt fint. Men smaken är ju som baken...
  Duktigt av er att hinna så mycket under en helg. Toppen av dottern att ta en "snabbis" till Sverige över en helg:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade rabatten, men insåg att jag hann inte sköta den ordentligt, och då blir det inte så snyggt.

   Radera
 8. Såg nu att våra bloggar påminner om varandra, så tacksam man är för den yngre generationen som har de krafter vi förr hade, när killarna på lantmännen inte ville att jag skulle bära en 30 kg:s fodersäck till bilen tog jag det som en förolämpning "kan själv" =) Men med 26 kg viktminskning har jag också blivit svagare... Inte kul vill ha måttot "kan själv" fortfarande... Bara att glömma idag, kram https://kort.webblogg.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inbillar mig med att jag klarar av mer än vad jag egentligen gör.

   Radera
 9. Vad roligt att Katarina kom och dessutom före utsatt tid. Och effektiva har ni verkligen varit. Ett "hästjobb". Väldigt fint med rabatten här men jag förstår dig. Rabatter kräver mycket jobb och allt har sin tid-
  Kanske var det så att Katarina ägnade sig åt trolleri när roten ko bort. Och bort kom den.
  Fint att nu också Trädgårdsfirman kan komma så att du kan ägna dig åt annat. Bra så!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns riktigt bra att så mycket har ordnats. Katarina är väldigt stark och det behövdes när vi skulle gräva.

   Radera
 10. Vilken skillnad! Det där gjorde ni tjejer jättebra, även om det förstås var mycket vackrare tidigare men det blir bra bara gräsmattan tar över. Jag förstår så väl att trädgården tar för mycket tid. Jag känner igen det och det är skönt att bara ha en liten plätt att ta hand om nu. Jag skriver snart svar på ditt mejl! :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot en väldigt lättskött trädgård nästa år.

   Radera
 11. Vilken bra hjälp du fick av dottern! Envishet kommer man långt med och den tog hon nog fram när hon skulle ta bort roten.
  Rabatten måste jag säga var väldigt vacker men det blir ju mer lättskött med gräsmatta. Och perennerna finns ju kvar fast på andra ställen.
  Härligt också att det ordnar sig med trädgårdsfirman så du nu kan ägna dig åt inomhusaktiviteter.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perennerna passar väldigt bra på sina nya platser.

   Radera
 12. Så skönt för dig att få hjälp. Det kan ibland vara jobbigt med trädgårdsarbete och sedan så är det ju trevligare att ha sällskap då man arbetar.
  Jag förstår att ni har gjort en hel del. Bra gjort av dottern att fixa stubben.
  Trevligt att få se före och efterbilder, det gillar jag. Fina bilder är det som du visar.
  Ha en trevlig kväll.
  Varm kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går lättare att jobba när man inte är ensam.

   Radera
 13. Efter datorfri tisdag kommer kommentaren på onsdag. ;)
  Man skulle kunna sammanfatta din och Katarinas helg med några få ord: Kvinnor kan! Och bra blir det!
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att kvinnor kan.....men så har det ju alltid varit.

   Radera
 14. Inomhusjobb r ju nog så viktigt, skönt att kunna släppa det lite på utsidan.
  Är aldrig fel med lite hjälp. :)

  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket att pyssla med både ute och inne, så det gäller att förenkla så mycket som möjligt.

   Radera