torsdag 27 oktober 2022

De sista ljuva åren

                       


Det går inte en dag nu utan att man ser på TV eller läser om den ena händelsen hemskare än den andra som inträffar på våra äldreboenden. Jag tycker det är bra att allt sånt kommer fram och det spelar ingen roll om det bara är bagateller enligt en del personer. Är man gammal och i behov av hjälp så ska man ha det. Punkt slut! Det ska finnas tillräckligt med personal så de hinner sköta om de äldre och ge dem ett innehållsrikt liv på boendet. Alla har tyvärr inte anhöriga i närheten som kan hjälpa till att bryta det vardagliga. Vården ska vara lika för alla.

Det talas mest om privata vårdboenden, men det är inte alltid himmelriket på jorden på våra kommunala vårdboenden. Det finns mycket att ändra på även där. Personalen gör alldeles säkert allt vad de kan, men det räcker tyvärr inte till. Pengar finns det ju gott om i vårt land, det har vi blivit varse den sista tiden. Synd bara att de inte står på det kontot som finansierar äldrevården.

Idag läste jag i tidningen om en äldre dam som varit inlagd på sjukhuset och när det var dags för henne att åka tillbaka till sitt vårdboende ringde personalen efter sjuktaxi. Chauffören körde till den adress han fått av personalen, och damen som var dement, tyckte hon kände igen huset de stannade framför. När de ringde på visade det sig att en annan familj bodde där. Damen hade tidigare bott i den här lägenheten, men kom inte ihåg att hon nu bodde någon annanstans. Familjen, som bodde där nu, sa åt chauffören att ringa lasarettet och få rätt adress, men han körde därifrån, trots att det är bestämt att hamnar en passagerare på fel adress, ska chauffören köra tillbaka till utgångsadressen. Familjen lyckades hitta en lapp som damen hade med telefonnummer till sin son. De ringde honom och han kom och hämtade sin mamma klockan 9 på kvällen och skjutsade henne till rätt plats. Horribelt!

34 kommentarer:

  1. Skrämmande det är verkligen hemskt då vet man vad man har att se fram emot med andra ord då..bara att hoppas på att det dröjer tills dess.. Kram Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget man ser fram emot att bli gammal och beroende av okända människor.

      Radera
  2. Ja, man blir lika upprörd varje gång sånt här (och andra konstigheter) inträffar ... och lite rädd också. Skönt så länge man klarar sig själv.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också man blir lite rädd.

      Radera
  3. Det är minsann inte lätt att vara gammal och dement! Så okänsligt av den där chauffören att bara lämna henne. Jag bävar lite för vad som ska hända den dag man eventuellt inte kan klara sig själv. Det är tur att jag har två barn i närheten, men man vill ju inte ligga dem till last.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vill gärna klara sig själv så länge det går, och när man hör hur hemskt det kan vara att tvunget förlita sig på främmande människor blir man rädd.

      Radera
  4. Fruktansvärt beteende av den taxichauffören, hur hade han mage till att göra så???
    Man blir rädd.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det är verkligen inte lätt alltid att bli gammal och är man dessutom dement blir det ännu svårare. Min svärmor som har alzheimer bor på ett privat vårdboende (finns inga kommunala) i vår kommun. Jag kan säga att Husse och hans syster har haft ett antal drabbningar med personalen, ledningen samt även kommunen. Båda är pålästa efter att ha arbetat inom vården så de vet vad som gäller och vilka rutiner som ska följas. Känner även till vad som gäller för avvikelserapporter och annat. Då tänker jag på äldre som kanske inte har någon som kan föra deras talan. Nej, allt ska fram i ljuset!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill till att en äldre person har någon som alltid ställer upp och tar tag i saker och ting när det går galet, för det gör det tyvärr alldeles förfoga. Minns hur min syster och jag klagade på vården för vår mor. Eftersom vi var envisa båda två och inte gav oss så fick vi alltid rätt, men man ska inte behöva bli arg för att få det som man har rätt till.

      Radera
  6. Så bedrövad jag blir då jag läser om sådana händelser men tyvärr så är det inte så sällan som det sker.
    Är man gammal och inte kan ta hand om sig själv så är det ju meningen att man ska få god omvårdnad på ett boende, men det stämmer inte alltid.
    Som du skriver, det verkar ju finnas pengar, men ändå så verkar det som om det är underbemanning på många ställen och vården blir ju därefter.
    Bra att sådant kommer fram.
    Ha det bra och kram från Wiolettan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt som görs fel måste anmälas och skrivas om så allmänheten får veta. Min mor blev bestulen på ganska mycket pengar när hon bodde på ett korttidsboende.

      Radera
  7. Det är mycket som skrämmer i dagens samhälle. Både för unga och gamla.
    Att åldras är i sig nog jobbigt och med sjukdomar blir tillvaron extra jobbig. All äldreomsorg borde, i den bästa av världar, givetvis utgå från varje persons behov. Och all vård och service ska ges med kvalitet, respekt och hänsyn. Alltid. Man önskar faktiskt att alla vårdgivare som inte lever upp till det ska få känna på sin egen uschliga "omsorg" så småningom. Det vore rätt åt dem.
    (En sak till, benämningen "brukare" är skamlig. Den ska förbjudas!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukare är ett hemskt ord. Dert är inte tillåtet att säga N-ordet, men jag tycker brukare är mycket fulare.

      Radera
  8. Men vilken människa! Chauffören , alltså. Var finns medmänskligheten. Tur att familjem hade sådan och kunde hjälpa kvinnan, så hon kom hem.
    Svärmor var dement i femton 'r- Blev ett "paket" till slut. Alzheimers. Min mor hade inte den sjukdomen, men var dement under sina sista år. Tror att det berodde på ren depression då kroppen inte hängde med längre, då hon inte kunde röra sig som hon ville och då vännerna dog bort, en efter en.
    Tänker att jag inte vill bli som dem. Men man vet aldrig. Det gäller att ta till vara det goda livet ger, så länge man kan. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. DEt är tyvärr inte första gången jag läser om personer som lämnats av på fel adress. Ingen tycks ha någon ansvarskänsla idag.

      Radera
  9. Det är skrämmande hur vi vräker ut miljarder till EU och som bistånd och inte ser till svenska medborgares rättigheter först, att det över huvudtaget ska behöva finnas en förening som "Vid din sida" som ser till att fattiga pensionärer och uteliggare får några mål mat i veckan, det är statens ansvar till alla fd skattebetalare, läser Jeanettes bok där hon berättar om sitt liv och upplevelser, en kvinna stank urin lång väg, kvinnan berättade för Jeanette att hon kissade på sig medvetet för att slippa bli våldtagen =`( Kram https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis är det staten som ska se till att vård och omsorg fungerar...inte frtivilligorganisationer. När ska detta bli prio ett hos politikerna?

      Radera
  10. Helt galet är det.

    SvaraRadera
  11. Noll koll med andra ord. Man kan ju alltid hoppas att man lämnar jordelivet innan man hamnar på hemmet och/eller på sjukhuset med personal som har noll koll. Suck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att hamna på sjukhus eller äldreboende idag är inget man önskar sig.

      Radera
  12. Fy så hemskt, jag får rysningar när jag läser om damen som skulle till sitt boende. Vad tänkte taxichauffören på och med? Så oansvarigt och så oengagerat. Det är inte lätt att bli gammal när man blir behandlad på det sättet. Tack och lov att det fanns vettigt folk som lyckades få tag på sonen. Det ska inte gå till så i ett välfärdssamhälle som Sverige är. Jodå, jag vet att det händer i många andra länder också, det ska inte hända men det händer tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som gör så idiotiska saker måste inte ha någon hjärna. Har de tro inga gamla anhöriga som de kan tänka kanske hamnar i samma situation nån gång?

      Radera
  13. Stackars lilla tant. En sådan chaufför skulle anmälas, för så får det bara inte gå till.
    Det är skrämmande att pengarna ska styra. Våra pensionärer som byggt upp vårt samhälle, borde få en fin ålderdom. Men nej, det ska sparas in.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att en chaufför blev av med sitt jobb, men det är en droppe i havet. Det finns så många fler som inte lämpar sig för den slags körning.

      Radera
  14. Visst är det illa! Och denna dam är absolut inte ensam om att hamna i liknande situationer. Kommunerna har pengar med satsar mer på sina egna löner och förmåner än att satsa på att äldreboenden ska fungera bra. Undrar vad kommunernas äldreomsorg ska spara pengar till.
    Och chauffören här skulle inte få ha detta jobb kvar. Inte en dag till.
    Att idag ha anhöriga som kämpar för en verkar vara nödvändigt. Blir så upprörd- Min pappa hade Alzheimer och dog i den sjukdomen och gissa om jag "slogs" för honom-
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att det var jobbigt när din pappa var sjuk. Det blir nästan som ett heltidsjobb när man ska kämpa för en anhörig. Det är precis som om kommunerna sätter en ära i att dra ner på så mycket som möjligt. Då gäller det att veta vad som gäller. När man berättar det för dem går det ofta väldigt snabbt att ändra. Sånt ska gå automatiskt utan inblandning av anhöriga eller vänner.

      Radera
  15. Inte tycks de sista åren vara så ljuva! Jag får det inte att gå ihop, först finns det hur mycket resurser som helst för att öka medellivslängden men sedan i slutänden snålas det in absurdum på de äldre äldre. Alla har ju inte anhöriga som kan ta vid och göra livet lite bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det. Vad är det för mening med att leva länge om man inte får ett drägligt liv.

      Radera
  16. Fy så hemskt! Tråkigt att det ska behöva vara så!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ingen ursäkt för att det ska vara så.

      Radera
  17. Hemskt att damen behandlades så illa, trist är det.
    Äldrevården behöver ett uppsving ekonomiskt så att alla ska få den vård de behöver, så är det ju bara.
    Det ska ju inte handla om pengar egentligen men i slutändan gör det ju det iallafall.
    Finns inte personal i tillräcklig mängd så borde de få stänga igen helt anser jag.

    Tyvärr känns det som om att de aldrig kommer att få till det optimalt för våra äldre.....sorgligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har det varit så här länge, och inte katten ska det vara så svårt att få en ändring på det om bara viljan funnits hos politikerna.

      Radera