tisdag 18 oktober 2022

Att ha på fötterna


Kan ni se skillnaden på de här skorna? Jo, de till vänster har svart lacktåhätta och de till höger har guldtåhätta. Jag tvivlar inte på att det är äkta guld, när man får veta priset. Det högra paret kostar 800 Euro. Det kan man köpa ca 20 par av den vänstra modellen för......och vet ni varför? Jo, svaret hittar man inuti skon.


Den vänstra modellen är av märket Gyllene Gripen och den högra från Yves Saint Laurent. Men jag ska ju ha skorna på fötterna, och inte gå runt och visa vad det står inuti dem. Därför köpte jag det paret med svart tåhätta.....och fick en hel massa pengar över. 

Det är ett antal år sedan jag köpte dem, men de ser nästan ut som om de var nya, för jag har inte använt dem så mycket. De känns inte sköna att ha på sig. Jag bryr mig inte om när jag får höra att: "vill man vara fin så får man lida pin". Klart jag vill vara fin, men det ska banne mig kännas bekvämt också. Det finns inget värre än skor som klämmer både här och där. De här skorna har aldrig varit särskilt bekväma, bara någorlunda användbara. De införskaffades under en period när jag köpte skor som en galning.

Skor är en viktig detalj när det gäller mode. Synd att det ska vara så svårt att hitta både snygga och bekväma skor. Det finns givetvis i ett fåtal affärer, men till ett rejält högt pris. Jag skulle vilja gå till en skomakare, som tar mått på foten och syr ett par helt unika skor. Det måste kännas som en dröm att gå i sådana skor, och som en mardröm att betala dem. Det närmaste jag kan komma något sådant millimeteranpassat och bekvämt att ha på fötterna är nog om jag köper ett väldigt mjukt garn och stickar mig ett par raggsockor.

Barn är mycket smartare när de ska prova skor. De stoppar ner foten, känner efter så skon inte klämmer och springer ett varv i butiken för att se om skorna är "springbra". Det kanske man skulle testa någon gång, i stället för att vara fåfäng och kolla i spegeln hur skon ser ut på foten. Jag undrar vid vilken ålder det vettiga skotänkandet upphör. För det gör det hos alla, tror jag. Kanske någon gång i tonåren? Sen kan det tyvärr sitta i ganska länge. Nu har jag fått tillbaka mitt vettiga skotänk igen, men jag antar att jag får hoppa över springandet.

30 kommentarer:

 1. Bra inlägg att ha på fötterna! 😊
  Skor är för mig så jätteviktigt sen jag fick problem med fötterna. Därför provar jag alltid, kan inte näthandla, känner inne i skon om den är bra uppbyggd och så går jag ett varv!
  Tisdagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte heller handla på nätet. Det känns säkrare att prova dem noga.

   Radera
 2. Till all lycka bor jag nu på ett ställe där man kan ha sandaler nästan hela året om. Annars vanliga sportskor etc. Jag är nog lite barnslig ännu, jag tar på mig skorna och springer (sakta) i skoaffären, går runt ett tag innan jag slår till.
  Men fakta är att fötterna har fått åldersnojor och är inte alls lika lätta att lägga i vilken sko som helst längre.
  Jag skulle ha gjort som du, tagit de billigare skorna istället för de dyra 800 €:s. Så mycket annat kul man ha för sig för alla de slantarna som blir över.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Rasmus och du hade passat bra ihop när ni skulle handla skor.

   Radera
 3. Jag har nog blivit barn på nytt för här småsprings det i skobutikerna, kanske inte så fort men lite lätt jogging blir det. Bryr mig knappt om hur skorna ser ut, bara fötterna klarar dom, vilket inte är lätt. Med hallux valgus så får man ofta lida pin utan att vara fin. Förr hade vi en fantastisk skoaffär i stan där jag hittade skor. Så kom pandemin ... Nu lever jag med mina gamla skor. Och som tur är finns det skomakare som kan lappa och laga. Men snart måste jag ut igen ... och springa runt bland skohyllorna ...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken energi! Jag avundas dig verkligen. För min del blir det ett sakta promenerande i skoaffären.

   Radera
 4. Numera väljer jag bara skor som är bra och sköna för något annat fungerar inte. Jag har i alla fall blivit lite klokare med åren ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan säga det samma. Köper inte skor längre för att de är snygga utan sköna. Att de är både och är givetvis ett plus.

   Radera
 5. Jag tyckte att de svarta var snyggast!
  Svar.Hon är så snäll och tillgiven.Vi lär känna varandra och det fungerar än så länge bra!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag gör ju som barnen! Var många år sedan jag använde obekväma skor. Och skor får kosta... iaf upp emot ett par tusen... men då ska de vara bekväma och användas mycket. Kul inlägg! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr kunde jag köpa vilka slags skor som helst ...och gjorde det också, men numera måste de sitta perfekt på foten för att jag ska kunna använda dem.

   Radera
 7. Har ju aldrig varit noga med vilka märken mina skor har, inte frugan heller, men bekväma ska de sjutton i mig vara, annars kan det ju kvitta. :)
  Skulle dock aldrig betala alltför mycket för ett par skor, men frugan behöver lite dyrare pga olika skäl, specialaffär...det är det värt.

  Ha en fin afton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bryr mig inte heller om märket....varken på skor eller kläder. Tycker inte det är så viktigt.

   Radera
 8. Bryr mig inte så mycket om färg eller märke.....bekvämlighet kommer först och så har det alltid varit. Idag passar gummistövlar bäst eller galoscher om man hatar tillgång till det=) Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ha uppbyggda skor eftersom mina fötter är väldigt konstiga numera. Tyvärr är det svårt att få tag på sådana skor i många affärer.

   Radera
 9. Alltså ursäkta som hemskt mycket, men jag tycker att båda skorna är fruktansvärt fula oavsett vad de kostade. Å dina grå ser fruktansvärt obekväma ut. Var det på 1970-talet man misshandlade sina tår? Helt frivilligt dessutom;-)
  För mig har det alltid varit viktigast att skorna var bekväma. Har aldrig gått på stilettklackar, inte ens när jag var ung.
  Till viss mån går jag efter märke. För om ett par skor är sköna, så fortsätter jag ju gärna med det märket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag gillar att du är så ärlig. Du har helt rätt...de är otroligt obekväma. Egentligen fattar jag inte varför jag köpte dem, men jag har för mig att jag skulle på nån fest med ett slags tema. De har för det mesta stått i garderoben, men nu är de borta sen länge. Jag hade på 70-talet platåtofflor som jag gick och vrickade fötterna på. Nu är jag faktiskt vettigare...jag lovar.

   Radera
 10. Viss prisskillnad! Helt klart. Och inte visar man upp insidan. Inte vanligtvis. Jag kom en gång över ett par svarta "Loubotin" skor. Tämligen dyra och i skinn. (Charlotte Perelli brukar ha dessa i olika varianter) Väldigt höga klackar och med röd sula. Numer kan jag knappast gå i dem så det är ev. sittskor. Annars bor de i sin kartong och i separata skopåsar.
  Under tiden vi bodde i Peking fick jag 2008 av en skomakare ett par skor i skinn uppsydda efter mina fötter. Tror priset var ca 800 sek . Helt ljuvliga. Och när de förra året var helt "slut" grät jag. De var som ett andra "skinn".
  Nu när höfter och rygg är eländiga känner jag mig som en gås. Pust! Så sorgligt.
  Men jag letar fortfarande efter dessa Birkenstock kängor/boots.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loubotinskor gör man vl aldrig av med...jag hade gjort som du använt dem som sittskor. Jag letar med efter ett par sköna vinterskor.

   Radera
 11. Det är ju så viktigt med sköna skor. De får inte klämma eller trycka någonstans. Håller med dig, raggisar är perfekta att ha på fötterna.
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att man inte kan använda dem utomhus.

   Radera
 12. Vi kan lära oss mycket av barnen, bara att ta efter.
  Jag avskyr att köpa skor för de passar kanske någorlunda i affären men sedan ute i det praktiska livet så är det en helt annat sak.
  Får för det mesta skavsår, om inte på hälen så på en tå, plus att min ena fot sväller, på grund av hjärtat kan jag tänka och då är det marigt hur jag än gör.
  Laddor, som de hette som vi hade hemma på vintrarna skulle vara bra nu om jag tordes använda dom.
  Trevlig dag och kram till dig från Wiolettan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laddar har jag inte hört tidigare, men laddickor. Det är kanske samma sak.

   Radera
 13. Alltså, skor! Vi är många som har problem med fötterna. Jag har aldrig gått i skor med höga klackar. Inte heller med spetsig tå ... i alla fall inte så spetsiga som de du har på bilden. Ändå har jag problem.
  Varför tillverkas inte fler skor med höjd över tårna, bredd över tårna och så pass djup över hela foten så att specialgjorda sulor kan få plats och att skon samtidigt sitter bra när man knyter dem. Det är nästan hopplöst.
  Jag går till en speciell skoaffär där jag får bra hjälp och där de har kunnig personal. Även där kan det vara svårt att hitta en skor som är bekväma. Och de kostar! På sensommaren köpte jag ett par för 1800 kr. De är ganska bra ... jag hoppas att de håller i många år.
  Snart är det dags för vinterskor. De har jag också köpt där. Liknande pris. Jag tror jag klarar mig med dem i vinter. / Anna-Lena

  SvaraRadera
 14. Jag har fått iläggssulor från ortopeden och de måste fållats i skorna jag köper. Det är inte det lättaste att hitta stora skor, tyvärr.

  SvaraRadera
 15. Kan tyvärr inte sticka, annars skulle jag också föredra raggsockor framför obekväma skor. Har man en snygg men obekväm sko, så syns det i hela kroppen! Jag kan nog tova mig ett par! Det är inte så tokigt det heller. Tänk dom skor man stolpade omkring på i ungdomens dar!! Hur dum får man vara egentligen? Tror att många fick men för livet! Och nu är de väl nästan moderna igen, eller har i alla fall varit det under en period. Ja jösses, säger jag med ålderns rätt! 😁 Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man tänker bakåt är det otroligt hur naiv man var. Idag skulle jag aldrig stoppa fötterna i sådana tortyrredskap.

   Radera
 16. Eftersom jag är uppvuxen på landet, bor på landet så är gummistöveln det skodon som används mest, på jobbet i skolan var det fotriktiga sandaler som gällde när man traskade i oändliga korridorer, några få fina högklackade skor har jag dock, mer sällan använda, mina benmuskler efter all ridning passade inte in på de stövelmodeller efter min fotstorlek då de var för stora ....https://kort.webblogg.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en hel vetenskap att leta efter skor som passar ens fötters alla krav.

   Radera