torsdag 31 mars 2022

Åldersrelaterat

För mig har ålder aldrig varit så viktigt...inte sen jag var barn. Då räknades varje halvår och det var många åldersgränser som skulle betas av. Den första minns jag var när jag skulle börja skolan vid 7 års ålder. Helt plötsligt var jag en skolflicka. 

Nästa gräns var 15 år. Då blev jag konfirmerad och fick även gå på barnförbjudna filmer. Jag gick på läroverket, som det hette på den tiden, och skolans regler var att eleverna fick inte gå runt på stan efter klockan 9 på vardagskvällarna. Det förväntades att vi skulle ha läst våra läxor vid den tiden och helst lagt oss också, så vi var pigga och utvilade till nästkommande skoldag. Mitt i veckan började inte filmerna visas förrän halv 8, och det betydde att de slutade efter kl.9. Vi hade en kvinnlig gymnastiklärare, som var oerhört petig. Hon spankulerade runt i centrum vid 9-tiden på onsdagskvällarna för att kontrollera att inga elever från läroverket bröt mot reglerna. Jag var naturligtvis väldigt lydig, men det berodde mycket på att min far var oerhört sträng.

Nästa betydelsefulla åldersgräns var 18 år. Då fick man börja övningsköra. Min far och jag tränade ofta och det var tur, för jag behövde inte köra så många timmar på bilskolan. Det blev ett billigt körkort. Någon bil hade jag klart inte råd att skaffa mig då, eftersom jag fortfarande gick i skolan, men far var givmild och lånade ut sin bil ibland. En period i mitt liv var jag som synes blondin.

21 år var myndighetsåldern när jag var ung och helt plötsligt ansågs man vuxen. Jag fick ibland den uppfattningen att om man skulle räknas som vuxen så skulle man vara väldigt allvarlig och rekorderlig. Vilket trams! Man blir väl inte en annan människa från ena dagen till den andra bara för att man råkar fylla 21? Man måste få hitta på tokigheter hur gammal eller ung man än är. Jag tycker själv att jag var väldigt smart för jag valde att jobba med barn och de har inga förutfattade meningar om hur man ska vara vid en viss ålder. För det mesta har åldern ingen större betydelse efter att man passerat de viktigaste gränserna. Jag har alltid haft svårigheter att komma ihåg hur gammal jag var när någon frågade och ibland lagt till något år. Men jag har haft full koll på när jag fyllt jämnt, för då brukar det bli lite större firande. 

Igår fick Göran sin fjärde covid-spruta och det är personal från hemsjukvården som kommer hem och fixar det. Jag ringde till min läkarmottagning och undrade ifall jag kunde beställa tid för att få min spruta. Det första sköterskan frågade efter var min ålder. När jag talade om att jag var 77, sa hon att jag var för ung. Jisses! För ung vid 77 års ålder?!?! Det var väldigt strikt med vaccineringen, sa hon, och man måste vara 80 år för att få erbjudande om detta. När jag berättade det för Katarina föreslog hon att jag skulle skaffa mig ett falskt id som ungdomar gör för att komma in på olika ställen som har åldersgräns. 

Jag funderar på att använda mig av det här fotot. Där ser jag väl ut att vara 80?

30 kommentarer:

 1. Vilken härlig och fin text om dina olika åldrar. Ja ibland är man för gammal och ibland är man för ung. Allt är väldigt relativt ;-)
  Konfirmationsbilden på dig är så vacker!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Åldern har visst betydelse lite överallt.

   Radera
 2. Jag känner igen mig i din beskrivning. Jag minns när jag fyllde 21 för då bjöd Klinte kommun in alla som fyllde under året till en fest där vi fick ett myndighetsbevis. Ett vackert dokument som jag har letat efter, men inte kan hitta. Det har väl försvunnit i någon flytt.
  Hoppas att du snart får din 4a du också!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt hur det blir med fjärde sprutan. Om tre år är det kanske andra regler som gäller.

   Radera
 3. Åldern är bara en siffra. Vid födelsedagarna vill jag ha kalas, inte för att fira att vi blir äldre, men vid födelsedagarna blir det verkligen av att man träffas.
  Stefan har fått sin fjärde spruta, och jag väntar på att jag också ska få brev om detta.
  Ha en fin dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen olika regler i olika landsting.

   Radera
  2. Jo de har nog lite olika regler, men både Stefan och jag tillhör riskgruppen, så det är därför som Stefan har fått fjärde sprutan och att jag också väntar på att få ta den.

   Radera
 4. Jag har åldern inne Fick min fjärde spruta förra veckan!
  Tyvärr Bensinen höjs hela tiden.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag också hade fått det.

   Radera
 5. Härligt att vara för ung vid 77 ! Eller bara dumt, kanske!
  Tror att myndighetsåldern ändrades mellan våra nio års åldersskillnad... Eller också blev detcolika gör män och kvinnor.. 21 för män 18 för kvinnor... det var så ett tag iaf. Men antagligen var alla myndiga vid 18 år 1971...?
  Så himla dumt med tidsgräns klockan 9. Och ännu dummare att någon itisk person kollade upp läroverkseleverna...
  Lyckliga du som hade en pappa att övningsköra med! Jag hade en pappa... men någon hjälp från honom fick jag aldrig. Har funderat mycket, som vuxen, varför det blev så....
  Ha det gott! Kram //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte när myndighetsåldern ändrades.

   Radera
 6. Vilka charmiga bilder! Måste säga att du inte alls liknar dig själv när jag jämför de tre fotona. Du är en helt annan person. Du beskriver din "ungdom" riktigt bra. Å vilken övervakning från gymnastikläraren på Läroverket. Nej, det var inte bättre förr.
  Jag behövde heller inte många körlektioner. Tog faktiskt körkortet när mina föräldrar var på semester. Sedan lånade min pappa aldrig ut sin bil. Så jag köpte en begagnad Fiat 600 med pengarna jag tjänat under sommarlovet och under helgerna.

  PS. Älskar bilden med Volvon:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser ungefär likadan ut nu...det är bara betydligt mer av mig.

   Radera
 7. Ja, tänk detta med ålder. Härligt inlägg och med jättefina bilder. Hamnade när jag läste inlägget tillbaka till mig själv. Känner igen mycket men inte detta att vara inne klockan 21 på kvällarna. Vet att när jag var 21 var jag färdigutbildad gymnastikdirektör och började jobba och fick egen lägenhet i Upplands Väsby norr om Stockholm. Minns att mina äldsta elever då var 16 år och gick i nian. Men det gick bra. Hurtig och pigg var jag-
  Älskar tanken på falskt ID med den här bilden. Och är som ungdomar säger "grymt" förtjust i din humor och självdistans.
  Kram! Och tack för att jag fock vara med här på resan genom åldrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du följde med. Det hade aldrig gått med den sortens regler i skolan idag.

   Radera
 8. Ett härligt inlägg och såå fina bilder om olika åldrar! Mycket känns igen :)
  Visst är det fantastisk att vara för ung när man är 77!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde annars att jag var tillräckligt gammal för det mesta.

   Radera
 9. Ha ha du är rolig Gunnel och visst stämmer allt du skriver om ålder.. Tack för att man fick ha lite kul en stund.. Ha en fin helg nu så hörs vi kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Nicki! Du får ha det bra du med.

   Radera
 10. Nu är myndighetsåldern 18 år, vad jag vet. Alltså vuxen. Så klart att man fortfarande ska hitta på tokigheter då och också senare i livet. Och roligt ska man ha. Men man ska samtidigt vara så vuxen så att man förstår vad som är rätt och fel och ta konsekvensen av sina handlingar. Den kunskapen och insikten bör vara helt tydlig vid den åldern.
  (Oj, så sträng jag låter nu... Det var ord och inga visor).

  Ang. den 4:e sprutan, så är det väl på tal att erbjuda den till personer under 80 år också.


  Så fina bilder. Det är något speciellt med gamla foton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser att jag måste skärpa till mig ibland, men sen tänker jag ...varför???? Givetvis får det inte gå ut över någon annan så det händer nåt tråkigt, men ibland måste man bara få göra nåt helt otänkbart.

   Radera
 11. Vilka fina bilder av dig, speciellt konfirmationskortet. Att man är för ung vid 77, det är ett upplyftande besked. :) Men du är väl bara 76 än så länge?
  På tal om ålder; jag har bloggat om min mormor som skulle ha fyllt 146 år idag. Nästan obegripligt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, vi är fortfarande unga både du och jag.

   Radera
 12. Det var ju helt klart en annan tid när vi växte upp, jag lite senare än dig förstås men tiderna förändras.
  Fina foton där, lite högtidligare på den tiden känner jag, förmodligen för att man idag har sin kamera i mobilen.

  Vuxen blir man väl först när man tar ansvar, det där med åldern har väl intet med det att göra.

  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte heller att man kan bedöma en människa efter ålder eller något annat. Varje person är unik.

   Radera
 13. Av en händelse gick jag in o läste o ser att du skriver än. Vad kul! Bra kåseri om åldrar. Någon gång har jag varit i Åstorp på Zannaz o då har jag tänkt på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, så kul att höra från dig! Jag har tänkt på dig så många ånger och varit inne och kollat ifall du börjat skriva igen. Jag saknar dina inlägg. Syr du fortfarande lika mycket? Slå en pling nästa gång du åker till Zanna så kommer jag också ner dit om jag är hemma. Hoppas allt är bra med dig och hör gärna av dig igen. Det skulle vara så kul.

   Radera
 14. ååå du är ju bara för härlig =) Nu ska ju alla över 65 erbjudas dos så då borde du ju snart kvala in för dos 4a. Själv har jag ju inte passerat 50 än så dos 4 dröjer nog ett tag- Men min gissning är att alla får en dos 4a under hösten. Du må så gott och mycket stiliga foton på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska ringa i morgon och boka en tid för spruta nr.4, men ni ungdomar får nog vänta ett tag.

   Radera
 15. Hej vänner, detta är mitt vittnesbörd. Jag har varit gift i 5 år och vi bor tillsammans i 9 år. Vi var skilda i 4 månader. Han vill lämna och vill inte rädda vårt äktenskap. Vi var ett fantastiskt par (åtminstone jag trodde på det) och bråkade sällan. Några månader innan han åkte hemifrån var han så inaktiv och sov mycket. Jag insåg att han hade en känslomässig koppling till någon, och jag bekräftade att han var attraherad av henne. Sedan sa han att han inte längre var kär i mig och att han inte kunde leva med mig. Jag bad, grät och så vidare i månader. Jag behöver verkligen hjälp och jag vill ha tillbaka min man. Jag surfade på internet när jag såg en kvinnas vittnesmål om att Dr. Alaba var en underbar trollkarl som hjälpte till att bota myom, och hon kunde tvinga sitt eget barn att återfå sitt lugn hemma. hon skrev hans kontakt och jag kopierade honom, först misstänkte jag den här kontakten, men jag behöver verkligen en permanent lösning på mitt problem, så jag skickar honom ett meddelande som förklarar min situation, han sa till mig att se till att min man kommer tillbaka om jag har att bete sig så som han påpekade för mig, jag gjorde allt han sa till mig, och den fjärde dagen fick jag en ursäkt från honom om att han inte visste vad som var fel på honom, samma kväll återvände han hem och bad för alla hans synder och eftersom vår kärlek och äktenskap har blivit starkare, vill jag tacka den store magikern av trollformler Dr Alaba för hans goda arbete och lycka i livet igen. Om du har samma familjeproblem eller andra problem, kontakta Dr Alaba idag på: dralaba3000@gmail.com eller kontakta honom på WhatsApp och Viber på detta nummer: +1 (425) 477- 2744 Kan utföra alla trollformler du tror att jag jag ett levande vittnesbörd ................

  SvaraRadera