torsdag 24 mars 2022

Aftonbladet eller Expressen

                                          

Jag brukar inte ha svårt för att bestämma mig, men igår kände jag mig nästan som Gösta Ekman när han stod och velade mellan att köpa Aftonbladet eller Expressen. Som kvällsmänniska gillar jag att vara uppe väldigt sent, och det betyder klart att det sällan blir några tidiga morgnar för min del. Utom igår då. Jag vaknade och tittade på Görans klockradio.....halv 10!!!!! Milda makter!!! Jag for upp ur sängen som ett skott. Visserligen hade jag inget uppbokat för dagen, men det är ändå ganska skönt att hinna med något på förmiddagen. Jag startar alla morgnar med att svara på kommentarer i min blogg och att titta in på andras bloggar. Det är ett ganska behagligt sätt att börja dagen på. 

När jag höll på att hoppa mellan bloggarna kastade jag en blick på datorklockan. Den visade kvart i 7! Det kunde väl knappast stämma? Jag kikade på mobilen och den visade samma. Jag kontrollerade alla andra klockor i huset ...samma resultat. Då ramlade poletten ner. Jag hade klart tittat på klockradion utan att ta på mina glasögon, och inte sett vilken visare som stod var. I stället för halv 10 hade klockan varit 10 i 6. Ett sånt elände. Skulle jag rätta till misstaget med en gång och gå och lägga mig igen eller låtsas som ingenting och stanna uppe? Ett tufft val! Jag kom fram till att det var lika bra att stanna uppe, när jag nu ändå var nästan vaken.

När jag jobbade och någon gång försov mig, tyckte jag att hela dagen blev förstörd. Vad jag än gjorde så blev det tokigt. Nu vet jag att det är lika illa att "förvakna" sig. Allt blev fel igår. Jag var omväxlande trött, sömnig, fumlig och hungrig hela dagen. I morse satte jag i varje fall på mig glasögonen innan jag tittade på klockan. Den visade prick 7...på alla klockor i i hela huset. Detta kommer nog att bli en bra dag.

25 kommentarer:

 1. Härligt inlägg. Känner igen mycket. Älskar ditt ord "förvakna" sig. Instämmer att den dagen blir väldigt konstig på många sätt - som dess motsats. Hoppas det dröjer länge till nästa gång. Tänkte på att det om några dagar är dags att ställa om tiden. Det är vid något år som jag/vi gjort tabben att glömma just den sysslan.
  Tänk vad viktigt glasögon ändå är.
  Den klassiska Aftonbladet eller Expressen minns jag att jag älskade. Kom just nu på att en av hans bröder bodde ganska nära vårt museum/bostad. Han var konstnär.
  Jag hoppas denna vanliga dag blir en toppendag för dig.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att Gösta hade en bror som bott på Gotland. Sommartiden ser jag fram emot, men det hade gått minst lika bra om vi inte ändrat klockorna.

   Radera
 2. Att vakna för tidigt stör mig inte så mycket om jag är pigg men när det gäller att försova sig är det precis tvärtom. Hela dagen blir oftast fel och känns konstig på något vis. Precis som om man inte blir i fas med sig själv alls. Klokt att du satte på dig glasögonen i dag ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bäst jag gör så varje morgon. Som pensionär ska jag inte ranta upp så tidigt, tycker jag.

   Radera
 3. Jag var ju uppe och stökade så där tidigt igår, men jag visste i alla fall vad klockan var. Det är länge sedan jag gick upp vid sex, halvsjutiden och attans vilken lång förmiddag det blev. När jag började fundera på lunch var klockan bara lite över tio!
  Hoppas att din torsdag blir en bra dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är kruxet...man blir hungrig på så konstiga tider. Torsdagen har varit helt ok.

   Radera
 4. Som vanligt ett härligt inlägg från dig! Ler lite när jag läser att du tyckte det var tidigt, jag som går upp ungefär samma tid varje morgon ... omkring 5:40 brukar det bli och det är utan mobilväckning, jag väcker tydligen mig själv vid den tiden. En morgon försov jag mig och vaknade inte förrän 6:20. Då kände jag som du ... dagen blev inte alls som den skulle. Allt blev försenat ... Jag gillar annars ditt ord "förvakna", om det inte redan finns så borde det definitivt finnas ... kanske dyker det upp som nytt ord nästa år ...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så morgontidig du är! Det hade varit kul med ett nytt svenskt ord och inte bar importerade engelska.

   Radera
 5. Jag tycker att jagvoftacförvaknarcmig när ljuset har kommit tillbaka. Vill ju helst sova till framåt sju och sedan långsamt vakna upp och läsa morgontidning/ar och kolla mobilen.
  Ibland behöver man återgå till tidigare års vanor och vaka vid sex. Det funkar det oxå. Glad att det inte är den tiden som gäller varje dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att vakna för egen maskin och inte bli väckt av ett alarm. Det har jag fått nog av under jobbeåren.

   Radera
 6. Hahaha! Ja, det var ju (ytterligare) en ny erfarenhet för dig! Sedan kan jag bara säga att det inte skulle falla mig in att gå upp klockan 7 på morgonen. Vad ska jag då göra hela dagen? Städa? Tycker det är alldeles lagom att gå upp tidigast klockan halv tio. Precis som du är jag en nattuggla, vilket inte var helt lätt medan jag fortfarande jobbade och fick gå upp klockan 7. Nu slipper jag ju det:-)

  PS. Jag väljer Aftonbladet alla dagar;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halv 10 är en utmärkt tid. Konstigt att inte alla tycker så. Visst var det ett elände och jobba när man bara hunnit sova några timmar. Ett antal år jobbade jag natt på Barnsjukhuset och det passade min sömnrytm perfekt, men privatlivet blev det ju lite si och så med.

   Radera
 7. Visst är det förargligt att förvakna sig! Usch, ja! Hela dagen blir konstig. :) Jag är ju, precis som du, en riktig nattuggla som gärna sover ut på morgonen. Och som pensionär bestämmer man ju helt över sitt dygn. Det är sååå härligt!
  Norrbottenskram!
  (Hoppas kommentaren nu flyger söderut. Tidigare idag vägrade den.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag börjar sommartiden, men det hade jag totalt glömt bort. Tur att mobil och dator håller reda på det.

   Radera
 8. Oj, så det kan bli! Numer ställer jag sällan klockan men brukar av mig själv vakna 08.30. Ibland lite tidigare och ibland lite senare. Jag tar det gärna väldigt lugnt på morgonen/förmiddagen och rasslar runt hemma. Men det händer också att jag kan ta en vända ut efter frukost och någon enstaka gång före.
  Vad gäller tidningar läser jag rubrikerna i båda men prenumererar på Svenska Dagbladet eller DN som papperstidning. Och de ingår till frukost.
  Hoppas detta nu blev den bra dag.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blev en bra torsdag. Jag gillar att sitta i lugn och ro på morgonen och läsa tidningen. Det blir en helt annan rutin på dagen om man får ta det i sin egen takt.

   Radera
 9. Jag vaknar flera gånger på natten och ser ofta fel på klockan när jag inte har glasögon på mig. Min man går upp 6.30 och lagar frukost och sedan läser vi morgontidningen i lugn och ro. Vi är morgonmänniskor men ganska kvällströtta. Tur att vi har samma dygnsrytm annars skulle det kunna bli knepigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltid haft olika dygnsrytm, min man och jag, men nu har jag börjat vakna tidigare än Göran på morgonen. Det måste var nåt fel.

   Radera
 10. Oj, det var ingen bra start på dagen. Det är ju så jobbigt då det blir fel på morgonen.
  Som barm hade vi också en kopparklocka, fast med romerska siffror.
  Ha en fin dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skrällde når enormt de där kopparklockorna.

   Radera
 11. Hoppsan, vilken överraskning när du upptäckte att du gått upp för tidigt.
  Lite av en chock nästan kan jag tro, jag hade nog svimmat, minst. ;)
  Nä, man ska nog vakna lite "lagom" istället, har själv lite svårt utan glasögon att se tiden ibland.

  Ha det bäst nu :)

  SvaraRadera
 12. Jag är som du nattmänniska...skriver kommentaren 01:51... Min kära make går ut med hunden vid 05 - tiden och jag nattispinkar honom vid 23-24... Swdan sover jag så länge jag vill... Har varit nattmänniska sedan barndomen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också alltid varit nattmänniska, men till min förvåning har jag b börjat vakna tidigare när jag blivit äldre. Känns inte riktigt bra.

   Radera
 13. Jag tycker som du att allt ska vara rättvist...fast jag inte är tvilling. Men ibland går det tyvärr inte.

  SvaraRadera