torsdag 10 mars 2022

Se bra ut


Jag har haft glasögonn sen jag var tonåring och det är inget jag tänker på nu. Det har blivit som en del av mig. Tyvärr blir synen inte bättre med åren och det har konstaterats starr på båda mina ögon, men än så länge tycker läkaren att jag kan vänta med operation. Det gör jag så gärna. Mina progressiva glas är helt ok både när jag ser på långt och ganska nära håll, men det har blivit mer och mer besvärligt när jag ska läsa eller sitter vid datorn. Jag beställde ett par läsglasögon också sist jag var hos optikern och det hjälpte betydligt. Det är inte så besvärligt att byta till dem de gånger det behövs. Det går av bara farten nu. Men tyvärr börjar jag se sämre igen, och det är nog dags för ett nytt optikerbesök. 

Något som jag ofta undrat över är varför så mycket viktig information alltid skrivs med så liten text. Det är helt omöjligt att läsa vad där står. Alla papper från försäkringsbolag, garantibevis och mycket annat har alltid en hel massa sidor skrivna med text i typsnittet "Mindre flugskit". Inte ens om jag använder förstoringsglas kan jag klura ut vad det står. Varför inte använda normalstor text så alla fick ta del av informationen? Argumentet att det skulle bli för kostsamt att använda så mycket papper håller inte. Det skickas ut så mycket pappersreklam så hälften kunde vara nog. Och där är det definitivt inte tal om något finstilt. Bokstäverna är ibland så stora att även om man lägger hela handflatan över bokstaven så täcks den inte helt. Varför inte skippa de här två ytterligheterna och bestämma sig för att använda något mittemellan. För det kan väl inte vara så att det finstilta ska hållas hemligt av någon outgrundlig anledning?


22 kommentarer:

  1. Jag köpte mig också terminalglasögon som komplement till de vanliga och det är bra. Man slipper sitta och sikta och bli stel i nacken. Ja, det är mycket som är skrivet med liten stil, en del manualer t ex, men jag har skaffat ett förstoringsglas som jag kan ta till om det inte går att läsa dem. Det är bättre när man sitter vid datorn, där kan man förstora texten så att det blir hur läsbart som helst.
    Ha en fin torsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Datorn är absolut bekvämare att läsa vid. Där behövs inget förstoringsglas.

      Radera
  2. Jag håller med dig, man kan bli galen på dessa små små bokstäver. I datorn går det ju att förstora texten, värre på innehållsdeklarationen på varor och annat. Lite tidigt att börja vårstädning i trädgården tycker jag. Ha en bra torsdag och köp dig en sälg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en del saker jag inte hann plocka undan i höstas så det är det som stod på agendan idag.

      Radera
  3. Jag kan inte förstå varför inte glasögonen ingår i sjukvården, som typ medicinerna gör. Klarar mig inte alls utan mina glasögon. Nu får jag svårare och svårare att se även med glasögonen, men det är inget roligt kapitel, eller... kanske att köpa nya glasögon, men inte att betala dem.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst borde glasögon och hörapparater ingå försäkringen. Det är ju hjälpmedel precis som medicin.

      Radera
  4. Ett litet helsike att läsa vad som finns i en produkt från tex ICA, tur man inte är allergiker av något slag.

    Har funderat på att skaffa förstoringsglas, nu för tiden måste jag ibland fota texten för att sedan kunna förstora bilden, lite för omständligt.

    Ha det jättefint nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns lite jobbigt när man är i butiken och näsytan hade behövt fråga någon vad det stod på paketet. Fast det kanske man borde göra, så det blev en ändring.

      Radera
  5. Jag håller med dig.varför är det viktiga skrivet i småstilt???
    SV..Jag hade inte behövt ha en sådan kopp.
    Jag blir påmind när jag går förbi spegeln.
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Har också haft glasögon sedan tidiga tonår.Närsynt!
    Har god närsyn kvar och tar av glasögon, istället för på, då jag ska läsa det finstilta.
    Håller med dej, förstår inte varför det ska stå i så liten text..det som man många gånger verkligen borde läsa.
    Ha det gott ! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr hoppar jag över det finstilta ibland, men det kan bli dyrt i längden.

      Radera
  7. Själv fick jag glasögon i tjugofemårsåldern först. Numera ser jag i princip liga bra utan på långt håll men på nära håll är det inte lika bra. Jag tycker inte att mina progressiva är så bra när det gäller läsbiten så då använder jag mina terminalglasögon som är betydligt bättre. Egentligen borde jag reklamerat mina progressiva men det blev aldrig av.
    Ja, varför är det finstilta så smått? Viktigt att alla kan läsa det tänker jag...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har många gånger tänkt på terminalglasögon så det får nog bli det vid nästa optikerbesök.

      Radera
  8. Instämmer helt i det du skriver. Verkar inte som om man ska kunna ta del av det viktiga som skrivs med så liten stil. Har ibland med mig förstoringsglas till matbutiken för att kunna läsa det finstilta och vad produkterna innehåller. Men det är inte alltid jag ser då heller.
    Jag har läsglasögon och de fungerar bra men kan vara knepiga när det kommer till det finstilta. På långt håll ser jag helt ok. Jag har även progressiva men klarar inte av att läsa med dem. Kanske en träningssak.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag saknar att kunna ligga i sängen och läsa. Det fungerar inte med mina progressiva.

      Radera
  9. Det där med pyttesmå text borde förbjudas. Det borde vara lag på minst 8 punkter för textstorlek. Allt annat är löjligt. Det är klart att man nuförtiden kan läsa instruktionsböcker eller bruksanvisningar för medicin på nätet och där förstora textstorleken, men ändå.
    Jag har haft glasögon sedan jag var 30. Först bara glasögon för att se på långt håll, sedan blev det läsglasögon också. Men nu verkar ålderssynen ha kommit ikapp närsyntheten, så nu ser jag bättre utan glasögon. Det är dock inte fallet för långsyntheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det därför väl att man kan läsa det mesta på datorn, annars är det mycket text som hade varit helt oläsbar.

      Radera
  10. Eftersom jag var närsynt som bofinken Knut blev det glasögon från elvaårsåldern. Det har fungerat bra, med korrigering har sett som en örn på spaning. Men nu på ålderns höst har även jag fått grå starr. Största problemet är att se på håll, får ingen skärpa på text/skyltar — och ansikten — på TV. Använder aldrig glasögon för att se på nära håll. Men den här trenden med pytteliten text överallt gör att förstoringsglas är ett måste emellanåt.
    En annan trend som jag klagat på länge är att man ofta numera har för liten kontrast mellan text och bakgrund. Det kan vara vit text mot rosa/himmelsblå/ljusgul bakgrund. Urdumt! Bloggade om det för flera år sedan och har just i dagarna skrivit en "protest" till en tidning som syndar.
    Det här med liten och/eller kontrastfattig text är lika dumt som när TV- och radioprogram har bakgrundsmusik samtidigt som någon talar. Det är så störande. Och faktiskt oförskämt mot alla dem med syn- eller hörselnedsättning. Och givetvis mot oss äldre!
    Puh, det här blev en lång kommentar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också reagerat över färgvalet mellan bakgrund och text. De som skriver så kan inte ha kontrolläst sin text.

      Radera
  11. Garanterat är "Mindre flugskit" en metod för att direkt trötta ut oss och därmed inte behöva stå till last för det "gömda".
    Att kunna se ordentligt i olika situationer är betydelsefullt. Jag funderade i flera år och för några månader sedan slog jag till. Så dum jag varit som kört med läsglasögon framför datorn i så många år och fått gamnacke och ont. Slå till nästa gång och välj terminalglasögon. Helt suveränt. Mer frihet. Kan sitta kvar bekvämt i stolen med ryggstödet. Blicken kan flytta sig längre bort och ändå ha kvar skärpan. Progressiva skulle jag däremot inte orkat med. Tror inte mina envisa bruna ögon skulle vilja flytta sig upp och ner. Härligt när någon "sak" blir bättre på ålderns höst. Det händer att jag glömmer sätta på mig glasögon i bakom ratten och på cykeln. Ser numera faktiskt nästan lika bra som förr.
    Helgkram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som om terminalglasögon skulle var det bästa för mig.

      Radera