torsdag 3 mars 2022

Tävla för att vinna


Jag tror faktiskt att tävlingsinstinkten bor i de flesta människor. Redan små barn tävlar ju med varandra och försöker överglänsa med den ena sensationen värre än den andra. All sport är tävlingsinriktad. Det kvittar hur mycket det påpekas att när barnen är små ska det vara på lek. Det finns alltid någon vuxen som tar det på blodigt allvar och då är lekmomentet som bortblåst. Lite trist är det för det blir en hård gallring och endast de bästa får uppmärksamhet. De som inte är lika bra hade nog många gånger behövt den här uppmärksamheten och uppmuntran mer.

TV har alltid hängt på trender och haft olika tävlingsprogram. Jag gillar speciellt frågeprogram, för det är så kul om man lyckas tänka ut svaret. När mina barn var i tonåren var det Razzel som var populärt. Då satt vi hela familjen bänkade framför TV:n och vi hade plockat fram uppslagsböcker, djurböcker och annat vi trodde vi skulle få nytta av. På den tiden var det ingen som visste vad Google var. 

På spåret är det bästa frågeprogrammet i nutid. Jag gillar programledarnas ibland långsökta ledtrådar. Det gäller verkligen att vara uppmärksam och vrida och vända på orden. Det är inte så ofta jag lyckas lista ut resmålet före deltagarna. Roligast är det givetvis när slutmålet är en plats som jag har besökt. Vi missar aldrig ett program under hela säsongen. Ibland har vi inte hunnit äta innan tåget sätter igång, men då dukar jag i TV-rummet och vi får låtsas att vi sitter i restaurangvagnen. Mer realistiskt än så kan det knappast bli.

22 kommentarer:

 1. Restaurangvagnen måste ju vara bästa platsen =) visst är vi tävlingsmänniskor.....jag blev av med mitt rekord uppför en back med
  9,9% lutning i november, men nu i veckan har jag tagit tillbaka det=) Ha en bra torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Det är alltid kul att tävla.

   Radera
 2. Jag kan verkligen hålla med om att "På spåret" är ett bra program. Extra kul är det när man själv besökt resmålet.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir mer spännande när man känner igen platserna som visas.

   Radera
 3. Razzel minns jag nu när du nämner det. På spåret missar vi aldrig. Håller helt med om att det är det bästa frågeprogrammet. Man lär sig en del om olika platser och ibland får man känna sig lite stolt när man kan svara på olika frågor ... ibland snabbare än de deltagande lagen.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del deltagare är helt enastående. Jag förstår inte att de kan gissa slutmålet så snabbt.

   Radera
 4. Det ligger nog i våra gener att tävla. Den som inte var duktig, påhittig och stark överlevde inte förr i tiden och det har väl något att göra med att vi är så tävlingsinriktade. Jag gillar också På spåret och missar aldrig ett enda program och det är likadant med Postkodmiljonären, jag ser det alltid både fredag och lördag.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rått att tävlingsinstinkten är ärvd från gamla tider.

   Radera
 5. Smart med restaurangvagn!
  Gillar också På spåret! Är någorlunda bra på Sverige och Europa men fruktansvärt dålig på resorna i resterande delar av världen.
  Har ibland sett "Alla mot Alla" I femman. Ganska kul frågeprogram, det också.
  Gillar däremot inte alls program som "Bäst i test" Ha det fint! // Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig sett Bäst i test. Kanske ingen förlust?

   Radera
 6. Jag tittar också på På spåret. Ofta tycker jag att frågorna är alltför svåra för mig, men plötsligt kommer något "lätt" som jag kan, men som de tävlande lagen är fundersamma på.
  Fast mest av allt så får jag bara ett bevis på hur dålig min allmänbildning är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta frågor är ganska svåra tycker jag och inget som man bara kan plocka fram svaret på i en hast.

   Radera
 7. Är absolut en tävlingsmänniska och har faktiskt alltid varit det. Fast när jag var liten var tävlingshetsen inte lika stor och man sållade inte bort barnen. Inga elitsatsningar där inte.
  Frågesporter är jag urusel på. Undantag sportfrågor kanske. Har faktiskt aldrig sett en hel sändning av på spåret - ooooops, jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att när jag var barn var det inte heller någon tävlingshyes, men jag började märka av det när mina barn var mindre och om man läser i tidningarna så är det väldigt vanligt idag. Det är ett problem i många föreningar som har fått påbackning för diskriminering.

   Radera
 8. Klart att ni får sitta i restaurangvagnen .Jag tycker att frågorna är kluriga!
  Bra att tänka positivt!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Servitören syns dock aldrig till.

   Radera
 9. Jag är nog och har varit lite av en tävlingsmänniska sedan jag var liten. Har ägnat mig mycket åt sport.Men just som BP skriver var inte hetsen då lika stor och absolut inte föräldrar som styrde. Idag verkar ju det vara mer regel än undantag. Trist!
  Frågeprogram på tv har jag alltid gillat. Och under åren jag jobbade i skolan var flera klasser jag "hade" med i "Vi i femman" och lyckades också bra i flera fall. Tror jag var en bra "coach" med mycket humor och glädje.
  "Razzel" minns jag också. Nu har vi följt "På Spåret" men jag önskade att Kristian Luuk kunde få en mikrofon så han slapp skrika sig hes.
  Tycker det är roligt att se vad maken och jag kan.
  Kul tanke hos dig med restaurangvagn i samband med programmet.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har haft samma tanke när det gäller Kristian Luuk. Vi i femman är ett kul program och barnen är mycket duktiga.

   Radera
 10. Vi gillar Bäst i Test. Roligt att se hur de olika tävlande löser sina uppgifter.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett det programmet.

   Radera
 11. Tävling är ju en folksport på något vis men även barnen tävlar ju, blir ju knepigt för de riktigt små att bli bortsållade, barn borde faktiskt inte hamna i den situationen.

  Men nu tillönskar jag dig en fin Lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med att utgallringen inte borde finnas bland mindre barn.

   Radera