tisdag 15 juni 2021

Att bära eller inte bära

 De sista dagarna har vi kunnat läsa att smittspridningen i Skåne sjunkit rejält och det är glädjande. Trots det är det inte särskilt smart att börja leva som förut redan nu. Vi bör nog fortfarande vara lite försiktiga. Det är kanske det som är problemet att  de flesta människor har så dåligt tålamod och tänker att nu är det fritt fram igen. Jag har inte mött många när jag varit ute i någon butik som använt munskydd. Visserligen har det inte varit lag på det, men eftersom det varit så i många andra länder tror jag nog att det är något som är bra. Det är klart inget 100%-igt skydd mot smitta, men det kanske får bäraren och den som träffar på personen att tänka till lite extra och vara mer försiktig. Jag har råkat ut för en del som står och flåsar mig i nacken och något munskydd används inte. När man då ber dem att inte stå så nära blir de nästan förnärmade. I min närbutik står en skylt vid ingången som tackar kunderna för att de bär munskydd. När man sen kommer in i butiken är det ingen bland personalen som har munskydd. Det blir lite motsägelsefullt.

Både i USA och Luxemburg har det varit lag på att använda munskydd och jag vet att det varit ganska höga böter där för de som slarvat. Här hemma ser man mest de där tråkiga ljusblå skydden, men om någon hade börjat sälja lite färgglada modeller hade det kanske varit lättare att få folk med på noterna. Katarina skickade upp två olika munskydd till mig som var riktigt snygga. Zoé har också en hel del att välja mellan och bland barn är det där väldigt vanligt med ett slags tygrör som går att dra upp över näsa och mun.






Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel föregår med gott exempel och använder ett munskydd med texten MOIEN! vilket är en vanlig hälsningsfras i Luxemburg. Tänk om vi fått se Stefan Löfven bära ett munskydd med texten HEJ!

27 kommentarer:

  1. När man får kallelser från sjukvården står det alltid att man förväntas använda munskydd, men igår när jag var på vårdcentralen kunde jag konstatera att det är väldigt många patienter som struntar i det. Däremot har samtlig personal munskydd. Att inte använda munskydd den stund man är på ett vårdbesök tycker tycker jag är väldigt respektlöst mot dem som jobbar i vården och bär munskydd och/eller visir hela dagarna.
    Däremot använder jag inte munskydd i butikerna längre, men jag är noga med att hålla avstånd.
    Ha en fin dag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många är ju vaccinerade nu och det gör klart också att man inte behöver ha munskydd i samma utsträckning. Läste just idag att Danmark börjat lätta på det kravet.

      Radera
  2. Jag är vaccinerad men när jag besöker VC har jag munskydd!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står en skylt på vår VC att man måste ha munskydd och det delas ut automatiskt när man kommer dit ifall man inte redan har ett.

      Radera
  3. Snyggt urval där får jag säga! Munskydd behöver verkligen inte vara tråkiga. Just nu har vi svarta i papper men jag vet att sonen har olika i tyg.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det piggar upp lite i allt det trista.

      Radera
  4. Jag och min man har alltid munskydd i affären, jag brukar även ha visir... Det är inte många man ser med munskydd i affären... Nu med den indiska mutationen som är ännu mer smittsam så tycker jag folk borde vara försiktigare... Snygga munskydd Zoé har.. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att pfiffa upp det mesta och jag tycker det känns tryggt att vara lite extra försiktig.

      Radera
  5. Nu sticker jag kanske ut hakan men jag är skeptisk till nyttan av munskydd men jag respekterar att det är många som är av annan åsikt. För mig är Folkhälsomyndighetens rekommendationer vägledande. Hittills har jag använt munskydd en enda gång, på vårdcentralen när jag fick min andra vaccindos.
    Jag hoppas av heja mitt hjärta att vi slipper se vår statsminister i ett munskydd med texten hej! Annars är det en häftig serie munskydd du visar (och en söt flicka som bär dem).
    Ha det gott nu när vi äntligen har sommarväder! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. alla har väl sin åsikt om det här med munskydd och ingen vet vilket som är det bästa. Man får lita till sitt sunda förnuft. Så härligt att sommaren äntligen kommit, och i trädgården behöver jag inte tänka på några munskydd.

      Radera
  6. Smart att göra något roligt och snyggt av något jobbigt. Personal borde föregå med ett gott exempel liksom ledande personer. Återstår att se vad som händer efter sommaren.
    Kram Bosse med svart Adidasskydd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl hoppas att de flesta inte låter hjärnan också ta semester under sommaren utan tänker till och handlar därefter.

      Radera
  7. Avstånd tror jag är det bästa. Och vad gäller ansiktsmasker är det säkert bra om man använder dem på "rätt sätt"-
    Härligt med Zoes fina ansiktsmasker men varmt kan jag tänka mig att det blir. Jag är ju nu i Spanien och i hettan här är det inte direkt hygieniskt med munskydd av vilken sort det vara månde om de inte byts minst varannan timme. Munskydden ska ju för att vara effektiva bytas ofta. I princip varannan timme. Varken här, vad jag sett, eller hemma, är man inte så noga utan tar i dem och heller inte byta dem så ofta. Här i Spanien är munskydden obligatoriska och i princip böter om man inte har dem på. Men när jag är ute och går och ensam på en gata känns de inte direkt nödvändiga utan jag fuskar och andas lite också via näsan. Har idag +30 i skuggan. Tror jag byter munskydd nu varje timme för att undvika det blöta när vi är ute.
    Hemma har jag haft munskydd när jag åkt kommunalt. En vit variant som skyddar både mig och andra men inte annars. Jo, på vårdcentralen är de på och när jag är på rehab.
    Är nu vaccinerad men tror mycket på avstånd. Illa att de su säger till blir sura. Tycker de skulle vara tacksamma för en påminnelse.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det känns tryggt att vara färdigvaccinerad, men jag försöker ändå "hålla mig på min kant".

      Radera
  8. Jag är superförsiktig. Har fått min andra spruta men håller avstånd och bär munskydd där så behövs. Har ne dotter som är dubbeltransplanterad och efter sina två sprutor har hon inte fått antikroppar, så det är bekymmersamt.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var tråkigt att höra om din dotter. Jag förstår att ni alltid är extra försiktiga.

      Radera
  9. Min undran; munskydd i de flesta länder, men ändå stor smittspridning. Avskyr både att se och att använda munskydd. Men antagligen kommer många att använda framgent...Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Munskydd är inget 100%-igt skydd, men eftersom det allmänt används inom sjukvården antar jag att det gör en viss nytta.

      Radera
  10. Vilka kanoooooonbilder på Zoé. Den tjejen är ju född fotomodell!
    Precis som du reagerar jag på att nästan inga bär munskydd längre - ja, vad ska man säga. Har själv glömt munskyddet hemma några gånger, så jag ska inte gnälla...
    Det jag reagerat på från början är att vissa länder använde munskydd som modeaccessoar, men inte vi i Sverige - såklart. Tycker det var/är så himla tråkigt med dessa "sjukhusskydd".
    Tänkte även att 14 miljoner Tokyobor inte kan ha fel. De använder ju munskydd dagligen när de åker kommunalt i vanliga fall alltså. Så...

    PS. Mycket olika regler också i EM-städerna där fotbolls-EM spelas just nu. I Ungern är det fritt fram med klungor på läktarna utan munskydd. I Tyskland är det delvis inga klungor, men munskydd obligatoriskt. Tror att fler länder kommer få en tredje/fjärde våg på grund av EM. Jag älskar fotboll, men... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är snåriga regler i alla länder tycks det. Den enkla sanningen är väl den att ingen vet riktigt vad som är bäst och säkrast. Hade det funnits en patentlösning hade ju smittan varit borta för länge sen.

      Radera
  11. Du har så rätt folk har förbaskat bråttom att lägga alla restriktioner åt sidan och vips så blossar skiten upp igen..Folk har inställningen att äsch det drabbar inte mig tyvärr.. Jag och min sambo hade Corona förra året..jag var sjuk från första augusti till mitten på september..jag hatar sjukdomen..här i Stockholm är det många som har munskydd i affärer och i kollektivtrafiken även jag trots att jag fått båda sprutorna nu..vi spritar händerna typ upp till fem sex gånger när vi handlar för varenda affär har sprit vid alla in och utgångar..smittan och dödsfallen har lugnat ner sig här men skiten blossar väl upp till hösten igen..var rädd om dig..kram..

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som hävdar att Corona bara är ett påhitt begriper jag mig inte på. Jag har en del i min närhet som gått bort pga av smittan.

      Radera
  12. Suck den okända som skrev är jag glömde namn och blogg..kram..

    SvaraRadera
  13. Många fina munskydd ... och Zoé en härlig modell!
    Ha det gott!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zoé är väldigt modeintresserad till mormor och mosters förtjusning. Det går att göra mode av allt.

      Radera
  14. Jag är tudelad till munskyddsanvändandet. Det kan vara viktigt att använda munskydd när man ska vistas bland folk... men det är minst lika viktigt att veta hur man ska använda dem. Att sätta på sig rätt, bl.a. trycka till metalldelen som sitter på näsan. Att inte pilla på munskyddet eller flytta det ner... och uppp... under tiden som det används.Sedan ska det kastas efter användandet! ( Nu har jag skrivit om munskydd av papper). När det gäller tygmunskydd, hemmagjorda munskydd, så undrar jag hur många som faktiskt tvättar sina munskydd efter en gångs användning. Jag hoppas att de som använder sådana har många... så att inte samma används nästa gång munskyddet ska på.
    Själv håller jag fortfarande avstånd till andra. Så gott det går. Jag tycker det har blivit så mycket sämre den senaste tiden. Inte minst bland pensionärerna. De (vi) håller på att slappna av. Inte bra, inte bra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är många väldigt slarviga både med att bära munskydd och hålla avstånd.

      Radera