torsdag 12 november 2020

Nu drabbas även TV:n

 


Smittspridningen har ökat enormt senaste tiden. Här i Skåne har vi varit ganska förskonade länge, men nu har det verkligen blossat upp. I och för sig är det kanske inte så konstigt, för människor verkar inte ta det på så stort allvar. De flesta kanske tänker att detta drabbar inte mig. Nej, det kanske det inte gör i första taget, men det kan drabba en anhörig eller bekant och då lever man ganska farligt. Tänk om alla kunde tänka lite vettigt och vara mer uppmärksamma. I varje fall borde alla kunna använda sitt sunda förnuft och inte samlas i stora grupper när det inte är nödvändigt. Sist vi var på lasarettet och skulle ta hissen till mottagningen, kom en man och ville åka med. Jag sa åt honom att det var inte bra att vara så många så pass nära. -"Många och många", svarade han och såg väldigt förnärmad ut. Hissen bredvid var ledig, så jag förstod inte vad problemet var. Han fick ta den andra hissen. 

Det finns många symptom på att man fått viruset och däribland ingår hostan. Nu har tydligen TV:n också drabbats. Måste vi sätta våra apparater i karantän nu? Efter frukosten häromdagen satt jag och läste programtablån för de olika kanalerna. På en kanal, nu minns jag inte vilken, stod det att TV-hostar. Det lät inte bra. Har en kanal fått smittan är det lätt hänt att de övriga råkar ut för samma sak. 

På kvällen skulle ges ett humorprogram som tog upp ämnet med amerikanska presidentval. Vid förra valet gjordes åtskilliga imitationer på Hillary Clinton och Donald Trump som var sanslöst roliga. I speciellt en show uppträdde Alec Baldwin som en porträttlik kopia av Trump. De flesta pratshower hade något inslag om valet. Den som ansvarade för programtablån skrev att alla TV-hostar i USA hade något inslag om detta med i sin show. TV-HOSTAR!?!?!? Vad i all världen är det? Inte ens en engelsk tidningsläsare hade begripit det. Det borde väl för poker stå TV-värdar eller i nödfall TV-hosts om nu den här personen inte var så hemma i det svenska språket. 

Jag är ingen grammatikpolis, men jag tycker man kan begära att vi använder svenska ord i svenska tidningar. Måste man tvunget ta till engelska ska de åtminstone skrivas rätt. 

20 kommentarer:

 1. Nu är det verkligen hög tid att alla tar ansvar för det är skarpt läge nu och mycket värre än var det var i våras. Tyvärr verkar inte vissa bry sig utan blev mer upprörda över att alkohol inte får serveras efter klockan 22. Det säger en del om hur olika vi tänker. Själv skulle jag inte sätta foten på en restaurang.

  Ja, varför alla dessa engelska uttryck. I min värld heter det rea och inte sale.

  Kram och god torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del är väldigt korttänkta, och det är farligt. Deras obetänksamhet skadar oss alla.

   Radera
 2. Det finns många konstiga ord och tv-hostar är ett av dem. Sen kryper det i kroppen på mig när jag hör talas om kancellerade avgångar.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt idiotiskt! Jag undrar varför det blivit så.

   Radera
 3. Ja varför alla dessa engelska yttryck
  Det är lätt att missförstå varandra!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt onödigt! Vi har svenska ord så det räcker.

   Radera
 4. Tyvärr tyvärr är inte alla riktigt kloka.
  Håll avstånd och träng dig inte fram! Skulle man vilja kasta i ansiktet på närgångna.
  Jag vill också ha svenska ord. Vaddå hostar? Grrr.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket man kan irritera sig på.

   Radera
 5. Och jag fattade som vanligt ingenting. Skulle man kunnat skriva värd i stället?
  Sen är det inte alla som hostar som har covid...och det gör väl att det är ännu svårare att identifiera de som bär på smittan. Men visst är det otäckt...och det där problemet med alkoholservering efter kl 22, det förstår inte en lantis-tant.
  Det är väl bara att invänta covid, antar jag. Eller vaccin. De flesta som får covid blir ju friska efter någon vecka. Så måste man nog tänka för att orka...Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en borde själv kunna klura ut att man ska vara försiktig. Dertgäller ju alla slags smittsamma sjukdomar, men detta är värre. Nog står vi ut med dessa restriktionerna ändå? Vi har tak över huvudet och mat på bordet...i varje fall de flesta av oss i Sverige. Det finns värre saker än att hålla avstånd.

   Radera
 6. Som vanligt agerar Sverige mesigt. FHM och regeringen borde tagit i på skarpen redan från början: "De här restriktionerna är inte små vänliga råd som varje person kan tolka efter sitt eget tycke utan det här är allvar och vad alla ska leva efter. Punkt, slut!"
  Nu har det ofta varit dubbla budskap.
  De flesta engelska ord och uttryck i svenskan blir så fel. När ska vi börja värna om vårt eget språk? Vi borde ta efter Island!
  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker att vuxna människor borde kunna tänka själv, men det är tydligen för mycket begärt. Snart finns det inga svenska ord kvar. Allt är utbytt helt eller förvanskat.

   Radera
 7. TV-hostar - hahaha:-) Tack för ett gott skratt här.
  Vad gäller Covid-19 så är det ju inte bara här i Sverige som smittan ökar lavinartad. Det märkliga är ju att länder som USA, Spanien, Italien, Frankrike och England hade förbud, lockdowns och andra åtgärder som inte gav önskat resultat. Snarare tvärtom. Nu drabbas de återigen hårdast. I Sverige orkade vi med en första våg med få restriktioner. Men då var det vår och sommar med större möjligheter att umgås än då. Tror att många slarvar nu, man orkar inte mera, man längtar efter normalitet, som dock inte finns än, inte på långa vägar. Och ungdomarna har aldrig brytt sig, de var odödliga i våras och verkar fortfarande vara det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte att det skulle bli så här långdraget. Det syns inte nåt slut på eländet än på länge.

   Radera
 8. Det märks att det har hållit på allt för länge den här pandemin. En del skiter i alla restriktioner och många av oss är så trötta på att ens höra ordet Covid. Men vad kan vi göra? Bara sitta på baken och vänta på bättre tider! Jag tycker i alla fall att jag får en hel del gjort, som jag inte skulle ha fått annars. Och det KOMMER att bli bättre! (kan nästan se/höra hur jag försöker övertala mig själv!!) Distanskram får man i alla fall ge, så det får du en här, Gunnel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känns också att jag hunnit med vissa saker som har fått ligga och vänta annars. Tack för kramen.

   Radera
 9. Jag reagerar också på att man använder engelska ord kors och tvärs. Även vår tv verkade vara igång med "hostan". Illa med den fortsatta spridningen men jag tycker inte man ska låta det vara upp till regionerna att själva bestämma om testning och liknande. Här krävs en gemensam syn. Nu beror det ju mycket på var du bor hur det ska bli.
  Jag försöker få ihop logistiken med att stänga restauranger samtidigt som annat är öppet. Jag kämpar på med lyckas inte så bra. Att stänga nattklubbar är klokt så där behöver jag ingen logistik. Men vad gäller kollektivtrafiken , Ullared och Gallerior så förstår jag inte. Tror jag ger upp tanken på att begripa.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket som jag också tycker är obegripligt. Som att man inte får servera alkohol efter kl. 22. Är inte smittan aktiv förrän då? Jag anser med att det skulle vara gemensamma regler. Då kanske de hade följts bättre.

   Radera
 10. Samma här, smittan ökar... Vår kommun hade 4 smittade fram till juni, för en vecka sedan 17 smittade nu idag 28, det ökar stadigt.... Länssjukhuset i stabsläge med många inlagda och IVA platserna utökas =( Vi tog rätt beslut som ställde in julen... Kram

  SvaraRadera