tisdag 17 november 2020

Blodtryckshöjande


För ett antal veckor sedan fick vi hem var sitt brev från vår läkarcentral om bokade tider för influensavaccin. I Görans brev stod också att de som betalade för hemsjukvård behövde inte bry sig om den angivna tiden eftersom hemsjukvårdspersonalen kom att åka hem och vaccinera. Vi har utnyttjat den servicen ett par gånger och eftersom det nu stod så i Görans brev tyckte vi det var all idé att göra det igen. Jag ringde Hemsjukvården och undrade ifall vi måste bestämma en tid med dem, men fick till svar att de ringde upp oss i stället när det blev aktuellt. Det lät bekvämt och bra.

Jag var och fick min spruta och sen väntade vi på ett samtal om när det var dags för Görans vaccinering. Vi väntade och väntade och väntade......Till sist pallade inte mitt tålamod mer utan jag ringde och undrade när de tänkte komma hit. -"Vi vaccinerar inte", fick jag till svar. "Det får ni åka till er läkarcentral och få gjort". Jag fattade ingenting. När jag undrade hur jag då kunde ha fått ett helt annat besked tidigare, fick jag ingen vettig förklaring på det. Jag blev lindrigt sagt förbaskad. Personen jag pratade med sa att de fått besked från sin chef att de skulle inte vaccinera. Skälet till detta var den pågående coronasmittan. Jag undrade då ifall de inte åkte hem och tog blodprov heller, men till min förvåning så gällde restriktionerna inte för det.

Tidigare har vi 70-plussare och alla med underliggande sjukdomar fått tillsägelse att helst inte gå utanför ytterdörren, men nu helt plötsligt var det ok. Är smittorisken större om en sjukvårdspersonal åker hem till en patient och ger influensavaccin än när samma personal åker hem till samma patient och tar ett blodprov? Efter samtal med sköterskan på vår läkarmottagning fick Göran en ny tid, så allt ordnade upp sig till sist ändå, men det skulle vara intressant att veta hur den person som bestämt detta har tänkt.....eller inte. 

30 kommentarer:

 1. Märkliga tider dessa. Mycket som inte alls går ihop sig. Bra att det fixar sig med vaccin. Och ta det lugnt med blodtrycket. Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen blodtryckshöjande. Om Göran har hemsjukvård, och de tar blodprover, så varför inte vaccinera då också? Både för dig och Göran vore det ju smidigt och säkert att slippa åka till VC. Man blir så trött ibland.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är så mycket konstigheter i hur man hanterar smittoriskerna från den ena gången till den andra. Man kan verkligen blir förvånad! Tur att det ordnade sig så att Göran fick sin spruta i alla fall.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt ordnar sig i regel, men det var lite onödigt strul nu, tycker jag.

   Radera
 4. Konstigt att de inte kunde ge vaccin när de tog blodprover! Tur att Göran fick sin spruta!
  Sv..Bra att du får hjälp på nätet! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte aktuellt med blodprov nu, men visst kunde de åkt hem och vaccinerat.

   Radera
 5. Jag förstår mer än väl din ilska för det här var märkligt. Först får ni ett besked och sedan ett annat. Dessutom fanns det ingen logik i resonemanget. Den enkla sanningen är att man kan bli matt för mindre.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt sånt strul stjäl mycket energi.

   Radera
 6. Inför vissa beslut tror jag inte att man har tänkt alls! Sedan tycker jag att personen som gav det första beskedet skulle ha ringt er om deras chef ändrat beslutet. Det hör till god ton! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag framförde samma åsikt, men fick inget gensvar.

   Radera
 7. Verkligen konstigt hur det prioriteras! Skönt ändå att ni båda fått era vaccinationer!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Sådana här tokigheter händer alldeles för ofta. Och de verkar ske på alla nivåer. Man saknar klokskap, saklighet, verklighetsförankring och förmåga att tänka ett steg längre.
  I mitten av oktober var jag tvungen att uppsöka min vårdcentral för provtagning och då frågade sköterskan om jag ville ha influensavaccinet när jag ändå var där. "Så, då var det klart! Nu är du den första vaccinerade i hela området". Jag blev väldigt glad för att jag fick göra bort det. SÅ ska det fungera! Minsta möjliga krångel. :)
  Tisdagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod inte resonemanget om smittan.

   Radera
 9. Varför göra något på enklaste sätt när det går att krångla till det! En klart blodtryckshöjande situation!! Skönt att det löste sig, det är inte hälsosamt att gå omkring med högt blodtryck!
  Ha det gott i höstmörkret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. De flesta vill krångla till allt.

   Radera
 10. Suck! De nya reglerna är lika konfunderande när statsministern och Tegnell yttrar dom som när chefen på vårdcentralen "tolkar" dom. Tror att det blir för mycket för vårdcentralernas personal i allmänhet och cheferna i synnerhet. De s k riktlinjerna är alltför luddiga enligt mig.
  Men skönt att det ändå ordnade sig med vaccination till er båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är det över för denna gången, och nästa år är förhoppningsvis coronan borta.

   Radera
 11. Snälla du, blir man aldrig arg annars så blir man det med hemtjänst och hemsjukvård. Mamma får avslag på ansökan om matlådor för hon har tre barn, som kan fixa mat till henne. Jag är så trött och slut på den s.k. äldreomsorgen I Sverige 🤬
  Tur att det löste sej för er!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan undra om det är sunt tänkande människor som sitter och bestämmer allt dumt. Verkar otroligt.

   Radera
 12. Förstår att du blev arg... det verkar ju helt ologiskt.

  SvaraRadera
 13. Dagen efter att jag fyllde 70 blev jag sjuk, och beställde ett covid 19 test på apoteket. Min man tyckte att det var lika bra att han också skaffade ett, och eftersom han var symtomfri agerade han ombud och hämtade ut mitt. Sitt eget fick han dock inte ut, eftersom det ju måste hämtas av ett ombud! Dessbättre var jag frisk, så han struntade i att vända sig till kyrkan, som han blev hänvisad till, om man inte hade nån annan...

  SvaraRadera
 14. Sveriges i ett nötskal känns det som, sorgligt.
  Hoppas ni får era vaccinationer utan krångel och hoppas ni mår bra.. Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har båda fått våra vaccinationer nu.

   Radera
 15. Man kan absolut bli trött. Väldigt trött och i ditt fall skulle mitt låga blodtryck ha höjts till bristningsgränsen. Tyvärr är det ju så att en del som bestämmer inte direkt "uppfann krutet". Fint att det löste sig. Till sist.
  kram

  SvaraRadera