torsdag 26 november 2020

Årets julklapp

 


Årets julklapp har utsetts och det blev stormköket. Ett mycket bra val med tanke på att vi helst ska träffas utomhus. Själv har jag aldrig använt mig av en sådan grej, men jag antar att det är väldigt användbart. Det enda jag hållit mig till när det gäller matlagning utomhus är grillen. För det mesta har det varit under vår och sommar när det är långa ljusa kvällar. På utfärd med skolbarnen har vi grillat även vintertid, och det har varit väldigt uppskattat. 

Det enklaste tycker jag har varit att ha färdigbredds mackor och varm choklad i ryggsäcken. Är man ute hela dagen fodras klart mer mat och då är nog ett stormkök att föredra. Det går fortfarande att sitta ute en liten stund om solen skiner och man sveper in sig i tjocka filtar. Framför allt känns det så ljuvligt sen när man kommer in i värmen. 

24 kommentarer:

 1. Nej, inget stormkök för mig. För mycket att packa i ryggsäcken. Vill man ha varm mat på utedagen, då finns det så många redan iordninggjorda hållplatser.
  Solen når inte högt nu, men visst ger den ett vackert ljus när molnen skingras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen julklapp jag önskar mig, men jag vet en del som är väldigt förtjusta i ett sådant.

   Radera
 2. Kan vara bra vid långvariga strömavbrott om man inte har annan möjlighet att kunna laga lite mat ... men knappast till en vanlig utflykt, då är det enklast med smörgås och varm dryck i termos :)
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också att ha det enkelt...smörgås och varm dryck är det bästa.

   Radera
 3. Jag har heller aldrig använt ett stormkök. De få gånger som det är hållbar is, och vi har vinterfiskat, så har vi haft med oss ved, eldat och grillat korv. Det är mysigt. Det har även hänt att vi har eldat nere på ladugårdsbacken för korvgrillning. Det är mysigt då det är kallt ute och snö.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ett stormkök har aldrig funnits på min önskelista. Numera finns det inte ens en önskelista. :)
  Här lyser solen nu på nyfallen snö, det är en vacker vinterdag. Men igår regnade det. Vädret tycks matcha den allmänna oredan i världen. :/
  Norrbottnisk kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. vI ger inte julklappar sen många år tillbaka, och jag hade ändå inte önskat mig ett stormkök.

   Radera
 5. Något stormkök har inte jag heller använt, men när jag var i 15-årsåldern och sommarjobbade på ett pensionat bodde jag i en stuga utan några moderniteter alls. Där fanns varken el eller vatten. Då fick jag ett litet gasolkök av pappa och det hängde med år efter år tills det inte längre gick att köpa nya gasolbehållare till det.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är svårt att använda ett stormkök, men det bör det väl knappast vara om det nu valts till årets julklapp.

   Radera
 6. En bra sak som både unga och gamla kan ha nytta och gkädje av. Jag har haft och använt stormkök sedan 10 - årsåldern och i olika sammanhang. När jag jobbade i skolan och vi under många år var på lägerskola med våra mellanstadie och högstadieelever och ofta bodde i tält i Stockholms skärgård eller på Gotland var stormköken med. Vi hade på skolan innan resan tränat eleverna i att använda dem så det kunde de när det var dags att ge sig iväg. Här var vi då borta i några dagar men perfekt för eleverna att gruppvis tänka ut maten i förväg, handla och sedan laga den. Ja, en del hade väl yviga tankar. Men de lärde sig- Roligt var det! Jag kan nästan nu fnittra åt många episoder....
  Hos oss så är det en liten sak till barnbarnen och till döttrarna. Men ett av barnbarnen fick ett stormkök i våras. Han är scout.
  Mina stormkök är numer endast minnen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra från någon som har erfarenhet av detta.

   Radera
 7. Ja jag hörde det. Det är ingen klapp för mig utan jag får min dos när vi lagar mat på Trangiakök med eleverna. Att grilla i trädgården känns lagom spännande just nu.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grilla gillar jag med och det är det enda jag klarar av.

   Radera
 8. Jag har stormkök.
  SV...Ja testa du ,jag har testat kanel och det fungerar.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Ja, för alla preppers är ju stormköket den perfekta julklappen. För oss vanliga dödliga tror jag nog att stormköken kommer att hamna längt bak i ett skafferi. Minns att vi fick ett Trangia stormkök i present för sisådär 40 år sedan. Vi använde det aldrig och vi slängde det i originalförpackning för cirka 20 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också fått saker som bara stått i skåpen år ut och år in tills de äntligen åkt iväg på tippen.

   Radera
 10. Då vi som unga gillade att tälta har vi ett stormkök i källaren... Men hoppas jag får upp min grillkåta nästa vecka då kan vi mysa i den =) Laga mat kan vi göra hemma på vedspisen så vårt stormkök ska jag nog ge bort ;) Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grillkåta låter spännande. Der är inget jag känner till om.

   Radera
 11. Det var en lämplig julklapp som utsågs detta år, kan jag tycka. Har inget stormkök, men en grill har vi på landet och den använder vi ibland då vi är där.
  Varm choklad och en god ostmacka, så underbart det låter.
  Ha det fint och trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grill är det enda vi också använder utomhus.

   Radera
 12. Det är säkert en bra julklapp för uteliv men inget för mig.. H en riktigt fin första advent nu.. Kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer aldrig att bli aktuellt för min del heller.

   Radera