tisdag 3 november 2020

En kort sekund

 En sekund kan vara en evighet. Åtminstone kan det kännas så ibland. Men vad är då en zeptosekund? Jo, det är en miljondel av en sekund, nämligen 0,0 följt av 19 nollor och en etta. Några fysiker i Tyskland har kommit fram till detta. Ett exempel de drog fram var att om man kastar en sten i havet, som när man kastar "macka", studsar stenen två gånger och det bildas vågor. När vågorna från de två nerslagen möter varandra slås de ut i vad som kallas ett interferensmönster. Klart som korvspad! Forskarna tror att tekniken kommer att fungera på andra mer svårförklarliga system, och att fler studier behövs. Vi får hoppas att det kommer nåt vettigt ut av detta som blir till hjälp för mänskligheten.

Jag har också forskat lite i det här om tid. När man är barn är tiden vääääääääääääääääääääääldigt lång. Ni minns väl Långfredagen och dagarna före julafton? Det var som att gå i sirap. I skolan gick tiden ibland fort och ibland sakta. Det berodde helt på vilka ämnen det gällde. Loven försvann alltid i ett nafs. Jag vet egentligen inte riktigt när det svängde och visarna på klockan började snurra snabbare än normalt. Troligtvis var det efter man fått barn och efter att barnbarnen kommit har takten ökats ytterligare. 

Jag trodde i min enfald att när jag blev pensionär, då skulle tiden sakta ner igen. Pyttsan! Den rullar fortfarande på i raketfart. Kanske är det ändå inte så illa. Det betyder ju att jag har något att sysselsätta mig med hela tiden. Alternativet hade varit att jag suttit och rullat tummarna och tittat på klockan stup i kvarten. Så långtråkigt! Nu vaknar jag på måndagmorgonen och en zeptosekund senare är det söndag kväll. 

Så här har veckan som gick sett ut för mig.


Måndag: Vi hade inplanerat besökstid på lasarettet, men det tog givetvis inte hela dagen. När vi kom hem var lusten att göra något vettigt inte så stor utan det blev mest lite framför datorn.

Tisdag: Jag målade väggen i Görans snickarrum. Det är så stort så vi fick dela in det i tre delar och nu var det dags för sista delen.

Onsdag: Efter att ha satt skyddstejp i nederkanten på väggarna målade jag golvet en gång. Det måste till två strykningar för att det ska bli riktigt hållbart.

Torsdag: Det kändes riktigt bra att göra slutmålningen av golvet. Nu måste vi vänta ca en vecka innan det går att sätta tillbaka alla tunga snickerimaskiner.

Fredag: Äntligen dags att ta itu med mitt syrum! Jag plockade ut alla lådor med tyger och tömde alla bokhyllor, som även de var fyllda med tyger. Jag har ett stort lager som jag samlat på mig under många år. 


Lördag:
 På lördagen var det dags att involvera starka killar. Bo och Rasmus kom hit och bar ut de tyngsta möblerna från rummet. Det som återstår där nu är att städa innan jag kan börja måla väggarna. 

Söndag: Det fick bli en vilodag, och det kändes att det behövdes. Men jag är verkligen sugen på att börja måla så fort som möjligt. Symaskinen har jag fått plocka upp på ovanvåningen för det är en pryl som jag inte kan undvara nån längre stund. Då får jag abstinensbesvär.

32 kommentarer:

 1. Härligt med dagar fyllda av roliga projekt. Nu när det är mörktid så får tiden gärna gå fort. Vill ju ha vår och sommar igen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att måla och ändra om i huset.

   Radera
 2. Oj vad ni jobbar på. Men det blir ju riktigt skönt då ni är färdiga.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också fram emot när allt blir klart.

   Radera
 3. Du kör på som en ångmaskin! Det kommer att bli skönt när allt är färdigt.Men då har du nog något nytt på gång!
  SV....::Det gäller att göra ett rätt val .:-)
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste alltid ha nåt att se fram emot.

   Radera
 4. Vukjeb energi du har! Jag är imponerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller bara på så länge jag orkar och tycker det är kul, sen gör jag nåt annat, så det tar lång tid innan allt blir klart.

   Radera
 5. Tiden är ett märkligt fenomen för trots att den är konstant i sin hastighet så upplever vi den väldigt olika. Jag tänker på hur mycket jag hann när vi hade tre så barn och jämfört vad jag gör nu. Långfredagen var verkligen en låååååång och dyster väntan medan andra dagar gick med blixtens hastighet. Den perfekta balansen vore bra att uppnå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt i att vi upplever tid så olika. Något som är kul går oftast snabbt medan tråkigheter har en förmåga att ta sig fram väldigt långsamt.

   Radera
 6. Hos dig saknas det då inte sysselsättning! Fullt upp varenda dag!
  Jag trodde det skulle bli väldigt långtråkigt med alla coronarestriktioner men dagarna flyger iväg. Ja, vi har väl slagit av lite på takten men vi tycker livet som distanserade fungerar bra.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man bara nåt kul att göra så går det att hantera det här med att inte träffas också.

   Radera
 7. Tiden är intressant! Vi förfogar ju över samma tid, det är bara vad vi gör med den som är skillnaden och hur vi upplever den.
  Din vecka var fullspäckad. Det var min egentligen också, fast andra saker som utfördes.

  Jag väntar på min läsplatta. Den tog slut under sommaren, så nu är det en ny sändning på gång. Jag har gått med i Storytel så det är deras platta. Jag har tillgång till Legimus men där är uppläsarna lite "tråkigare".
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. NU som pensionär kan jag göra vad jag vill och jag väljer bort det tråkiga i den mån det går.

   Radera
 8. Ett härligt Gunnelskt humor inlägg - på en zeptosekund eller två :-)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Allt du skriver om tiden känns igen. Jag trodde också att när jag gick i pension skulle jag ha all tid i världen. Och det har jag på ett sätt för jag väljer själv i stort sett hur jag vill använda den. Men att fylla dagarna är det då inga problem att göra. Inser bara att numer så tar saker och ting betydligt längre tid. Ogillas men jag har insett att det är så.
  Din vecka var välfylld. Jag tycker du är jätteduktig som målar. Men jag vet ju att du har handlag för det mesta. Tyvärr har jag inte det men maken är betydligt mer praktisk än vad jag är.
  Önskar dig en bra vecka.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att styra över sin egen tid, men jag märker också att allt tåt långsammare. Men vad gör det? Jag har ju all tid i världen känns det som.

   Radera
 10. Livet räcker en zeptosekund. Det går ju alldeles för snabbt.
  Full rulle med aktiviteter hos er! Så kul att ha sysselsättning, arbetslust — och ork.
  Men glöm inte att ta en skön paus emellanåt.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pauserna glöms definitivt inte bort.

   Radera
 11. Oj, vad ni hann med på en vecka! Fint blir det också helt säkert.
  Ja, den tiden, den tiden. Den går så det sjunger om det. Men bra är det ändå att man inte hinner få långtråkigt ens en sekund även om det kanske kunde vara värt att få känna på det en liten stund nu och då.
  Vet också att du är en förståndig kvinna som sätter dig ner och äter en dammsugare till kaffet och så där.
  Ha det bra, njut av stunderna som nog ändå är både många och ganska långa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan vara helt lugn Karin...det blir många pauser och många dammsugare.

   Radera
 12. Ooooooohhhhhh vilken vecka! Snacka om kreativitet :D Inte konstigt att veckan kändes som en zeptosekund. Jag får nog ta bort några nollor där men tycker det gått fort nog ändå!
  Ta en paus nu och var rädd om dig! Kram :) <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag jobbar bara så länge jag tycker det är kul, och sen blir det vila.

   Radera
 13. Härligt, man måste ha lite att styra med. Rulla tummarna är inge kul!
  Kram och lycka till med målning m.m.
  Inger 🤩

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns skönt att alltid ha något att syssla med.

   Radera
 14. Sååååå sysselsatt du har varit hela veckan. Du har nog inget akut behov av att få veta mera om den där zeptosekunden, som jag faktiskt aldrig hört talas om. Men nollor och ettor var inte min grej heller;-)
  Lycka till med alla dina projekt. Du verkar tycka om att måla, det gjorde jag också en gång i tiden. Nuförtiden är jag för lat (läs: bekväm) för det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att måla och förändra över huvud taget. Det enda jag inte gillar att måla är tak, men det hjälper Rasmus till med.

   Radera
 15. Oj ... vilken fart ni har - och ojoj så mycket ni hinner med! Bra jobbat!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller inte på så många timmar i taget, så egentligen är det inte så jobbigt. Tror vi pausar mer än vi jobbar, men förhoppningsvis ska allt vara klart denna månaden.

   Radera
 16. Jisses vad effektiv du är! Men skönt när man känner att man får saker gjorda!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar ju inte så många timmar varje dag när jag målar. Längsta tiden är när det ska torka.

   Radera