tisdag 13 oktober 2020

SOS


Igår hade jag en tid hos distriktssköterskan för att ta bort stygnen i mitt skadade finger. När jag kom dit blev jag presenterad för en ny sköterska som skulle börja jobba där, och hon frågae lite om olyckan medan Marika, min vanliga sköterska, hämtade material. 

-"Jag har hört om olyckan" sa hon när Marika kom tillbaka. -"Inte nog med det", svarade Marika, "sen råkade Gunnel ut för doktor Mayday också." Nej, tänkte jag, så hette inte läkaren. Det var en utländsk doktor som pratade väldigt dålig svenska. Varken jag eller sköterskan som hjälpte till förstod riktigt vad hon sa. Det kändes inte särskilt tryggt när inte ens personalen förstod varandra. -"Hon jobbar inte kvar här mer", fortsatte Marika, "för vi upptäckte fler saker hon gjorde som inte var acceptabla".

Vad det gällde vet jag inte, men jag vet att det gjorde så in i hoppsan ont när hon sydde i mitt finger. Marika berättade att det händer ibland att man bara droppar bedövningsvätska på när ett sår ska sys, men sen känner man noga efter så att bedövningen har börjat verka. Det gjorde inte den här läkaren, utan hon broderade glatt på fastän jag hade full känsel i fingret. Jag har som tur är ganska hög smärttröskel.


Efter att fått höra detta förstod jag varför läkaren fått namnet doktor Mayday. Även om man inte är i sjönöd är det nog säkrast att ropa på hjälp om man ser den här kvinnan komma in i undersökningsrummet. Fingret är läkt och nu håller jag på att leta efter stålhandskar. Något i stil med de som riddare använde i strider. Sen är jag "rustad" för häckklippning igen.

39 kommentarer:

 1. Ännu en historia från vårderiet; gott nu gunnel att att det är hopläkt och fint. Bara handskarna som fattas och övrig utrustning om jag ska döma av din bild!! Din humor är obetalbar! Mayday typerna är tyvärr flera, men bra de tas undan. Jag har ju en liten historia om min Mayday, men det får räcka så!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite dålig känsel i fingret, men sköterskan trodde att en nerv blivit skadad och det brukar rätta till sig. Förhoppningsvis är Mayady-typerna inte är så många.

   Radera
 2. Ojoj. Undra på att det blev som det blev. Tack och lov att du har hög smärtgräns, det underlättar sådana här gånger men tråkigt är det att det ändå blir på det här sättet. Ibland förstår jag inte att man inte har bättre koll på personalförmåga och kunskap än vad man har. Skönt nu att du kan lägga det här bakom dig, fått bort broderiet och kan ta dig an trädgårdsjobbet igen. Ja, ta på dig rustningen . :) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det konstigt att inte ny personal kollas upp lite mer. Jag har hittat "skärvänliga" handskar, så nu ska jag iväg och köpa dem.

   Radera
 3. Vad otäckt det låter med en sån läkare, tur att ni blev av med henne.. Hoppas ditt finger har blivit bra också.. Ha en fin fortsättning på veckan nu kram..

  SvaraRadera
 4. Vilken otur du hade som råkade ut för den läkaren, men tur i oturen i alla fall att fingret läkt bra.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns bra att läkaren inte jobbar kvar längre.

   Radera
 5. Klart att man ska få ordentlig bedövning när ett sår sys. Jag hade klagat. Skönt i alla fall att fingret hade läkt.Nu gäller det bara att hitta ett par praktiska handskar.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte använda häcksaxen innan jag fått tag på handskarna.

   Radera
 6. Men vilken hemsk läkare! Tur att hon inte jobbar kvar. Hoppas verkligen inte hon hamnar på något nytt ställe. Skönt att fingret läkt bra! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att hennes nästa arbetsgivare är mer uppmärksam innan de anställer.

   Radera
 7. Vad du skräms. Du smyger väl inte med att hon tog färjan till Gotland?
  Kram från Bosse som "skadade" två fingrar igår vid korsordslösande. Allt är möjligt för mig
  Pa. Tur du inte fick några men av händelsen. Var hon en bluffläkare tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte klokt om hon var en utbildad läkare, så det kan nog stämma med bluffteorin. Måtte hon inte få jobb på Gotlandsfärjan för då blir det kris om patienterna skriker Mayday hela tiden.

   Radera
 8. Det var inte kul att du träffade på Dr Mayday. Utländska läkare kan vara jätteduktiga, men det är så jobbigt om man inte förstår vad läkaren säger.
  Skönt att fingret har läkt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har träffat på många jätteduktiga utländska läkare, men ingen som pratat så obegripligt. I och för sig finns det svenska läkare också som man inte fattar vad de säger.

   Radera
 9. Man vet inte vad man blir utsatt för i dessa dagar när man besöker vårdcentral!!
  Sv..Smakade tvål !!Du är rolig du!! Brukar du äta tvål?
  Jag tyckte att de smakade blomma.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var barn fick jag ibland in tvål i munnen när mor tvättade ansiktet på mig och det påminde om Violtabletterna.

   Radera
 10. Aha, ytterligare en av dessa "sämst-i-klassen-läkare". Dr Mayday hade nog IG i de flesta ämnen, bl.a. psykologi, "anestesi" och broderi. Vissa läkare borde jobba som arkivarier i mörka källare. Redan döda ting kan de ju inte ta kål på. :/
  Tur att du hade bra läkkött!
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var verkligen inte rätt kvinna på rätt plats.

   Radera
 11. Usch! Lät inte kul med olyckan och sedan läkaren....Såg ju en dokumentär om hur man kunde "köpa" sig utbildningar utan att ha varit på en enda lektion, skrämmande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hemskt! Kan undras om den här läkaren gjort så.

   Radera
 12. Det är ju hemskt att patienterna ska råka ut för sådana s.k. "läkare". Och vad värre är, är att hon säkert får jobba någon annanstans i landet där hon kan fortsätta sin bluff.
  Hoppas att hon, förutom din smärtsamma ihopsyning, inte har orsakat dig någon ytterligare skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, hon kommer säkert att få jobb någon annanstans här i landet.

   Radera
 13. Men oj! Dr Mayday låter inte som någon läkare jag vill träffa! Skönt att fingret läker som det ska!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov slipper jag henne i fortsättningen, men jag tycker synd om de patienter hon kommer att träffa i framtiden.

   Radera
 14. Ja du! Helt okej att man slussar in utländska läkare i den svenska sjukvården, MEN de bör kunna prata svenska. Gärna med brytning, det spelar ingen roll, men det är A&O att patienten förstår vad hen säger. Det gäller förresten all sjukvårdspersonal.
  Att hon sedan inte ens visste hur bedövningsdroppar verkar är oförlåtligt. Det är väl baskunskap i mina lekmansögon.
  Huvudsaken är dock att fingret har läkt ordentligt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så här efteråt känns det bra, men all sjukvårdspersonal eller annan vårdpersonal över huvud taget bör kunna prata begriplig svenska. Många som behöver vård är gamla och hör dåligt. Då är det inte acceptabelt.

   Radera
 15. Men...sådana okunniga doktorer ska inte få vara läkare. Tur att den togs ur bruk. Samt att ditt finger är brukligt igen. Och naturligtvis, så ska en läkare kunna kommunicera på god svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är första gången jag råkat ut för en sådan här helt oduglig läkare.

   Radera
 16. Då förstår jag varför det gjorde ont i fingret då läkaren sydde. Hon var inte kapabel till att klara detta på ett bra sätt. Hoppas att fler slipper åka ut för detta. Bra också att du fick förklaring så att du inte tror att det ska kännas så besvärligt att sys.
  Skönt att fingret har läkt och så får vi se om du hittar "stålutrustningen".
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag har jag åtminstone fått tag på ett par handskar som ska skydda.

   Radera
 17. Inte att undra på att det gjorde så ont när fingret blev sytt. Nu fick du en förklaring. Kanske lite plåster i/på såret hade varit på sin plats. Men bra att denna doktor, eller vad det nu var. har vandrat ut Hoppas nu att det blir bra med fingret och att du hittar stålhandskarna. Men med tanke på sin kreativitet så kanske du kan uppfinna ett par. Önskar dig lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag fick tag på ett par riktigt bra handskar, som inte ska gå att skära igenom.

   Radera
 18. Herregud, Dr Mayday....ja se det var då ett passande namn tydligen. Kanske lika bra att du aldrig fick veta vad mer hon hade gjort som inte var helt ok :D Lycka till med fingret i fortsättningen Gunnel, kram på're

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns tryggt att inte behöva möta henne mer.

   Radera
 19. Mayday kanske var en av de rumänska läkarna som fick sin legitimation på postorder! Jag tycker det räcker med att man som patient inte förstår var läkaren säger. Om de sedan inte har några kunskaper, så är det etter värre. Men du klarade dig bra ändå som tur var. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur jag bara behövde sy två stygn.

   Radera