tisdag 20 oktober 2020

Jag sitter här och funderarDet börjar dra ihop sig till julhandel snart. Snart och snart....det vimlar av tomtar och kulor och glitter och allt mellan himmel och jord i butikerna. Det har varit så nu några veckor. Och mitt i all julröran så finns det Halloweenpynt och spökkläder och godis. Har inte butiksägarna glömt något? Var finns alla kycklingar och pappägg och påskharar? Det är väl lika bra att blanda allt så man inte missar något. Helgerna känns mer och mer urvattnade. Jag tycker det var bättre när jag var barn. Då firades var helg för sig och på rätt tid; alltså inte flera månader i förväg. På den tiden såg man mer fram emot själva helgen.

Snart är det Black Friday....den mest onödiga helg som finns. Det har ingenting med oss svenskar att göra så jag tycker den borde skrotas helt. Det är REA året om numera och detta är bara ännu en reahelg, men givetvis med ett amerikanskt uttryck. Det är tydligen bättre då, har jag förstått. Att hålla fast vid denna helgen nu när smittspridningen börjat öka igen är totalt huvudlöst. Sportevenemang och biografer får endast ha ett visst antal åskådare, men på stora köpcenter gäller inte samma regler. Parkeringen utanför Väla är fullsmockad titt som tätt. En del gillar tydligen att leva farligt.

Egentligen behöver jag inte bekymra mig om detta. Jag har pynt så det räcker till alla helger hela året så något nyinköp behövs inte. Jag gillar inte att gå runt i butiker och trängas med andra kunder och i synnerhet inte nu. Då är det bättre att gå en runda i skogen eller ta en tur i trädgården....på behörigt avstånd från häcksaxen.

30 kommentarer:

 1. Rea, det är inte min grej. Här köpt fel, oanvända saker för många gånger.
  Halloween struntar jag helt i.
  Men...i morgon ska jag och ena dottern ta med handsprit och åka till Ullared, mest för att köpa julklappar. Flera år sedan vi var där sist. Så vi hoppas att inga elaka virus har smörjt sig in i det gigantiska varuhuset.
  Håller med, skogspromenad överglänser allt. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller mig till skogspromenader...både billigare och skönare än butiksbesök.

   Radera
 2. Jag håller med dig i ditt funderande, för så funderar jag också. Man slätar ut alla traditioner till en enda stor köpfest. Ungefär så. Turligt nog så har jag det på samma sätt som du, jag har julpynt så det räcker alla mina dagar ut, jag har skogen och trädgården att ta annat pynt ur.
  Ha en bra tisdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också den förmånen att ha skogen in på knuten, och där kan jag plocka pynt helt gratis.

   Radera
 3. Det är lite hysteri över handlandet. Fast jag har börjat fundera på vad jag ska köpa för julklappar. Har total torka på det. Jag är sen i år igen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ger bara barnbarnen julklappar så det har minskat stressen en hel del.

   Radera
 4. När du funderar så funderar jag och kommer fram till att funderandet ger mer än att handla :-) Julpynten jag har, den är mycket värdefull - det är saker som mina barnbarn gjort, eller köpt till mig. Där har jag alla fina julminnen från deras tid som små och jag var deras favorit. Det vårdar jag rent av ömt! Nu för tiden då vi inte firat jul tillsammans sedan2018, i år ställer covid sig emellan som allt ser ut nu.
  Bilderna i inlägget är som vackra broderier!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också mitt gamla julpynt som hängt med i många år. Det är värdefullt och känns mer jul än allt nytt. Bilderna är symaskinsbroderier så du är inne på rätt spår.

   Radera
 5. Jag lägger julen på hyllan. Plus all rea. Jag behöver inget.
  Det får bli som det blir. Konstigt blir det, men vi kan inte påverka så mycket mer än att hålla avstånd och tvätta händerna.
  SÅ fina bilder du visar! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också allt jag behöver i pyntväg. Damen som gjort broderierna har så många vackra att välja mellan.

   Radera
 6. Håller helt med dig Gunnel. Tänk så spännande det var när julskyltningen var en bestämd dag, och då skyltfönstren t.o.m. var förspända med gråpapper dagarna innan. Och det var först då som julsakerna fanns i affärerna. Det var/blev julstämning det! Idag börjar man nästan julskylta efter sommarsemestern!
  Det gäller det här med julpynt också. Barnbarnen älskar ju när man tar fram samma julsaker som året innan, och året dessför innan osv. Nää, vi borde hålla hårdare på vissa traditioner, det är min bestämda uppfattning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även de mindre barnen gillar gamla saker. Det blir en helt annan stämning.

   Radera
 7. Håller helt med dig i dina funderingar! En del saker var faktiskt bättre förr! Black Friday är bara såå himla knäppt - och Halloween bryr vi oss inte om alls. Julen tar vi med ro numer - bara barnbarnen får julklappar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör vi med och jag tycker det fungerar alldeles utmärkt.

   Radera
 8. Jag kan bara hålla med. Förr såg man fram emot när julskyltningen avtäcktes i butikerna men nu kan den komma på plats redan i oktober. När det är Black Friday brukar jag passa på att klicka hem lite julklappar men trängas fysiskt i butik är det inte tal om.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att handla på nätet är riskfritt när det gäller smitta, så det brukar jag också göra. Man kan få tag på det mesta på nätet.

   Radera
 9. Håller så med dig! Jag blir helt slut! Såg idag saffransbullar. Puh! Kanske ska man ta fram midsommarstången också. Så att den liksom är på plats. Och så "Black Friday" - Svart fredag. Varför säger men inte så, undrar jag. Tycker det är avskyvärt med dessa amerikanska påfund. Vi bor ju ändå i Sverige. Och "Hall och vin"? Varför då? Tiggeri. Ja, du ser - Jag går igång direkt.
  Tar onödigt på krafterna. Blir helt slut. Tror jag får ta fram skygglappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Skygglappar var en bra idé för man blir både arg och irriterad på alla dessa dumma påhitt.

   Radera
 10. Håller helt och hållet med sig. Förstår inte att vi måste anamma varenda löjliga jippo från USA. Alla dessa "högtider" är ju bara kommers nuförtiden, vilket gör saken ännu tristare. Nej, jag bidrar då inte heller till någon av dessa helger, inte ens jul. Vi pyntar aldrig. Jul är till för barn enligt oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker så bra med våra svenska helger så de amerikanska kan vi skippa.

   Radera
 11. Jag håller också med dig! Har inget till övers inför kommande "helger". Orkar knappast se allt pynt som saluförs alltför tidigt. Sedan jag Coronastädade i våras tänker jag mig för minst 2 gånger innan jag över huvud taget köper något nytt! En bieffekt är att bankkontot får en extra slant emellanåt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra bieffekt för en gångs skull.

   Radera
 12. I år vill man absolut inte gå i affärerna mer än nödvändigt. Nej fram med jullådan så ordnar det sig nog sen. Det är julklappar som ska inhandlas förstås, få se hur vi kommer överens i år. Inga julklappar brukar vi säga - men sen är det ingen som kan låta bli att handla i alla fall.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har hållit oss till samma system i många år nu att vi köper var sin julklapp för en bestämd summa och spelar tärning om dem. Alla gillar det. Barnbarnen är de enda som får egna julklappar.

   Radera
 13. Så skönt att höra flera som är inne på samma spår. Julfirandet får vänta till första advent och julklapparna blir till de minsta i övrigt är det tärningen som bestämmer här också. I år kommer vi antagligen inte att träffa släkten eftersom det där med resandet inte är ett alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommer vi också att bli en liten skara som samlas.

   Radera
 14. Jag vågar knappt skriva det... men idag när jag handlade så fanns det nybakade semlor att köpa i affären.

  SvaraRadera
 15. I min morgontidning var det ett seriestrip, Nemi, som precis handlade om detta. Nemi tog fram allt pynt samtidigt, jul, påsk, Halloween, osv.
  Javisst är det galet att det mesta numera går ut på att få oss att handla så mycket som möjligt. Och oftast prylar vi klarar oss utan. Halloween, Black Friday och andra påhitt vi importerat är ju inte VÅR kultur. Och reorna avlöser varandra året runt. Till råga på allt så heter det sällan REA längre, det heter SALE. :(
  Under onsdagen fick vi ännu mer snö. Tummen ner!
  Kram från vitfluffigt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här öser regnet ner, men det är bättre än snö.

   Radera