tisdag 27 oktober 2020

Bygga upp ett stort berg


 .....av all stryktvätt. Ja, riktigt så sjöng nog inte Jan Malmsjö, men det passar bra att jag sjunger så. Att ladda tvättmaskinen med tvätt för vidare leverans till torktumlaren går som en dans, men sen blir det alltid strul. Jag försöker att ha så mycket strykfria klädesplagg som möjligt, men det lyckas allltid smyga sig in något skrynkligt exemplar lite då och då. Att stryka har alltid varit något som jag ogillat. När jag gick på husmodersskola för evigheter sedan hade vi en väldigt nitisk hemvårdslärare som tyckte att det var den absolut trevligaste sysselsättning man kunde tänka sig. Vi fick lära oss att stryka herrskjortor bl.a. Först skulle kragen strykas så den nästan stod för sig själv och sen var det dags för oket där bak. Då skulle man vika skjorteländet så sömmen på oket låg kant i kant med strykbrädan. När det var klart skulle man korsa armarna, ta tag i den vikta kanten vid oket och svänga runt på plagget. Även om jag svängde runt på mig själv också så hamnade aldrig skjortan på rätt håll. 

Efter att under lång tid retat mig på droppande strykjärn, skaffade jag mig en ångstrykstation. Inte blev det nåt roligare att stryka för det. Det är ett nödvändigt ont. När det nu börjar bli mörkt och kallt ute om kvällarna passar det bra att hålla värmen inomhus med lite pyssel. Så jag laddar strykjärnet med vatten och hjärnan med idéer för att hålla ångan uppe.

28 kommentarer:

 1. Ett härligt avslappnat och roligt inlägg fick du till med motviljan att stryka kläder. Du är inte ensam om det, jag lovar. Det är bara ett nödvändigt ont att syssla med strykning, även om jag försöker meditera samtidigt på något sätt. Eller så är jag som du, jag får upp ångan och ideerna dyker upp. Så nån nytta är det trots allt med att stryka. Här stryker jag nästan bara dukar, stora dukar, nu för tiden innan jag lägger dem i mangeln. Kanterna ska förstås vara fina innan manglingen. :)
  Håll ångan uppe! Ha en bra tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Det blir klart inte bortkastad tid om man står och mediterar. Ibland har det poppat upp väldigt bra idéer.

   Radera
 2. Fyndig inledning! Nickar bockar hummar .. jojo och så kommer jag till sista raden ... skratt!
  Hade länge strykjärn utan vatten&ångfunktion, använde en sprutflaska med vatten vid behöv.
  Kram
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder faktiskt fortfarande sprutflaska till en del saker jag stryker. Allt blir inte så bra med ånga, tycker jag.

   Radera
 3. Jag tycker att det är avkopplande att stryka. Står i tvättstugan och rensar hjärnan. Men hänger man tvätten väl så behöver man knappt stryka tvätten.
  Det är inte mycket som jag stryker längre, för jag får så himla ont utav det.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Det där var ett kul inlägg av många anledningar. Men jag hinner inte dra dem.
  Kram Bosse Strykpojke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får göra det en annan gång, för du gjorde mig nyfiken på hur du tänkte.

   Radera
 5. Jag har principiellt ingenting emot att stryka, men ändå samlar jag på mig tills jag måste och en och annan besvärlig duk kan få vänta i flera strykomgångar innan jag tar mig an den.
  När jag jobbade på Kupan i Hemse åtog jag mig ofta strykningen. Det passade min rygg ganska bra, för med rätt inställd höjd på strykbrädan kunde jag vila ryggen.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dukar är det absolut värsta man kan ge sig på att stryka.

   Radera
 6. Ha ha jag håller verkligen med dig strykning är verkligen trist och jag stryker mycket sällan.. Vissa gardiner måste jag men kläder nej.. Skjortor eller blusar används sällan här och förbehandling av byxor tröjor med mera gör att man slipper stryka dra i alla sömmar och torka på galge gör susen.. Lakan blir mangeln.. Lycka till med det som måste strykas.. Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker minimera strykningen men av nån outgrundlig anledning så lyckas det ändå bli en hög....jag kanske väntar för länge.

   Radera
 7. Att stryka är hur tråkigt som helst så jag stryker först ett plagg när det ska användas. En fungerande strategi och ofta blir det inte...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Oj, vad jag känner igen mig i den beskrivningen. Det blir alltid i sista minuten.

   Radera
 8. Jag gick också på hushållsskola en gång i världen och fick lära mig att stryka skjortor. Det blev aldrig min bästa gren. Det är väl ok att stryka men numera är det min man som ser till att vi får en del släta plagg. När det gäller att spara på hög är jag väldigt bra på att spara papper. Jag har röjt säckvis med gamla papper och nu har jag lärt mig läxan. Tar hand om nya papper direkt, sätter in i pärmar eller kastar!
  Ha det gott! Väldigt trevligt inlägg du bjuder på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har bättre ordning på mina papper än min stryktvätt.

   Radera
 9. Mitt berg med strykning och mangling växer och växer. Jag måste ta itu med det idag!!!.
  Sv..Det finns många farliga arbeten ,så ta det lugnt idag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan du vänta till en annan dag.

   Radera
 10. Minns inte när jag strök senast. Sååå länge sedan. Allt släthängs efter tvätt och blir helt okej. Har aldrig tyckt att strykning är tråkigt, men undviker sysslan av ren lathet. :)
  Kram från regnigt och plusgradigt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strykning är tydligen inget som lockar de flesta.

   Radera
 11. Känner igen detta med att lära sig stryka skjortor. Ta de "viktigaste" partierna sist.
  Jag har inte ogillat strykning. Förr kunde jag tycka att det var avkoppling för då kunde jag låta mina tankar och fantasier flyga iväg under tiden som jag strök.
  Nu blir det mera sällan. Är inte så noga längre och kan också kännas jobbigt. Min Mysing stryker sina skjortor själv.
  Rolig bild. Fick ett gott skratt.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov så har Göran inte så många skjortor jag måste stryka.

   Radera
 12. Nä, stryka är pest. Stryker så lite jag kan och blir så jäkla sur då det ligger herrskjirtor på strykbordet och väntar på att bli strukna. Finna, som tur är, mycket strykfritt nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag köper nytt kollar jag extra noga så det ståtrstrykfritt på etiketten.

   Radera
 13. Att stryka kläder har vi bortrationaliserat sedan minst 30 år tillbaka. Här stryks ingenting, och vi äger inte ens ett strykjärn längre. Med detta sagt måste jag medge att jag dock manglar sängkläderna i tvättstugans mangel. Okej, det är en lyxkänsla för en enda natt, men det är det värt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nymanglade lakan är en lyx man kan unna sig, tycker jag.

   Radera
 14. Tycker din idé är perfekt. Här hemma är det mest maken som tvättar, stryker och manglar. Men jag kan både stryka och använda en kallmangel.Tyvärr har vi ingen i huset där vi bor men så fint allt blev i den. Husmorsskolan måtte jag ha missat men mamma gjorde ett bra jobb med mig. Men maken har tagit över tvätten-
  Men jag kan ju ladda ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt det låter att ha någon annan som tar hand om strykningen.

   Radera