torsdag 1 oktober 2020

Jag har jobbat på egen hand

 Ja, det har jag bokstavligt talat gjort. Vi är nu inne som bäst i höstarbetet i trädgården. Jag har klippt till och putsat en del småträd och buskar, men det fanns ändå några kvar. Egentligen är det ju JAS-perioden som är den stora klippningstiden, men jag hann inte riktigt med där. Idag är det den 1 oktober, men jag tänkte att det går säkert lika bra. Men det gjorde det inte!

I normala fall använder jag alltid handskar när jag jobbar i trädgården. Inte direkt för att jag är rädd för skador, men jag tycker det är lättare att arbeta med handskar. Jag får bättre grepp om det jag håller på med. Vid ena gaveln har vi två jättehöga cypresser och de var de enda som stod i kö för drop-in-frisering. Det brukar gå som en dans när jag använder den elektriska häcksaxen. Av någon outgrundlig anledning så glömde jag bort att ta handskar på mig, och det straffade sig ganska snart. Jag hade hunnit klippa ungefär hälften när jag skulle lyfta saxen lite högre upp. Jag stöttade med vänsterhanden lite väl nära själva saxen och när jag satte igång den så klippte den inte bara i cypressen utan även i mitt pekfinger. Det gick så snabbt och gjorde inte speciellt ont. Jag blev mest förvånad.


När jag tittade på mitt finger såg jag att det blev ett ganska långt och djupt hack i det och blodet började strömma. Jag sprang in och sköljde av det, men jag fick det inte till att sluta blöda, så jag virade en frottéhandduk om och körde ner till läkarstationen. Där tog de hand om mig direkt och gav mig vatten och undrade om jag kände mig svinfärdig. "Ojdå", tänkte jag, "är det så allvarligt?" Sköterskan gjorde rent såret och sen kallade hon på läkaren. Det visade sig att såret var så djupt och långt så hon var tvungen att sy. Jag fick droppat bedövningsvätska på fingret och efter en kvart började handarbetet. Milda makter så ont det gjorde! Jag vet inte om den bedövning jag fick inte var lika effektiv som om de sprutat in bedövningsvätska, men det var så dags att tänka på det då. Som tur var behövdes det bara sys två stygn. Resten gick att tejpa ihop. 

Jag ska på återbesök om 5 dagar för att se så det läker fint och veckan därpå ska stygnen tas. Det får bli ett litet uppehåll med trädgårdsarbetet för min del. Jag vill inte riskera att det kommer jord eller annan smuts i såret. Jag fick även en stelkrampsspruta när jag var där, för jag mindes inte när jag fick det senast. Under min "sjukskrivningsperiod" får jag försöka hitta på något annat att göra. Det tror jag förslås inte kommer att bli några problem. 

32 kommentarer:

 1. Ajajaj! Så det kan bli! Hoppa det läker utan problem nu - och bra att du tar lite ledigt från trädgårdsarbetet!
  Krya på dig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ibland är man väldigt klantig.

   Radera
 2. Ajaj, det är nästan så man ångrar sig, jag känner känslan!
  Vila, det är ordinationen, punkt slut.
  Krya på dig! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är vila som gäller nu.

   Radera
 3. Vilken otur men tyvärr är olyckan snabbt framme. Bra att då åkte iväg och fick det sytt. Så märkligt att de bara droppade bedövning på. När jag skar mig i tummen så blev det sprutor på två ställen. Hoppas det läker snabbt och bra men visst är det klokt att avstå trädgårdsarbete. Nu vet jag inte om du hann bli klar men jag tycker det ser fint och välskött ut i er trädgård.

  Kram och god återhämtning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara de två cypresserna kvar att klippa, men det får jag nog överlåta åt Rasmus. Han har redan klippt dem på toppen, men jag var envis och sa att jag fixade själv resten.

   Radera
 4. Oj Vilken otur! Ta det nu lite lugnt medan det läker.
  SV..Jag vet inte vad rasen heter Men den är rumsren och skäller inte :-?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väldigt lugnt här ett tag framöver.

   Radera
 5. Men jisses Gunnel!!! Jadu, det går fort sånt där, fy så otäckt....Hoppas nu verkligen att det läker bra för dig, glöm aldrig handskarna nästa gång!! Kram på're

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska sätta en varningslapp på häcksaxen så det aldrig händer igen.

   Radera
 6. Aj då! Hoppas på snabb läkning. Olyckor händer så snabbt. Och ställer till det. Kram!

  SvaraRadera
 7. Aj,aj,aj vilken otur. Men ändå tur att du fick hjälp fort och bra. Hoppas att läkningen går fint.
  Om det är till någon tröst så står säkert cypressrena troget kvar där de står och väntar på nästa klippning. För inte byter de väl frisör bara för att den ordinarie har lite ledigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Nej, jag hoppas de fortfarande har förtroende för mig.

   Radera
 8. På gutamål säger man att "olycku vakar"! Det ska inte så mycket till för att det ska hända något. Tur att du fick snabb hjälp och nu hoppas jag att fingret läker som det ska och inte besvärar dig alltför mycket!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte direkt ont nu och blir det ingen infektion i fingret så ska det nog snart vara klart för användning igen.

   Radera
 9. Aj, aj, aj! Det gör ont i mig! Just i fingertopparna samlas ju alla nerver, så det måste ha gjort svinont. Stackars dig. Från och med nu lär du nog inte glömma arbetshandskar igen.
  Tur i oturen är väl att du fortfarande kan skriva inlägg. Å du, allt för bloggen heter det ju. Så ett bildbevis på de bandagerade fingret skulle sitta fint;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetshandskar kommer aldrig mer att glömmas bort. Tur att det var fingret på vänsterhanden som drabbades, men det ställer ändå till vissa problem har jag märkt nu i kväll. Får se om jag kan få till ett foto nån gång.

   Radera
 10. Nej men usch då! Att vissa träd färgas röda nu på hösten ska ske på naturligt sätt. Inte genom blodspillan från ägarens trädklippning. Hädanefter, handskar på! Hoppas du slipper ha ont och att läkningen går fort och bra. Ta det lugnt och tänk bort trädgårdsbestyren tills vidare.
  Tack för mail! Krya-på-dig-kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du har helt rätt om höstfärgningen. Jag ska tänka på det i fortsättningen.

   Radera
 11. Nämen kära nån...Du måste vara rädd om dig. Tänk vad olyckan snabbt är framme och ställer till det. Tur-i-oturen, fy vågar knappast tänka på vad som kunde ha hänt. Du får ha inne-pyssel nu tills såret har läkt.
  Krya på dig kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir inomhusjobb ett tag framöver.

   Radera
 12. Men ojdå, vilken olycka och så fort det kan gå. Tror du att handskar skulle ha hjälpt? Kanske mildrat det hela förstås.
  Men jag förstår inte varför det måste göra ont då dom sydde. Jag har blivit sydd i en tumme, det gick bra. Sedan, den där olyckan i mars då jag ramlade och de sydde 7 stygn i huvudet, det gjorde inte heller ont. Fast då var jag rädd att de skulle göra det.
  Hoppas att det läker snabbt och bra att du tog dig till sjukvården.
  Sköt om dig väl.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror kanske att en bedövningsspruta hade hjälpt bättre. Det här att de bara baddade på bedövning gjorde inte stor skillnad, för jag hade full känsel i fingret hela tiden. Men nu är det över och det känns bra idag.

   Radera
 13. Men fy så olyckligt! Men hur lätt hänt det är. Nu tror jag inte att du har minsta problem att hitta på andra sysselsättningar inomhus. Men ta´t lugnt! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 14. Tack! Det blir en lugn helg här.

  SvaraRadera
 15. Oj, kära nån! Tur att du har självbevarelse och tog dig till första hjälpen så du blev ordentligt omplåstrad och omskött. Shit happens!
  Ta det lugnt nu, ja, jag gissar att du är tvingad till det rent av. Var rädd om dig och krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Trädgården får växa vilt tills jag har fått tagit bort stygnen.

   Radera
 16. Vilken himla otur! Så det kan bli! Men visst kunde du fått en rejäl bedövningsspruta innan doktorn sydde. Det är ju så många nerver i fingertopparna men det kanske de sjukvårdskunniga glömt det.
  Skönt att det inte blev värre. Önskar dig god bättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Händer det fler gånger ska jag begära en rejäl bedövning.

   Radera
 17. Men ni har ju Sveriges bästa tuktade Cypress, så vacker.... beklagar ditt sönderkapade finger :`( Hoppas helgen blev bra och smärtfri....

  SvaraRadera