måndag 21 januari 2019

Fredliga vapenÅstorps kommunvapen består av en sköld som är delad i två färger; en i silver och en i svart. På den silvriga sidan finns en upprest svart björn med tunga och klor av guld. På den svarta sidan är avbildat två kugghjul i silver. Vapnet antogs 1957 så det är inte så värst gammalt. Björnen hör ihop med namnet på en av kommunens socknar, Björnekulla och kugghjulen syftar på ortens industri. Redan på 1000-talet nämns Åstorp för första gången. Då byggdes här ett torp och eftersom det låg vid åsen så fick det heta Åstorp. Senare började det växa upp fler torp runt ikring.


I slutet av 1800-talet byggdes en järnvägsstation här och många flyttade hit. Nu kallades hela samhället för Åstorp. Tågtrafiken är inte lika intensiv idag och stationshuset används idag av våra kommunpolitiker


När kristendomen började predikas i nordvästra Skåne byggdes vid Söderåsens nordspets en kyrka som fick namnet Biarnecolle, ett namn som kan spåras till 1100-talet, men som troligen är äldre. När Skåne blev svenskt år 1658 försvenskades det till Björnekulla. Björnekulla kyrka ligger mycket vackert på Söderåsens sluttning.


I kommunparken har vi en staty av två lekande björnar.


Björnekulla Fruktindustri startades i Åstorp. Där jobbade många åstorpare under flera år men fabriken håller nu på att rivas. Namnet lever dock kvar genom tillverkning på annat håll.


Alla adelsfamiljer har sitt eget släktvapen. Även om jag inte är adlig tycker jag det skulle varit kul att ha ett sådant. Katarina fann när hon släktforskade att det finns många skräddare bakåt i vår släkt på både min mors och min fars sida. Då är det inte så konstigt att både min farmor, min mormor, min mor, jag och mina döttrar är intresserade av att sy och handarbeta. Det måste ligga i generna. Jag hittade den perfekta bilden för vårt släktvapen, nämligen en knappnål och en synhål som korsas genom ett fingerborg. Inget kan passa bättre!

22 kommentarer:

 1. Intressant läsning om ditt Åstorp! Hade ingen aning om att Björnekulla startades i Åstorp en gång i tiden ...
  Verkligen perfekt släktvapen för dig och dina döttrar - tjusigt! Det finns ett släktvapen på min farfars sida - och det lär finnas i Borgå kyrka i Finland - men nu måste jag nog fundera över ett eget ... något med svamp kanske :)
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Absolut det bästa släktvapen för er!!
  Svar..För mig händer det att det som jag planerat på måndagen fallerar.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Perfekt släktvapen för dig. Gulliga två björnar. Kul att få läsa om din stad/kommun. Kyrkan ligger mycket vackert. Däremot minns jag att jag och mina kompisar var väldigt trötta på att kliva av i Åstorp och byta tåg/vänta läääänge på tåg till Helsingborg. Det kändes som det var vänta varje gång - men var kanske varannan gång. De andra turerna gick direkt Halmstad-Helsingborg.
  Måndagskram Bosse
  Ps. Måste varit kul vid släktforskandet att hitta anknytningar bakåt i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina har hittat mycket spännande saker. Bl.a. fanns det en Rasmus redan på 1600-talet.

   Radera
 4. Vilket alldeles utmärkt släktvapen för er! Kul att få veta lite mer om dina trakter och hur namnen har uppkommit. Lokal historia är viktig och givande att känna till.

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är kul att veta lite bakgrunden till namn och olika händelser. Då ramlar poletten ofta ner, för ibland tycker man att vissa saker inte har något samband alls innan man får veta orsaken.

   Radera
 5. Så roligt med lite info om Åstorp!
  Björnekullas produkter finns på Konsum, så det märket känner jag igen, men har inte kopplat samman det med just Åstorp. Nu vet jag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnkulla startade här i början på 1900-talet.

   Radera
 6. Helt perfekt släktvapen för dig och din släkt. Stämmer med ditt intresse för sömnad.
  Roligt att få läsa lite om Åstorp som jag inte visste något om tidigare.
  Att Björnekulla startades i Åstorp är ju intressant och fint att få veta. De har ju så mycket, gele, sylt, marmelad och rödbetor, bland annat.
  Fin kyrka, vidsträckt utsikt. Björnstatyn är mysig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket vackert i Åstorp, precis som i de flesta kommuner. Det finns många sägner om kommunen som jag tycker är så spännande.

   Radera
 7. Vilken fin bild på "ert" släktvapen. Kanske får vi se er bild urgröpt på er ytterdörr. hihi.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, kanske inte på ytterdörren, men vi får leta upp en annan plats.

   Radera
 8. Tack för intressant information om din plats på jorden. Kände inte till att Björnekulla var Åstorpskt.
  Det släktvapnet passar ju perfekt!
  God vecka 4!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska spåna lite på hur jag ska kunna göra ett riktigt släktvapen.

   Radera
 9. Tack så mycket för en väldigt trevlig och informativ beskrivning på Åstorp. Nu vet jag mycket mycket mera. En riktigt spännande plats är det och med mycket historia i bakgrunden. Ha en fin kväll Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket spännande från Åstorp. Jag får nog göra några inlägg längre fram om det.

   Radera
 10. Vad bra att vi fick veta litet mer om dina trakter.
  Och vilket kul släktvapen som verkligen skulle passa för din familj. Det kanske blir ett alster framöver som vi får se?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag kan göra något av idéen.

   Radera
 11. Intressant att få veta lite om Åstorp där jag aldrig har varit. Men Björnekulla har jag ju hört talas om. Visst hade det varit kul med ett släktvapen. I mitt fall skulle det kanske ha varit en G-klav med i så fall.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En G-klav hade passat perfekt till ditt vapen.

   Radera