måndag 14 januari 2019

En gangsterkommunDet här epitetet är inget att skryta över, men tyvärr passar det för närvarande väldigt bra in på Åstorp. Kommunen har i många år legat i topp när det gäller inbrott och i sommar har vi kunnat läsa om väldigt många åldringsrån. För det mesta har gärningsmännen klarat sig undan rättvisan, men i de fall där polisen lyckats spåra upp individerna har det i de flesta fall rört sig om yngre personer i 20-årsåldern.


Nu har det här tråkiga beteendet börjat smitta av sig även på ännu yngre personer. Ca 3 veckor före jullovet var det en elev på Rasmus skola som satte fyr på en papperskorg. En hel korridor med flera lektionssalar blev rökskadade och har renoverats under jullovet. Den här eleven filmade sitt tilltag och la ut videon på nätet. Det finns olika grupper där som man kan visa filmer och annat för sina kompisar. Eleven var även "vän" med en del lärare på skolan och när de såg videon var det enkelt att tipsa polisen om vem som var den skyldige. Föräldrarna, som blev ersättningsskyldiga, är troligtvis inte så glada idag.


En vecka senare stod klottrat ett hot om skolskjutning på samma skola. Polisen kallades dit igen och ända fram till jul har ett vaktbolag varit på plats och släppt in eleverna på morgonen. Endast huvudingången hölls öppen och samtliga skolväskor genomsöktes dagligen. När nu skolan startade igen efter lovet fick alla elever ett nyckelkort som de kan låsa upp dörren med. Det blir ett mer och mer tillslutet samhälle vi lever i.

Veckan efter hotet på högstadiet fanns det ännu ett hot på en låg och mellanstadieskola här i kommunen, men där ansåg polisen att hotbilden inte var så stor. Troligtvis har någon tyckt att det var tufft med poliser på skolan och skrivit hotet "på skoj". Den slags humor begriper jag mig förstås inte på.

20 kommentarer:

 1. Man undrar hur i all världen det kan bli som det är på många ställen, också här till en viss mån. Hur mår ungdomarna egentligen? För nog är det väl ett skrik på hjälp det handlar om när man sysslar med hot och förstörelse? Och hur får man bukt på eländet? På något sätt måste det gå att få ordning på det hela men det verkar som att det bara blir allt vanligare. Många frågor här som jag inte alls menar att få svar på. Det är en svår bit att knäcka detta. Jag tror inte på ungdomsanstalter och fängelser, något annat måste till för att få förövarna att förstå vad de egentligen håller på med för att få bekräftelse på att de finns.
  En skön måndag önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man undrar verkligen vad som är orsaken till det hela.

   Radera
 2. Ja, vad ska man säga mer än att det naturligtvis är en mycket tråkig utveckling och att det är ännu tråkigare att beteendet går lägre ner i åldrarna. I det här fallet var det ju bra att gärningspojken hade filmat och delat. Förhoppningsvis så har han lärt sig sin läxa.

  För en tid sedan hade vi mycket inbrott här också och det går liksom i vågor. Då skaffade vi larm. Det ger inga garantier på något vis men vi har gjort vad vi kunnat i alla fall.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket trist att det här beteendet smittar av sig på yngre personer.

   Radera
 3. Den typen händelser är ju inte precis det man vill skall förknippas med platsen där man bor.
  Låter som om det finns en hel del “element” som vill skapa oro och tråkigheter. Verkligen trist när det blir sådana händelser.
  Och våld och hot mot äldre är så fegt och otrevligt tycker jag.
  Polisen i Sverige verkar ju numera inte ha så många resurser eller ens möjlighet att ta tag i problemen tyvärr.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här beteendet tycks gå i vågor här i kommunen. För tillfället är det mycket drogproblem här med, så det är ingen önskesituation för dagens föräldrar. Hur ska man bära sig åt för att skydda ungdomarna?

   Radera
 4. Såå tråkigt och obehagligt! Tyvärr verkar den här sortens skadegörelser hot breda ut sig alltmer och även gå ner i åldrarna - och man undrar verkligen varför och hur ska man komma tillrätta med det...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hemskt att allting har blivit så rått i samhället.

   Radera
 5. skadegörelser och hot brer ut sig alltmer !
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Här kan man läsa om att en okänd man försökt ta sig in hos en äldre kvinna i Klintehamn, men hon lyckades få till dörren. Jag har inget öga i min ytterdörr och har ingen aning om vem det är som står utanför om det ringer. Jag får nog skaffa ett.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt att man inte ska våga öppna när det ringer på ytterdörren.

   Radera
 7. Verkligen en tråkig utveckling på den skolan. Hoppas att polis och sociala myndigheter kan förhindra att det blir värre och att de får de skyldiga på andra, bättre, tankar¨i tid. För jag tror absolut att det går att stoppa, bara rätt insatser görs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fodras nog en hel del jobb men det är säkerligen inte omöjligt att få rätsida på det hela.

   Radera
 8. Fy vad trist det är, kan undra varför vårt samhälle kan bli på detta sätt.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Väldigt bra att föräldrarna blir ersättningsskyldiga för vad deras ätteläggar ställer till med. Så borde det vara oftare. Dra in veckopengar, mobiltelefoner, häng med gänget, ja, alla förmåner ungen har tills han/hon förstår hur man uppför sig. Det måste få konsekvenser att inte sköta sig, det måste svida. Och vid vandalisering ska de både ersätta och städa upp/fixa till efteråt. Helst i alla åsyn. Det tror jag skulle vara väldigt effektivt. Då skulle nog tuffingarna inte vara så tuffa längre.
  Kram från snöfluffigt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att ersättningskraven ska vara hårda och att straffen ska bli kännbara...inte bara för föräldrarna. Den som gjort dumheten måste stå till svars för den.

   Radera