tisdag 28 augusti 2018

På tillfälligt besökDet står ofta så i annonsbladen som butikerna skickar ut när de får in en vara som inte tillhör deras ordinarie sortiment. Hos oss betyder det något annat. Det är nu 3 månader sedan som Görans brevduvor flyttade till ett annat duvslag. I början kunde inte den nye ägaren släppa ut dem, för då hade de automatiskt flugit hit igen. Först måste de "avprogrammerares" på nåt vis. Det går att göra men det kan ta ganska långt tid och ibland är det kanske helt omöjligt. När duvorna bott på det nya stället ett bra tag började ägaren släppa ut dem på morgonen. Han bor också i Åstorp så det är inte så långt hit fågelvägen. De kom hit samtliga som ett brev på posten...faktiskt mer säkert än PostNord.


Duvorna cirklade runt i luften ovanför vårt hus, men sen landade de på duvslaget, och där satt de sedan och väntade. De väntade antagligen på att bli insläppta. Göran hade låtit en sputnik, dvs. en slags inflygningsbur vara kvar till ett av rummen i slaget. Något insläpp blev det dock inte förrän på kvällen. Då blev de hämtade och återförda till sitt nya hem där de fick mat och vatten.


Detta blev en daglig rutin i några veckor, men så småningom var det några duvor som återvände självmant till det nya boendet och efterhand som dagarna gick så blev det mindre och mindre "kvarsittare" hos oss. De sista dagarna har det bara varit en enda envis duva som vägrat lämna sitt gamla hem, men igår kväll var det helt tomt här. Vi håller tummarna för att det ska fortsätta på den vägen.

Det såg så kul ut en dag när Göran satt i trädgården och studerade sina gamla duvor. En av dem flög och satte sig på en stol bredvid honom. Det såg nästan ut som om den ville ha en pratstund och kanske en förklaring till flytten. Jag rusade efter kameran, men innan jag hunnit få fram den tyckte duvan det var färdigsnackat och flög iväg.

22 kommentarer:

 1. Det är helt fantastiskt. Jag är impad av dessa duvor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna velat ha deras orienteringsförmåga.

   Radera
 2. Kan tänka mig att de behöver avprogrammeras. Nästan lite imponerande att det fungerar men duvor kan!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte det skulle lyckas så här snabbt.

   Radera
 3. Det är nästan lite rörande när man tänker på de är duvorna som bara vill återvända till sitt gamla hem, men det måste kännas bra att de anpassat sig nu. Allt har sin tid och nu får Göran hitta på något annat att göra.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nye ägaren är väldigt mån om dem, så det känns tryggt.

   Radera
 4. Duvor är absolut mer säkra än PostNord.
  S...Jag bor ju i Höör det är bara en bit bort
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja, hur ska de förstå att förutsättningarna har förändrats. De är kanske svårare att programmera om än katter. Katter återvänder ofta till sitt gamla hem om de byter ägare. I vart fall äldre katter.

  Tur att alla duvorna fattade galoppen till sist och accepterade sitt nya boende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu hoppas vi bara att den nye ägaren vinner många flygtävlingar med duvorna.

   Radera
 6. Jag är mycket fascinerad av att ha läst om era duvor ibland. Förstår nu att ni inte ska ha dem kvar... så bra då att de får ett nytt bra hem.
  Känns det inte tomt hos er nu när de har flyttat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit Görans hobby under 50 års tid, så för hans del känns det klart lite konstigt.

   Radera
 7. Intressant! Inte lätt för dem att förstå ... men nu verkar det som de fattat det hela.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns bra att de har vant sig vid det nya.

   Radera
 8. Men så sorgligt ändå, tänk så hemtama de är, och de trivdes så gott hos er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får tänka på att de har kommit till ett nytt ställe där de också har det bra,

   Radera
 9. Men det är ju nästan lite sorgligt att se dem sitta och vänta utanför sitt gamla hem. Men hoppas det kommer att trivas i sitt nya och att de inte längtar allt för mycket efter er :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer säkert att trivas hos den nye ägaren. Ett bra bevis på det är ju att de flyger dit efter besöket hos oss.

   Radera
 10. Sånt där övergångsarbete kan ta lång tid. Men så länge mat och vatten serveras i deras nya hem så till slut förstår dom som tur var. Vore lite trist för den nya ägaren annars om det skulle fortsätta med att få hämta hem dom varje kväll ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju inte det som är meningen. Han ska kunna tävla med dem precis som Göran har gjort.

   Radera
 11. Det är klart att duvorna längtade hem - de hade ju blivit så väl omskötta och älskade. Konstigt att fåglar kommer ihåg i alla fall.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djur är många gånger smartare än människor.

   Radera