onsdag 22 augusti 2018

Väder och vind


Det är nog det mest använda samtalsämne som finns. Har man inget annat att prata om går det alltid att säga något om vädret. Antingen är det för varmt eller för kallt eller för regnigt. Mycket sällan är det helt perfekt enligt allas önskemål. 


Vi har haft dubbelkalas i sommar, för Göran och jag fyller år med bara 12 dagars mellanrum. Jag fick bl.a. porslinsfingerborg till min samling och en flaska parfym. Göran förärades en digital regnmätare. Det var ett klokt val, för vår gamla hade precis gått sönder. Den här nya apparaten ska monteras på det f.d. duvslaget och avläsningsmojängen ska stå på hans skrivbord. Han är väldigt intresserad av hur vädret blir. Jag antar att det är en "arbetsskada" sen han höll på med brevduvor. Då var det väldigt viktigt att veta hur vädret skulle bli innan duvorna skickades långt iväg för att tävla. 


Jag brukar läsa väderrapporten i tidningen, men det är ytterst sällan den stämmer. Över huvud taget så är det inte ofta SMHI prickar rätt i sina prognoser när det gäller vädret här i söder. Göran litar mer på de danska meteorologerna. Skåne har mycket ofta samma slags väder som Själland. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom det inte är så många mil emellan.


Den här sommaren har regnmätare inte varit något man tänkt på direkt, men det kommer en höst och då kanske den kan komma till användning. Förhoppningsvis blir inte nästa sommar lika extrem som denna....varken på ena eller andra hållet. 

26 kommentarer:

 1. Fingerborgssamling! Vilket udda intresse. Men kul. Har du någon favorit? Kan man få se en bild på den i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många fingerborg som jag är extra förtjust. Jag kanske gör ett inlägg om dem senare.

   Radera
 2. yr.no brukar jag konsultera för att få en secondopinion. SMHI kan man inte alltid lita på och inte klart.se heller. yr.no har som regel lite bättre väder än de svenska vädersidorna.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sommar har prognoserna stämt ganska bra, men det är klart inte svårt att förutspå när solen bara skiner dag efter dag.

   Radera
 3. Jag ser att du fortfarande har utrymme för några fingerborgar till. Min saliga svärmor hade också en diger samling fingerborgar som ett av barnbarnen bad om att få, vilket hon också fick. :)
  Här litar vi mera på norrmännen än på finnar och svenskar när det gäller väderleken. Lite fånigt är det men norrmännen prickar oftare rätt än alla andra när det gäller vädret hos oss i havet. Vädret som de andra runt omkring oss spår brukar bara fara runt och förbi oss. Öar är inte att riktigt räkna med när det gäller väderlek. Öar har berg som magasinerar värme och som då slår ifrån sig när oväder är på gång..
  Trevlig onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns absolut plats för fler fingerborgar. Jag har från många olika länder och en del gamla som jag är mycket förtjust i.

   Radera
 4. Då smhi säger regn, så kan vi räkna med solsken, och då de säger sol så lär det bli regn. Men nu har vi fått så pass med regn att vår nerbrända gräsmatta har börjat växa, så Stefan behöver klippa gräset.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår gräsmatta börjar också att grönska nu.

   Radera
 5. Ja, lagom är ju bäst. Men det blir det ju sällan :D
  Danska Dmi tycker jag också brukar fungera bättre än den Svenska!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara ett skutt över Öresund, så det är kanske lättare för DMI att pricka rätt.

   Radera
 6. Jag har nog aldrig längtat så mycket efter en regnmätare som i år! Inte många dagar man haft användning för den, men de dagar det kommit regn hade jag gärna velat veta om det blev 1 eller 2 mm regn :-) Eller om det endast blötte botten! :-) Funderar på var jag ska ställa den här i vår gemensamma trädgård. Vi har robot så den ska inte ge sig på regnmätaren, men det finns litet andra platser också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det nog mer regn än sol som kommer att intressera oss. Det känns redan i luften att det är höst på gång, vilket känns bra, tycker jag.

   Radera
 7. Vädret är alltid ett tacksamt samtalsämne om man inget annat har att prata om. Även annars också. Digital regnmätare var nytt för mig. Själv brukar jag titta på klart.se för jag tycker deras sida är överskådlig och bra men vilken som stämmer bäst låter jag vara osagt. Det skiljer dock ganska så mycket mellan olika SMHI, Yr DMI och klart.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för det mesta inte så beroende av att veta hur vädret blir. Det är bara att gilla läget.

   Radera
 8. Då var jag ju tvungen att testa DMI också. Och det stämde med Yr, som jag oftast anlitar.
  Förr hade jag en och annan fingerborg men nu har jag ingen. Kul samling!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju en synörd så samlandet kom ganska naturligt.

   Radera
 9. Det är inte lätt att få exakt väder Vi har olika önskemål!
  S...Det är alltid rätt med en bit choklad!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte mycket vi kan göra åt vädret.

   Radera
 10. Dom prickar inte in rätt för mellersta delarna av landet heller. Jag har faktiskt köpt en regnmätare precis, i höst kommer man nog få användning för den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regnet behövs nu. Växterna ser lite ledsna ut.

   Radera
 11. Jag är väldigt glad och tacksam över att det är svalare. Även att det regnar ibland. Och visst är det alltid tacksamt att prata om vädret - det blir lätt till mer prat om man börjar med det även om man inte känner varandra. Härlig samling fingerborgar - måste väl vara ganska ovanligt att man samlar på sådana, eller?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett bilder från flera som samlar på fingerborgar så det är nog inte så ovanligt. Det är väldigt enkelt att få tag på överallt och är inte så skrymmande.

   Radera
 12. Trist att vi inte har kvar en endaste av fingerborgarna som vi visade upp på LSM. Jag tror du hade uppskattat några av dem. Jag minns att de var lätta att sälja och lätta att packa ner till Tradera-kunderna. Nu kom jag att tänka på dem med julmotiv. Tror det var B & G som tillverkade dem. Eller så minns jag fel.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att jag inte kände till den utställningen. Kan säkert ha varit B&G som gjort julmotiven. De brukar ha mycket vackert. Jag ska faktiskt kika efter liknande nästa gång jag åker över till Danmark.

   Radera
 13. Jag har lyssnat på regnets trummande på taket ikväll, o bara njutit. Jag håller helt med dig att prognoserna går åt pepparn, jag brukar titta på SMHI, Klart, YR och nån mer, och alla visar de olika. Imorse såg jag att man lovade 30-40mm regn om ett par dagar, ikväll när jag tittade hade det ändrats helt, tänker att med deras tekniska högteknologiska utrustning borde de vara duktigare på att förespå vädret. Kanske inte på timmen, men om nästa dag i allafall/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förundrar mig också över deras dåliga prognoser.

   Radera