onsdag 1 augusti 2018

Jag och några "pigga lärkor"

Det får inte tas bokstavligt för några lärkor handlar det inte om, utan ett par koltraster och några duvor. I den här värmen är tidiga morgnar och sena kvällar de enda stunderna på dagen som det går att jobba i trädgården. Jag har satt alarmet på 6.00 och det har faktiskt inte varit så besvärligt att stiga upp då. Frukosten hoppar jag över och tar sen när jag kommer in efter några timmar i stället. Då smakar det mycket bättre.


Även om det varit torrt och många växter haft svårt att klara sig, så lever ogräset ändå. Den sortens gener borde väl någon forskare kunna få fram och manipulera så att andra växter blev lika tåliga. Vi har inte bevattningsförbud hos oss, men det känns ändå inte riktigt ok att vattna med slang. Att bära runt på en stor vattenkanna är ganska tungt, men då fick jag en i mitt tycke genialisk idé. I källaren har jag haft mors gamla dramatenvagn stående. Hon använde alltid den när hon gick och handlade. Jag kör bil till affären och stuvar in varorna direkt i kofferten så jag har inte haft någon direkt användning för den. Nu plockade jag bort själva väskan och tog upp ställningen. Där satte jag sen vattenkannan och nu kan jag köra runt i trädgården och vattna utan problem.


När jag satt och pausade fick jag syn på koltrasten som promenerade mot blåbärsbuskarna. Den ena busken har jag redan plockat alla bär på, för det var en tidig sort, men de två andra är inte mogna förrän i aug-sep. Det är jättegott att kunna gå ut och hämta en näve färska blåbär och lägga på filen. Antagligen är det gott utan fil också, för koltrasten återkom flera gånger. Nu har vi köpt ett bärnät som vi ska lägga över buskarna. Det får vara någon måtta på givmildheten.


Sedan Göran lämnade bort sina brevduvor och ringduvorna flyttade har det varit ganska duvfritt i vår trädgård. Nu har mannen som övertog brevduvorna börjat träna dem så att de ska flyga hem till hans slag i stället för hit, som de är vana vid. Det går att ändra på deras beteende, men det kan ta lång tid. De har nu bott i det nya slaget ganska länge, så han släpper ut dem på morgonen och hoppas klart på att de ska återvända hem på kvällen. Tyvärr har de flesta kommit hitflygande. Göran har låtit en öppning vara kvar, så han kan släppa in dem i en del av duvslaget på kvällen. Sen kommer den nye ägaren hit och hämtar dem. I och med att de får mat när de kommer hem, så fattar de förhoppningsvis med tiden att det är mycket bättre att flyga till det nya stället än hit här.  För det första har vi ingen duvmat hemma och för det andra så ska de inte känna sig välkomna här. Får de mat av oss kommer de att stanna kvar och det är inte meningen. Denna duvrestaurangen är stängd.

21 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att det är som att lära gamla hundar sitta. Det går men tar sin lilla tid. Själv tar jag långpromenaden innan frukosten vilket passar mig perfekt.

  Tack för ditt grattis och ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att det kan ta ett tag att lära duvorna att flyga till sitt nya hem. Men bra att ni har ett litet ställe kvar där de kan övernatta när de flyger "fel" :)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Festligt detta med duvorna. Tänk att fåglar har en sådan bra inbyggd GPS som de kan använda sig av, smart. Spännande att få höra sedan om de verkligen vänjer sig någon gång och flyger direkt hem till sitt nya bo.
  Detta med ogräset har jag också funderat en hel del på. Nu bor jag ju i lägenhet, men har bott i villa och haft trädgård med mycket jobb som följd, men ibland roligt.
  Jag går ut i tidiga ottan och håller mig inomhus sedan. Just nu har vi plus 30 grader i skuggan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig regnar det lite då och då idag, och vi har med runt 30 grader.

   Radera
 4. Det var ju duvligt ljuvligt, det där med brevduvorna, otroligt, vilken GPS!
  Ja, jag håller med, morgnarna är bäst. Idag är faktiskt en något svalare dag, tack och lov, säger jag som gillar värme, men den har kvävt mig nu ett par dagar.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska skönt med lite svalare väder. Vi har ju ändå fått sol i massor.

   Radera
 5. Jag kan tänka mig att det tar ett tag att få duvorna att tänka om. Det är nog som att flytta katter. De kan tag sig tillbaka "hem" hur många gånger som helst. Här hade vi en som blånekade att acceptera sitt nya hem, så han bodde som inhysing än här än där på Odvalds i många år innan han slutade sina dagar.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Smart med dramatenvagnen!!
  Det var samma för mig att när barnen var små var man och badade varje dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Smart lösning vid förflyttning av vattenkannan.

  Jag köpte en dramaten när jag brutit höger handled för många år sedan. Då kunde jag gå och handla på egen hand, packa ned och bära. Köra bil gick inte, jag kunde inte ens strata den, vridrörelsen var omöjlig. Draaten var en mycket god hjälpreda som jag uppskattade mycket!

  SvaraRadera
 8. Att flytta duvor verkar minst lika besvärligt som att flytta katter...de har också en tendens att söka sig tillbaka där dom kom ifrån. Vi hade en fågelman som jag kallade honom här i byn ett par månader, Utanför hans lägenhet samlades ortens alla duvor och andra fåglar som han matade. Nu har mannen flyttat, till min gamla lägenhet en bit utanför centralorten men duvorna, ja dom har ju inte fattat det utan bor kvar här utanför. Hur gör man då tro? Nu går det ju ingen nöd på dem förrän maten i naturen är slut. O så började sista sommarmånaden, puh tack för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det är sista sommarmånaden, så kanske vädret inte följer det vanliga mönstret. Men det är inte utan att jag längtar efter höst nu.

   Radera
 9. Visst är det väl konstigt att gräsmattan är helt gul och torr förutom ogräset som är grönt och växer på. Mycket märkligt.
  Förstår att det kan vara lite svårt för duvorna att förstå flytten. Men om maten serveras på det andra stället så kommer dom nog snart att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tiden så kommer de att vänja sig vid det nya.

   Radera
 10. Tror att vi alla är mättade på sommarvärmen. Nu så är det jobbigt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker hålla mig i skuggan så mycket det går.

   Radera
 11. inte gjort något i trädgården... morgontrött.

  SvaraRadera