torsdag 23 augusti 2018

Högt och lågtÅrets trädgårdsprodukt blev den japanska stegen. Det är en trappstege med ett stödben framtill som gör att den är lätt att komma in med där det är tät växtlighet. Den finns i olika storlekar och kostar från 3000 upp emot 5000kr. Jag kan tycka att det är ett ganska saftigt pris, men det beror klart på hur mycket den används. För min del hade det inte blivit så många gånger per år.

Jag har just använt vår högsta trappstege för att frisera ormhasseln. Visserligen är det svårt att komma in med frambenen på den bland alla grenar, men med lite envishet så brukar jag lyckas. Ormhasseln växer precis bredvid thujahäcken så där är ganska trångt. Göran förmanade mig att jag skulle vara försiktig så jag inte ramlade ner. Inga problem! Ramlar jag åt höger så hamnar jag i thujahäcken och ramlar jag åt vänster eller rakt fram så fångas jag upp av ormhasselns grenar. Det är riktiga bläckfiskarmar. Enda faran är att ramla baklänges, men eftersom jag har inbyggda airbags...jag påminner alltså lite om Michelingumman.....så är jag inte orolig.

När jag hade fast mark under fötterna igen fick jag syn på de fyra rötterna som stått där och irriterat mig så länge. Det är evigheter sen jag sågade ner tre höga buskar, och sen blev det inte mer av det. När jag nu i år sågade ner ännu en buske bestämde jag mig för att rötterna skulle bort. Jag började med att borra hål i dem och hälla i saltsyra. Jag hade nämligen hört att det skulle döda dem. Inte har jag märkt någon skillnad. De har sett halvdöda ut hela tiden men likväl suttit benhårt fast i jorden.

Nu var mitt tålamod slut och jag letade fram en yxa. Jag högg och högg och till sist tyckte jag att det gick att rucka lite på roten. Då hämtade jag ett spett och kilade fast det under den. Sen tog jag ett kraftigt tag om en gren i närheten och hoppade upp på spettet. Roten rörde nog lite på sig, tyckte jag. In med spettet lite längre och sen räknade jag till tre och tog sats. När alla mina kilon denna gången landade på spettet så for roten upp i rena förskräckelsen. Ibland är det bra med lite extra tyngd i baken. Ännu en rot lyckades jag få upp och nu återstår bara två, men det dröjer nog några dagar innan jag ger mig på dem.

20 kommentarer:

 1. Vilken fiffig Michelingumma du är. De två återstående rötterna väntar med spänning på din milda behandling.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 2. Stegen verkar mycket praktisk men priset var högt så jag tror vi håller oss till vår vanliga. Rötter kan vara riktigt envisa och ibland får man verkligen slita rejält men det är skönt när det är gjort.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände mig riktigt nöjd när jag lyckades.

   Radera
 3. Jag kan ju inte låta bli att dra på smilbanden när jag tänker på synen där du hoppar upp på spettet, men det hade ju önskad effekt.
  Lycka till med fortsatt rotupptagning.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Kära nån du är ju farlig!! Stackars den som blir ovän med dig!
  Stegar låter jag bli! Din stege på bilden ser extra vinglig ut.
  S....Du har så rätt vi lär av varandra!
  Ha en bra dag!
  Kram!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lär vara väldigt stabil eftersom den kan kilas in lite överallt, men jag har förstås aldrig testat en sån, så jag vet inte om det stämmer.

   Radera
 5. Oj, så du håller på, bra gjort verkligen. Det gäller tydligen att vara lite envis ibland.
  Det ser ut att vara en smart stege. Men, så dyr den är.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också den är i dyraste laget.

   Radera
 6. oj, oj, du måste vara rädd om dig, så att inte värken kommer tillbaka. Men förstår din envishet. Stefan brukar dra upp rötterna med traktorn, fast det är inte många i villaområden som har en gammal traktor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En minitraktor hade inte varit så dumt.

   Radera
 7. Då har du verkligen kämpat om du fått upp rötterna. De brukar vara helt hopplösa!
  Stegen är säkert jättebra, men priset var i högsta laget!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Först rotborrning (utan bedövning!), så rotfyllning (saltsyra!), sedan några "ömsinta" yxhugg och sist rotutdragning (medelst spettning!). Tack och lov att vi inte snackar tänder här! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag hade nog inte blivit någon populär tandläkare.

   Radera
 9. Jag behöver en stege, men jag har en helt annan variant i åtanke. Den där är varken vad jag behöver eller i min prisklass.

  Ha en trevlig och bra fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan dyr stege behöver inte jag heller.

   Radera