fredag 31 augusti 2018

Inte alls sagolikt

Hushållssysslor är nog något som alla kommer i kontakt med förr eller senare. Det är många olika slags sysslor det handlar om med underkategorier som grädde på moset.


Om vi t.ex. börjar med MATLAGNING, så innebär det först och främst att man ska handla hem varorna och sortera in på rätt ställe. Jag försöker att veckohandla, så jag ska slippa åka iväg så många gånger. Det blir lite av ett gympass när man ska lyfta i och ur alla tunga kassar.


När det kommer till matlagning så känner jag mig lite splittrad. Vanlig daglig matlagning är inte särskilt upphetsande, men att planera fester med dukning, dekorering och allt som hör till är däremot jättekul. Då är det t.o.m. roligt att laga maten. Jag får alltid hjälp av mina barn med respektive vid sådana tillfällen, så det är inte alls betungande. 


En annan stor kategori inom hushållssysslorna är TVÄTT. Jag har ett relativt stort tvättrum och tvättmaskin och torktumlare gör det mesta av jobbet. Faktiskt så är det enda som behöver min medverkan mangling och strykning. Där hamnar strykning väldigt långt ner på favoritlistan. 


Göran har snickrat ihop ett stort strykbord till mig och jag har de hjälpmedel som behövs, men det gör inte strykningen roligare. 


Inte ens om jag tittar på bilden jag satt upp ovanför strykbordet känns det mer positivt. Då är det stora bordet vid sidan om betydligt trevligare. Det gjorde Göran åt mig så jag kan stå där när jag håller på med tygtryck. Det är ett perfekt jobb att utföra i ett tvättrum, för där kan jag "slabba" så mycket jag vill.

Det som får mitt humör att sjunka drastiskt är när jag tänker på STÄDNING. Vilket otacksamt jobb! Jag är ändå glad att det idag finns så många praktiska hjälpmedel. Stackars de kvinnor, för det var alltid kvinnor, som slet som djur med opraktiska redskap både när det gäller tvätt och städning. 


Men jag kan bli lite irriterad på Disney som försöker slå i oss att om vi bor i en stuga i skogen, så kommer alla djuren och hjälper till med städningen. Vårt hus ligger i utkanten av skogen, men det har då inte varken flugit, sprungit eller skuttat några hjälpredor hit. Livet är inte som en saga, men så länge det inte är som en mardröm så är det fullt acceptabelt.

14 kommentarer:

 1. Det är inte svårt att laga mat, det svåra är att komma på vad jag ska laga. Periodvis så skriver jag matsedal, men nu har jag total torka, så jag skriver upp vad vi har ätit.
  Jag har alltid tyckt att det är rogivande att stryka, fast nu stryker jag bara det nödvändigaste, får så ont av strykningen, även manglingen är jobbig. Men hänger man tvätten väl, och viker direkt så behöver man inte mangla eller stryka så mycket.
  Idag har vi en regnig dag, har sen i går kväll fått 28 mm regn, välbehövligt, men jag vill ha sol i dag och i morgon.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hushållssysslor har aldrig tillhört mina favoritsysselsättningar. Vi ska nog få uppehållsväder hela nästa vecka.

   Radera
 2. Matlagning tycker jag är okej och vi veckohandlar alltid. När det gäller städning och annat så förtar vi oss inte längre. Strykningen sker vid behov vilket är perfekt! Fast Miss E är knappast behjälplig ;-)

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Hon tycker kanske inte du bor tillräckligt nära skogen.

   Radera
 3. Jag gillar att stryka. Men eftersom tvätten alltid hängs ut här nere året om blir de inte så skrynkliga. Men hade jag haft ditt härliga tvätt/strykrum skulle jag nog aldrig gått därifrån :)
  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du är välkommen hit ifall du tar dig an min stryktvätt.

   Radera
 4. Jag tror att jag kommer tillsammans med Anki och stryker hos dig jag också. Du har verkligen ett rejält klädvårdsutrymme, som det heter. Ibland blir det lite väl "tradigt" allt vad gäller hushållssysslor, jag håller med dig om det. Men på det hela taget så ser man att något blir gjort i alla fall. Också jag veckohanlar; jag har alltid en "påfyllningslapp" på kylskåpsdörren som jag sedan förösöker följa vid veckohandlingen. Ha en fin fredag önskar jag som helst håller tårna uppåt just nu medan dammråttorna drar på under stolen jag sitter på. Vi 'r liksom fullt sysselsatta både de och jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Låter som en behaglig tillvaro. Skönt att du har sällskap. Jag håller med dig om att ibland kan faktiskt hushållsarbetet kännas ganska kul när det syns stor skillnad mot tidigare. Min "tvättstuga" är jag väldigt nöjd med, för den kan utnyttjas till både tvätt och hobby. När jag gör batik är det perfekt att sitta med vaxkastrullen vid det stora borde liksom när jag gör tygtryck. Jag behöver aldrig oroa mig för att få fläckar på några möbler eller mattor.

   Radera
 5. Matlagning till en person är inte roligt och jag försöker slinka så lindrigt undan som möjligt. Handling har därmed också blivit något som sker ganska ofta och jag står där i butiken och väntar på att inspirationen ska rinna till. Det händer att jag går därifrån utan någonting och gå hem och tar en tallrik yoghurt och en macka bara.
  Ungefär på samma nivå befinner sig städningen, där inväntar jag också inspirationen, som kommer alltmera sällan, men till slut måste man ju.
  Jag har en liten tvättmaskin i badrummet och den är jag väldigt glad över, så mycket som det tjafsas bland de som använder den tvättstugan i området. Så tvätt och strykning flyter på bra, medan manglingen är satt helt på undantag.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns hur bökigt det var att dela tvättstuga när vi bodde i lägenhet, så jag är tacksam att ha ett eget ställe. Städinspirationen dyker inte upp så ofta hos mig heller. Jag brukar fråga Göran vad vi ska ha till middag och standardsvaret brukar bli:"Det kan du få bestämma." Det är ju precis det jag inte vill.

   Radera
 6. Det går an att stryka, tycker jag. Blir så fint då. Städning är bu och ansträngande.
  Maten bär jag hem ofta, då jag inte har bil.
  Fredagskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något som man bara måste göra hur mycket man än ogillar det.

   Radera
 7. Ja du, här är det ingen som hjälper till med städningen, den får jag allt sköta själv. :-) Å andra sidan är det ingen annan än jag som stökat och smutsat ned. I regel, det händer förstås att andra kommer innanför tröskeln.

  Laga mat, periodvis tycker jag det är kul, men sedan kommer perioder det inte känns ett dugg upplyftande, då blir det väldig enkel mat och ofta mat jag "lagat i alla tider" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att intresset svänger både när det gäller matlagning och städning. Tur att det inte känns pest hela tiden.

   Radera