tisdag 5 april 2016

Opassande rabatt


De flesta butiker skickar ut reklamblad och nyhetsmail eller sms om olika sorters erbjudanden. Det är allt från köp 3 betala för 2 till att man kan köpa en vara väldigt billigt om man handlar för en viss summa. Jag brukar utnyttja sådana här erbjudanden när det är något jag behöver. Det är enkelt med de varor som laddas direkt på kundkortet, så man slipper klippa ut en massa kuponger. I vår lokala butik är det pensionärsrabatt på tisdagarna. Då kan alla pensionärer handla med 5% rabatt. Det har blivit så att jag veckohandlar på tisdagarna nu och det fungerar alldeles utmärkt. Den dagen är det i stort sett bara rabattkunder i butiken så det är ingen större trängsel. Den här sortens rabatter tycker jag är helt befogade och det gynnar väldigt många.

En annan sorts rabatt som jag däremot tycker borde slopas omedelbart är straffrabatten. Jag läste om en man som dömts till fängelse i fem månader för misshandel. I samma veva som detta hände så dömdes han till fängelse i sex månader för grov kvinnofridskränkning. Eftersom han har två domar så har han rätt till reducering av straffet för det mindre allvarliga brottet. Det skulle tydligen vara misshandeln, efter vad jag förstod. Räknas inte misshandel som ett allvarligt brott? I vilket fall som helst så sänktes straffet för det brottet från fem till tre månader. Nu får han bara semester i nio månader i stället för elva, stackars karl. Det är längesedan som fängelsevistelse levde upp till sitt namn. När ska det sluta daltas med alla kriminella typer?

Det dröjer säkert inte länge innan det skickas ut annonsblad och nyhetsmail till det här klientelet med erbjudanden om sänkta straff för t.ex. rån, inbrott eller bedrägeri vissa veckor. Då kan de sen i rätten visa upp en kupong eller ett sms så rabatten dras av direkt i kassan(domstolen).

26 kommentarer:

 1. Jo, rabatt är nog bara bra i en del fall!

  SvaraRadera
 2. Vissa rabatter är bra men det där med rabatt för kriminella typer låter ju helt sanslöst.
  Man undrar om de som är med i Panamaskandalen också kan använda sig av detta?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan de alldeles säkert göra.

   Radera
 3. Mängdrabatt! Det är ju inte riktigt klokt. Vilket daltande. Om man inte lär sig vett och fason och ärlighet med att få ett straff, hur ska man någonsin få det om man får någonting liknande mängdrabatt. Tillräckligt många brott borde ju nästan reducera straffet till det minimala enligt den tesen. Vilket daltande! Jag håller med dig!
  Annars är tisdagsrabatten för pensionärer ett jättefint erbjudande. Jag tror jag ska tipsa butikerna om detta här hos oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag ska jag utnyttja min rabatt igen....helt lagligt.

   Radera
 4. Å jag blir så arg och ledsen då våra brottslingar får förmildrade straff. Men tänk om jag skulle fiffla lite i min deklaration, då kan jag få ett väldigt långt straff. Jag har ju så jättehög inkomst, sjukersättning.
  Pensionärsrabatt låter ju bra, något som flera affärer skulle ta efter.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tisdagsrabatten i min butik är mycket populär.

   Radera
 5. När jag läste rubriken, så associerade jag till tangorabatt, haha, så det kan bli i huvudet!
  Rabatt på förnödenheter mottages tacksamt. Jag tror jag lever rätt billigt i min stad, men det finns inga särskilda rabattdagar för pensionärer. Det hade varit bra.
  Vad gäller de kriminella, så ska de absolut inte ha någon rabatt! Dalt!

  Ha en fin tisdag och kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, tangorabatt är väl kanske inte kriminellt precis. Rena tramset med bovrabatt. Jag har det så bra ordnat att tisdagar har "min" butik rabattdag och onsdagar har Maxi på stormarknaden en 7 km härifrån pensionärsrabatt. Där finns lite andra varor också, så det går att leva billigt här,

   Radera
 6. Hm... då är det ju bara för de kriminella att se över sin mängd- och tidsbudget i brott. Hur många brott ska göras på vilken tid för att straffet helt ska rabatteras bort?
  Är inte ett dugg förvånad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man läser om den ena tokigheten efter den andra.

   Radera
 7. Helt vansinnigt! Det betyder att det det är fördel att ha klippkort på brott!
  SVAR:.Han lovade komma tillbaka med den som piskar mattor och madrasser.
  Ha en bra dag karm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det rabattkortet kommer säkert att börja säljas snart också.

   Radera
 8. Ja, det är helt galet att man kan få rabatt på ett brott :(
  Kram

  SvaraRadera
 9. Våra större matbutiker har också tisdagsrabatt. Bra initiativ - och skönt att slippa stressa och trängas i det allmänna fredagsflänget.
  Du skriver så bra om detta dalt med bovar och busar. Att brottslingarna får rabatt vid återfall i det kriminella levernet ger ju alldeles fel signaler. Nej, istället borde fängelsetiden öka vid nya brott. Andra brottet - lägg ihop tiden och så gånger två. Tredje brottet, ja, då blir det gånger tre, o.s.v. Det skulle nog avskräcka en aning i alla fall. Kanske ... Men antagligen blev fängelserna överfulla ändå. Synd bara att skattemedel ska kastas bort på hopplösa fall.
  Man förstår inte hur lagstiftarna tänkt när det gäller det här med rabatt. Egentligen har de ju inte tänkt alls.
  Kram från gråtrist norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker din idé om strafflängd är alldeles utmärkt.

   Radera
 10. pensionärsrabatt lät bra. det har jag aldrig sett här.
  straffrabatt däremot reagera jag också på. t ex pyromanen söderöver som inte skött sig i fängelset, men ändå släpps ut med rabatt. konstigt, tycker jag!

  SvaraRadera
 11. Va, är det sant? Både pensionärsrabatten, som verkar vara ett rasande bra påfund. Och reduceringen av straffet, som istället är ett rasande dåligt gällande. Det låter ju urdumt. Ju mer dumt man gör, desto bättre. / Britt

  SvaraRadera
 12. Pensionärsbrabatten utnyttjar jag varje tisdag, så den vet jag är sann. Straffrabatten läste jag om i tidningen, så den kanske inte är helt sann....men det skulle inte förvåna mig om den är det.

  SvaraRadera
 13. hamstrar mindre nu när vi bara är två ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad på matkontot nu, men i påsk har vi varit många så då gäller det at handla hem ordentligt. Det är betydligt roligare att göra mat åt många.

   Radera
 14. Här i stan har de olika butikerna pensionärsrabatt- riktigt bra idé. Det där om straffrabatt kan man ju ha olika åsikter om men orsaken är rätt väl underbyggd. Här är det förklarat på ett enkelt sätt: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article12408742.ab

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst artikeln och håller inte med. Gör man sig skyldig till brott ska man straffas för det...gör man sig skyldig till flera brott ska man naturligtvis straffas för dem också. Det är vuxna människor det gäller och de borde begripa att man inte våldtar, som i fallet det skrevs om, mördar eller stjäl ostraffat. Det är för mycket daltande.

   Radera