måndag 25 april 2016

Svartbygge


Koltrastarna trivs i vår trädgård. Vi har en thujahäck som är 50 m lång och 2 1/2 m hög, så det finns gott om plats för dem att bygga sina bon. Det gör de också varje år, men ibland är det några som hellre vill bosätta sig på "gräddhyllan" (under taket på altanen) Detta har hänt några gånger och vi har blivit lika överraskade varje gång. De jobbade bara när vi inte var i närheten så vi upptäckte det inte förrän honan låg i boet. Då ville vi inte oroa henne eftersom vi inte visste ifall hon hunnit lägga några ägg. Så hård kan man inte vara. När ungarna växt och hoppat ner från boet, så var det rena dagiset på vår altan. De sprang fram och tillbaka och smutsade ner nåt makalöst. Jag måste säga att jag var gladare när de flyttade hemifrån än när mina egna barn gjorde det. Vi försöker numera  vara uppmärksamma på om det kommer några som går i byggtankar eftersom vi gärna vill använda vår altan själv.


Nu är det visst bobyggartid igen. När jag plockat in sängkläderna jag haft till vädring såg jag att en koltrast satt på vädringsstället och tittade in på mig. Han hade näbben full med kvistar och rätt som det var flög han upp under altantaket. 


Snabbt ut från altanen igen och lika snabbt tillbaka.....den här gången med en stor tuss mossa. Huvudet syntes knappt bakom alla mossa. Då gick Göran ut och drog ner boet. De hade inte hunnit så långt på det. Under tiden som Göran höll på med det kom koltrasten tillbaka med ännu mer mossa och satte sig på altanräcket. Där satt den kvar precis som om den väntade på att Göran skulle bli klar så han kunde få fortsätta bygga. Till slut gav den ändå upp och flög iväg. Skönt, tänkte vi.


Men vi drog en lättnadens suck alldeles för tidigt. Bara en timme senare var både hane och hona igång med sitt byggande igen....på andra sidan bjälken ca 30 cm bort. De såg nästan ut som de hade stora hattar med en massa dekorationer på huvudet, för de var helt gömda bakom mossa, grenar och vissna blad. Det blev för Göran att ge sig ut och riva även det svartbygget. Vi skrattade åt det hela och undrade vem som var envisast och skulle avgå med segern...Göran eller koltrasten. När Göran tagit bort fem påbörjade bon tröt tålamodet och han rullade ihop nät och kilade in under altantaket. Både honan och hanen kom åtskilliga gånger och flög upp mot taket, men fick vända igen. De satt en stund på altanräcket och sen gjorde de ett nytt försök. Detta hände några gånger, men nu verkar de ha insett att de inte är välkomna på vår altan.

35 kommentarer:

 1. Inte lätt att komma överens ibland. :)
  Fåglarna har en favoritplats för ett bo och ni vill ha er uteplats.
  De kan säkert hitta någon annan bra plats för sitt bo och ni får lugn och ro.
  Ser att Murphy gett sig av nu. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om plats för dem i trädgården att bygga, men i år har de varit lite envisa.

   Radera
 2. Haha, en massa kul bilder fick du i varje fall. Jag blir helt fascinerad när jag ser allt det använder att bygga bo av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte hur de kan hålla så mycket med näbben.

   Radera
 3. Vilken härlig liten berättelse - härliga bilder blev det och det var nog klokt med en barriär mot framtida bobygge :)
  de hittade förhoppningsvis en annan bra boplats att bygga sitt bo på :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var inom altanen en runda tidigt i morse och kollade läget. Jag undrar när de ska bli helt övertygade om att de inte får bygga här.

   Radera
 4. Fina bilder på era Koltraster. Stackars små fåglar som inte får ha sitt svartbygge i fred. Men jag förstår er. Vi får ibland in en fågel i uterummet, de behöver inte vara där så länge för att skita ner.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. När de bygger bo på altanen kan vi inte använda den på lång tid.....lite trist. Där är perfekt att sitta även när det regnar som det ofta gör här på sommaren.

   Radera
 5. Fåglar kan vara väldigt envisa!!
  Fina bilder du har tagit!
  Jag har ett duvpar som har bo i min gran.
  Men den är en bra bit bort så det stör mej inte.
  Ha en bra dag vännen!
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koltrastarna och andra fåglar också, för den delen, får gärna bo i häcken.

   Radera
 6. Härliga bilder på Koltrasten! De ger inte upp så lätt förstår jag och inte ni heller. - bevingad envetet inlägg :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väldigt envisa så vi känner oss inte helt säkra än.

   Radera
 7. Absolut måste du rätta till ,så att ni får marängsviss.Kram!

  SvaraRadera
 8. De är verkligen påstridiga bobyggarna. Men jag förstår er väl, varför ha en altan om man inte kan vara där. Var och en på sin plats som det heter. Till all lycka har vi ett buskage som våra koltrastar bor i varje år. De håller låda länge, även fast det har mörknat. Härliga bilder! :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett par har tydligen hittat en byggplats i rhodedendronhäcken för det kvittras för fullt där. "Altanparet" däremot tror nog att de ska kunna överlista oss för de flyger fortfarande in på altanen.

   Radera
 9. Så fint du lyckades fånga koltrastarna på bild!
  Men jag förstår att det inte är så roligt att ha de boende precis vid er altan hela sommaren!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungarna är jättesöta, men hela altanen får saneras när de flyttar.

   Radera
 10. Vilka härliga bilder. Ock, vackra. Hur bär du dig åt?
  Rolig histora att höra berättas om, men jag förstår att det kanske inte är så roligt i verkliga livet. Ni vill ju kunna använda altanen. Men, ni verkliga vinna denna strid i alla fall. Skönt.
  Trevlig måndag.
  Varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotona är nog mer tur än skicklighet. Fåglarna sitter i regel still ganska länge, och är inte rädda för oss även om vi går ut på altanen när de sitter där.

   Radera
 11. Goförmiddag, ja det kan bli ett elände och de gav upp till slut i alla fall 😆 Vacker dag skönsång har de... Ha en fin dag 💙

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas de snart hittar en plats de gillar för det är väl dags för äggläggning nu.

   Radera
 12. Att höra koltrasten sjunga uppe i trädtopparna, när vårkvällarna blir allt ljusare men ännu är kalla, är bland det ljuvligaste jag vet. Men jag får mer än nog av dem när de senare på året skräpar ner alldeles förskräckligt. Vi har precis fällt en granhäck, som de gärna häckade i, och bytt till ett plank. Nu sitter de där på och tycks undra var alla fina gömmen är. Lite oroväckande, kan jag tycka, vad de istället har i tanken.
  Jag saknade dig i Bosses färglek. Jag lurade också på orange. Jag förstod att annat kommit emellan. Det är så det är ibland. Jag hoppas att du har det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas koltrastarna håller sig till häcken och struntar i vår altan i fortsättningen. Förhoppningsvis så kommer Bosse med fler färglekar.

   Radera
 13. Fina foton på fåglarna. Det ser nästan ut som fågeln bär en brudbukett. Uppvakning! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det faktiskt, det har jag inte tänkt på.

   Radera
 14. Vilka flitiga ihärdiga bobyggare. Effektiva också med mycket material vid varje tur till bygget. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen bråttom med byggandet...kanske därför de är så överlastade.

   Radera
 15. Hej, det var lite kluvet det där. Klart att man inte vill att fåglarna ska smutsa ner, samtidigt är det en ynnest tycker jag att få ha dem så nära och följa deras liv. Jag har aldrig lyckats se någon pippi som håller på att bygga bo. För någon vecka sedan klippte jag bort tovor på katterna, kastade ut pälstussarna i hopp om att någon fågel kunde använda dem men de verkar skygga inför rovdjurslukten? Eller så vill dom inte ha just den bofyllningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att de håller på och samla in mossa igen så de har antagligen börjat bygga nånstans i trädgården. Hur mysigt det är är med fåglar på nära håll så vill jag inte ha dem inne på altanen. De har fått bo där ett par omgångar och visst var det kul och se ungarna, men vi hade inte själv någon nytta av altanen. Vi fick bara stå inne i rummet och titta ut.

   Radera
 16. Ska man upplåta plats för nybyggare så vill man ju själv anvisa platsen. Fåglar år trevliga men usch vad de smutsar ner. De kan ju faktiskt bli en sanitär olägenhet. Hoppas nu de förstår att byggnadslovet från förr är indraget; dags att hitta ett lämpligare ställe.
  Kram från snöstormigt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar efter att kunna sitta på altanen och äta frukost och andra måltider med, och det är en omöjlighet om det är bygge på gång.

   Radera
 17. Helt underbara bilder och på den sista ser det ut som en jättefjäril med skira vingar sitter på koltrastens huvud. Jag förstår att det inte fungerar i längden att ha dem på altanen men de verkar ha attans så svårt att "programmera om sig". Hoppas att de hittar ett eget hål i thujan i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller också tummarna för att de snart ska hitta en annan plats som de gillar.

   Radera