tisdag 23 februari 2016

Mjuka fuskisar

Ibland är det så ytterst lite som ska till för att förändra. Nu hade jag spanat in TV-rummet. Där behövdes lite nytt! Jag är nöjd med själva möbleringen efter allt ändrande tidigare, så något sådant var inte aktuellt. Framför TV:n har vi en hörnsoffa och den har jag länge tänkt att jag skulle vilja klä om. Tyvärr har det bara stannat vid tanken och aldrig blivit mer. En vacker dag hoppas jag naturligtvis att jag ska känna en sån obeskrivlig lust att ta itu med att mäta och klippa och sy, men i väntan på det får jag ta mig an lite mindre jobb.


Till jul köpte jag två grå fårskinnsplädar. Det är fusk och inget äkta fårskinn såklart, men mjukt som angora. De hängde jag över varje armstöd och framför placerade jag en gråmelerad kudde. Jag stod länge och tittade på dem och tyckte de var så intetsägande så jag letade upp två stora svarta knappar och rynkade ihop lite grått tyg. Det blev till en blomma som jag sydde fast mitt på kuddarna. Nu blev det lite mer liv i dem.

För många år sedan fanns en affär i Åstorp som sålde både kläder och tyger. Oj, vad Ulrika och jag har handlat tyg där! Damen som ägde affären kasserade aldrig något utan man kunde hitta tyger, mönster, knappar och kläder från årtionden bakåt. Tygerna fanns på andra våningen, och eftersom hon inte tog in nya, moderna tyger, så var det knappt någon som gick dit för att handla sådant. Ulrika och jag däremot fyndade ofta. Vi fick gå där utan att bli störda och leta bland hyllorna och rota i lådorna som stod lite överallt. En gång hittade vi två rullar med persianimitation...en grå och en svart. Bredden var bara 15 cm så jag vet inte om det var någon rest hon fått från en sömmerska kanske. Tyvärr är affären riven sedan många år tillbaka, men vi har fortfarande mycket tyg kvar som vi köpt därifrån. De här två persianrullarna har alltså legat hemma hos mig i drygt 20 år utan att jag vetat vad jag skulle ha dem till. Men nu har de kommit till användning. Jag har sytt kuddar till hörnsoffan.


Jag gjorde först en som var randig. 


Sen kom jag på att det skulle vara kul att ha olika modeller så jag klippte kvadrater och sydde en rutig kudde. 


Nu var den svarta rullen slut så då fick jag sy ihop fyra grå remsor, men det var inte riktigt så snyggt som jag tänkt mig, för man kunde ana att det fanns en söm mellan varje remsa. Ner i syrummen igen och leta vidare och där i mina gömmor hittade jag en rulle svart anorakband. Jag sydde fast det över varje söm och då blev den kudden nästan också randig.


En bit av en persianpäls som legat och skräpat i många år förvandlades till en enfärgad kudde och helt plötsligt var soffan nydekorerad. Nu sitter jag uppkrupen här bland kuddarna och väntar på att den obeskrivliga lusten att klä om soffan ska infinna sig.

31 kommentarer:

  1. WOW! NU blir jag riktigt imponerad! Kuddarna är ju helt underbara! Det är bara fantasin som sätter gränser och din fantasi fungerar ypperligt!
    Svar: Nej den lille vovven var inte ensam på stranden. Husse och matte stod en bit bort och var inte med på bild! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är alltid kul att förnya lite hemma.

      Radera
  2. Himmel och plättar, vilka supersnygga kuddar!!! Och så mjuka och sköna att luta sig mot! Jag skulle verkligen behöva en pytte-pytte-procent av din energi. Jag har en massa idéer men orken att genomföra dem är lite uschlig.
    Här ser man hur bra det är att fynda och spara på allt, så småningom kommer det till användning när fantasin och lusten plötsligt faller på. Härligt! :D
    Kram från den nordliga nattugglan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kuddarna är riktigt gosiga att ha bakom ryggen. Jag har också upptäckt att det är bra med ett lager av saker man inte riktigt vet vad man ska ha dem till. Helt plötsligt vet man.

      Radera
  3. Du är ju fantastiskt duktig! Jättesnygga kuddar och extra kul att de inte går att hitta i en affär. Den där gamla tygaffären låter som en dröm ...
    Kram och god natt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi saknar verkligen den affären. Där hittade man allt sådant man aldrig kunde få tag på i en modern affär.

      Radera
  4. Det behövs inte alltid så mycket för att förändra lite hemma, och tänk vad man blir glad. Så fina kuddar du sytt.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka läckra kuddar du fixade. Kuddar kan förändra ett rum ganska mycket. Vi har också pälskuddar, men bara vintertid. De är vita och passar fint till vår julröda soffklädsel. När vi byter soffklädsel på våren, blir det andra kuddar.

      Radera
  5. Lisa: Det går att göra en hel del själv för att förändra lite.

    SvaraRadera
  6. Raija: Så har jag också tänkt att ha det, så nu fram emot våren kommer jag att sätta dit andra kuddar.

    SvaraRadera
  7. Så fina kuddarna blev! Du är en riktig idéspruta :)
    Kram och trevlig dag!

    SvaraRadera
  8. Sådana affärer fullkomligt älskar jag. I en affär i Bohuslän fick jag och min svägerska husera själva. Tyget kostade 1: och 2:- metern. Slirviga härliga, som jag hade lager av i massor av år.
    Dina kuddar är fantastiskt fina. Visst är det roligt när man kan göra något så fint av det som finns i gömmorna. Och tillsammans i soffan blir det kanon. Du är duktig du. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så synd att det inte finns fler sådana affärer. Där sätter fantasin igång helt av sig själv och det är bara att plocka på sig material...oftast väldigt billigt.

      Radera
  9. Snyggt! Avundas dig litet över din kreativitet och kunskap!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Min stora hobby är ju sömnad och inredning.

      Radera
  10. Snyggt! Bra jobbat!! Du är så kreativ!! ......................SVAR:Jaaa är det inte det ena så är det det andra sa flickan som fick näsblod! Ha en bra dag Kram!

    SvaraRadera
  11. Kreativt och snyggt! Du är såå himla duktig!

    SvaraRadera
  12. Hatten av! Du är så energisk och inspirerande.
    Tittade per automatik på symaskinen :)

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Symaskinen skulle jag inte vilja vara utan.

      Radera
  13. Snyggt! Verkligen snyggt och där ser man vad man kan hitta på av det som legat i hyllorna länge bara man har lite fantasi. Den där sybehörsaffären låter otroligt intressant måste jag säga. Synd att den är riven annars hade jag kommit på studs. Tack för inspiration! Ha det så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trist att alla gamla affärer försvinner. Det var mycket roligare att handla i dem än på stormarknader. Jag försöker alltid leta upp småbutiker när jag kommer till ett nytt ställe.

      Radera
  14. Vad snyggt och vad duktig du är! Det kan inte vara lätt att sy i sånt material.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ganska enkelt om man använder en kraftigare nål och träd.

      Radera
  15. Men så snygga kuddar. Kanoners.
    Även jag har rotat i gömmorna eftersom dottern frågade om jag hade något tyg att skänka till väskfoder. Då hittade jag massor med lintyg med kattor på. Och älgar. Jösses. Undrar vad jag ska göra med det.

    SvaraRadera
  16. Jag har också ett lintyg med får på. Finns tydligen med ånga sorters djur. Jag har inte heller kommit på vad jag ska göra av mitt, men det dyker säkert upp en idé så småningom.

    SvaraRadera
  17. Du är verkligen härlig i ditt skapande och duktig på att få till det!
    Heja dig och inspirationens glädje!Så snyggt och i högsta grad personligt
    Min symaskin står där den står - och tyger finns jo då så att ....
    Idékram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland så bara sprutar hjärnan ut idéer och då är det bara att hoppa på tåget.

      Radera