måndag 22 februari 2016

Legitimation, tack!


Vi har kunnat läsa i tidningen att det varit ganska långa förseningar ibland på Öresundstågen. Orsaken är givetvis ID-kontrollerna. Det har hänt att passagerare har kommit försent till sina flyg på Kastrup, men vad jag förstår så är väntetiderna inte lika långa nu. Om man tar tåget på den danska sidan slipper man ifrån mycket strul. När vi ska åka till Kastrup tar vi oss alltid dit via Helsingborg-Helsingör och sen tåg direkt till flygplatsen. Det är mycket enklare och betydligt billigare.


När vi skulle åka iväg i fjor hade vi tyvärr besvär med att få tag på taxi. Det fanns ingen Åstorpstaxi som ville skjutsa oss ner till busstationen så vi kunde ta oss in till Helsingborg. Det löste sig ändå och denna gången skjutsade vår svärson oss direkt till färjan och sen var det så enkelt att ta sig vidare....tills vi satt på tåget i Danmark. Det gick bara till centralstationen i Köpenhamn och sen fortsatte det inte längre. Nu var det så bra ordnat att när vi steg av i Köpenhamn kunde vi stå kvar på perrongen och vänta och efter några minuter kom nästa tåg som tog oss till Kastrup. Allt detta p.g.a ID-kontrollerna. Vi hade fortfarande inte blivit ombedda att legitimera oss så jag vet inte riktigt var kontrollerna fanns och varför man måste byta tåg. Några extra poliser eller kontrollanter syntes inte till någonstans.


På hemvägen kunde vi åka direkt från flygplatsen till Helsingör, men sen var det annat som gällde. På färjeterminalen var uppställt ett slags kravallstaket. Det såg ut som fållor när man ska mota in boskap. Någon kö var det inte och en polis kom och mötte oss för att kontrollera våra pass. De bilar och bussar som åker med förutsätter jag naturligtvis att tullpersonalen genomsöker noga, så ingen fripassagerare är med.


När vi gick av färjan i Helsingborg var vi tvungna att visa passet igen. Då blev jag lite konfunderad. Vi hade knappast tillåtits att gå på färjan om vi inte legitimerat oss. Var inte denna kontrollen lite onödig då? Eller de misstänkte att vi simmat ikapp färjan och klättrat ombord? Sista biten hem till Åstorp åkte vi bil utan att behöva legitimera oss. Vi behövde inte ens tala om för chauffören vart vi ville åka.

25 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att det blivit annorlunda i de områdena som ni nu besökte.
  ID-kontrollerna var nog nödvändiga även om det blev bökigare kanske rent allmänt.
  Vad bra att sista biten var ID-"befriad". :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man åker över Öresundsbron är det mer risk för förseningar pga kontrollerna.

   Radera
 2. Det är både på gott och ont med dessa gränskontroller. Förstår om dessa arma flyktingar vill komma hit, men Sverige skulle börjat med hårdare krav och koll för flera år sedan. Jag blir så lessen då man hör att barnfamiljer som varit i Sverige i flera år, sen helt plötsligt ska de utvisas. Ja, inte bara barnfamiljer, lika illa vilket som.
  Ha en bra dag, och ha ditt legg lättillgängligt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara grymt att bli utvisad efter att ha levt flera år i ett land, där barnen börjat skolan och skaffat kompisar och även föräldrarna har någon sysselsättning. Så lång får behandlingstiden av ett ärende aldrig bli. Jag såg när jag åkte senast att mitt pass snart är för gammalt, så det blir till att förnya det snabbt.

   Radera
 3. Ja, som det har blivit. Fast för vår del är det ju ett litet dilemma att visa legitimation. Och jag tycker nog att det är bra. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lite konstigt att behöva visa passet för en tur över sundet på 20 minuter, men man kanske vänjer sig.

   Radera
 4. Som ni reser passar inte alla. Jag menar om man kommer med tåg norrifrån till Malmö, då är förstås tåget över till Kastrup smidigare. För övrigt tycker jag det låter som väldigt smidigt att resa som du förespråkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss som bor bara 2 mil från Helsingborg är det absolut det bekvämaste att åka på den danska sidan.

   Radera
 5. Visst är det lite bökigt när man ska ut och röra på sig. Jag måste ju mestadels åka via Arlanda och för det ofta innebär det att jag måste åka upp dagen innan och övernatta och har jag otur blir det likadant på hemvägen. Leg behöver man visa allt oftare tycker jag!
  Ha en skön måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit lite konstigt. Innan var det så mycket prat om att vi skulle kunna röra oss fritt i Europa utan pass. Det är i och för sig inte så betungande att visa det.

   Radera
 6. Mycket krångel med id-kontrollerna förstås. Och det hade man sluppit om politikerna lämnat känslorna därhän och vågat ta tuffa och obekväma beslut i tid. Ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är bra med id-kontrollerna, och
   att visa legitimation. I alla fall nu när det kommer så mycket folk som kanske inte " ha rent mjöl i påsen " ?

   Ha en fin start på veckan, kram vännen !

   Radera
 7. Hans: De borde nog ha tänkt efter före.

  SvaraRadera
 8. Amanda: ID-kontrollerna behövs alldeles säkert.

  SvaraRadera
 9. tja, stör mej inte, fick väska kontrollerad när jag besökte trädgårdar och kyrka i London.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man inget att dölja så är det inga problem.

   Radera
 10. (efter Estonia-katastrofen måste fartygen veta, vilka som befinner sig där)

  SvaraRadera
 11. I Skandinavien har vi alltid varit vana att utan problem kryssa hit och dit över de fria och fredliga statsgränserna. På många sätt levde vi i en idyllisk och lite "isolerad" sagovärld. Numera är verkligheten tyvärr en helt annan. Framtiden ter sig allt mindre rosaskimrande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen en stor förändring.

   Radera
 12. Jag håller med om att det blir allt bökigare.. Och visst är det allt mer kontroller. Åkte till Finland igår över dagen för jobb och man brukar vanligtvis inte behöv visa pass/legitimation. Men när vi alla satt på planet hade dom en kontroll där istället så vi blev sena..

  SvaraRadera
 13. Lite mer tidskrävande, men ändå bra att ha lite koll...

  Jo... klädnyporna vet jag fortfarande inte vad de är till för på riktigt - försökte bara skoja till det när någon hängt upp en burk i en :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag gick på det. Trodde att det var nån konstig grej som användes till nåt.

   Radera
  2. Vilken tur att du slapp visa pass på sista etappen. :)
   Det känns som vi både lever i en ny tid och en tid som fanns förr.
   Kram Bosse

   Radera
 14. Det blir lite deja vù upplevelser ibland.

  SvaraRadera