lördag 28 september 2013

Vikten av att ha tråkigt


Den här rubriken har jag helt sonika "snott" från HD (Helsingborgs Dagblad). Deras krönikör Stefan Lindqvist hade i gårdagen tidning ett inlägg om att ha tråkigt. Jag vet ingen mer än den här journalisten som kan skriva om tråkighet så det blir kul. Jag gillar hans sjuka humor. Även om han ibland tar upp allvarliga problem så lyckas han alltid vinkla det så i slutändan blir det till nåt helt annat.

Tiderna förändras och när jag var barn så fanns inte alls det utbud av nöjen och sysselsättning som finns idag. Dessutom var synen på barn så helt annorlunda då. Man skulle synas men inte höras. Så otroligt korkat! Det där att man måste ha tråkigt för annars vet man inte när det är roligt kanske det ligger en liten gnutta sanning i. Efter en del problem så visst uppskattar men då desto mer när det händer nåt kul. Men man måste inte ha tråkigt bara för tråkets skull. Jag tycker man måste försöka göra det bästa av situationen i alla lägen. Helt klart mår man bättre om man har en optimistisk inställning till saker och ting.

Det som förvånar mig mest är att det talas mest om barn....att de inte klarar av att ha tråkigt. De måste ha mobiler, TV-spel och allt mellan himmel och jord. Det kanske de har....men hur många vuxna är det inte som använder precis samma saker. Vari ligger skillnaden? Ok, vuxna arbetar och behöver koppla av när de kommer hem, men barnen går i skolan och det är också ett jobb....och faktiskt ganska ansträngande.

Under alla år jag jobbat i skolan har jag sett hur arbetet där förändrats. Både krav och arbetsklimat är mycket tuffare idag. Det märks på barn med att de är stressade. Det är inget som vuxna har patent på. Det mest konstiga är att de som alltid framför en negativ åsikt om skolan, oftast är de som aldrig satt sin fot i en lektionssal sen de själv slutade skolan. Ändå vet de exakt hur det går till där och har naturligtvis också lösningen på problemen. Då kan jag för mitt liv inte begripa varför de inte utbildat sig till lärare. Vilken toppenskola vi hade haft då!

Jag vet att jag är partisk och oftast tar barnens parti, och det tänker jag fortsätta med. Jag tänker aldrig tvinga varken mig själv eller någon annan att ha tråkigt, bara för att kanske bli väldigt helt otroligt makalöst jättemycket glad sen när det händer nåt kul. Det räcker att man blir glad. Om man läser Stefans krönikor blir man definitivt glad.


30 kommentarer:

 1. Jag håller med dej om skolan.När jag undervisade så gjorde jag oftast det med lek och sång,och faktiskt dom lärde sig och det satt fast.Varför ha tråkigt när man kan ha roligt när man lär in........Ja jag duschade dom i speciallbrännvinet,det är snudd på spritmissbruk.Ja jag vet att jag är tokig men det stod så när jag googlade om hur jag skulle få bort lössen..Jag hoppas bara inte att lössen är A-lagare eller Finnar..Ha en bra fortsättning på lördagen.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett en skylt där det står: Livet
   är för kort för att ha tråkigt....och visst stämmer det.

   Radera
 2. Fy fabian så bra skrivet! Varför inte njuta av livet när man kan liksom?
  Och att barn är stressade tycker jag är hemskt! Så ska det inte vara.
  Det är tillräckligt jobbigt att gå i skolan och lära sig nya saker.

  Ha en skön lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget latmansgöra att gå i skolan.

   Radera
 3. nej, aldrig tvinga någon att ha tråkigt bara för att man sedan ska ha det så mycket roligare, det tänket fanns nog väldigt mycket förr, nu tycker jag att vi alla, både barn, ungdomar och vuxen-vuxna, ska ha roligt och njuta av livet
  Sv: vi får väl se om mina pelargoner är allergiska mot mig :) det kanske de är
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ta ta vara på alla stunder man kan för att ha kul. Då får man mer energi att tackla de problem som alldeles säkert dyker upp nån gång.

   Radera
 4. Så sant talat!
  Och jag fick jätteroligt för en liten stund sedan när jag trodde att Yvonne som kommenterade först, hade duschat skolbarnen i specialbrännvin:).
  Framför ett mindre stressat samhälle, barnen mår inte särskilt bra av det och vi är dess förebilder så ...
  Ha en skön och lagom slapp helg!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yvonne har många kul idéer men det var kanske lite väl häftigt. Som du säger är det vi som ska vara förebilder. Något att tänka på.

   Radera
 5. Jag älskar att du tar barnens parti!
  Tråkigt nej, men oserverat ja. Jag menar att det ibland kan vara bra att tex ta ned stora pysselkartongen, säga att nu är det inga skärmar idag och inte ge fler instruktioner. Bara låta dem flöda på lite. Trots att de inte har en aning om vad de skall göra till att börja med och tycker det verkar tråkigt i jämförelse så brukar det inte dröja länge förrän fantasin och skapandet är i full gång. Men för att det ska funka behövs en liten sluss av upplevd tråkighet är min erfarenhet.

  SvaraRadera
 6. Där tycker jag du har helt rätt. Man ska inte serva i oändlighet, utan den egna fantasin måste få jobba lite. Det är kanske tråkigt precis i början, men sen när ideérna flödar är det bara kul....och det blir roligare för varje gång man testar att göra så.

  SvaraRadera
 7. Så fint av dig Gunnel...att ta barnens parti...det skulle flera göra!! Ha en fin helg!! kram

  SvaraRadera
 8. Samma här att när jag var liten fanns inte detta utbud av sysselsättning som finns nu, och ofta fick man roa sig själv och själv hitta på saker att göra
  och även använda fantasin mera...
  och kommer också ihåg detta att barn skulle synas men inte höras...

  sedan det med sysselsättning så får jag en känsla av att ibland föräldrar hela tiden ser till att barnen är sysselsatta med olika saker,
  istället för att barnen själva får ha lite tråkigt ibland, för komma på saker själva att göra...
  men tristess är en annan sak......

  och ja, barn kan också vara trötta efter skolan, precis som föräldrarna är efter jobbet...
  och måste också kunna få koppla av efteråt
  och trist med denna stress som blivit i samhället och som även påverkar barnen.
  kram

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det är bra om barnen använder sin fantasi, och de flesta barn kan komma på otroligt bra saker att göra, om man bara ger dem möjlighet till det. Det är jättekul att pyssla tillsammans med barn. De tänker inte så stelbent som man ibland gör som vuxen.

  SvaraRadera
 10. Så här sa mitt barnbarn 10 år igårkväll, när jag stängde av TV:n.
  "Nu går jag och lägger mig, för nu händer det inget mer roligt när TV:n är avstängd."
  Jag tänkte att vi kunde spela spel, kort, eller något annat, mer socialt.
  Kramis Kari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir kanske populärt bara dit barnbarn har provat det några gånger.

   Radera
 11. Tack jag mår bra. Snart är jag igång.

  SvaraRadera
 12. Så sanna ord... du är en klok kvinna Gunnel... ja, jag har nog sagt det förr, men det tål att upprepas :)
  Skönt med människor som tar barnens parti!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker bara man måste vara rättvis. Alla ska respekteras.

   Radera
 13. När man var liten då kunde man allt roa sig utan mobiler , men då idag så kan ju varken barn eller vuxna vara utan tekniken.
  Ha det så jättegott nu, och en fin ny vecka till dig!

  SvaraRadera
 14. Jag blir så glad över dina tankar. Klart att barn måste få spela mobila spel, titta på tv och annat bara för att koppla av. De lever ju som vi i ett oerhört stressigt samhälle:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många vuxna vill gärna använda sig av den nya tekniken, och självklart måste barn också få göra det. De är redan mycket kunnigare än många äldre när det gäller allt inom IT.

   Radera
 15. Klart man ska ha lite tråkigt ibland, vuxna såväl som barn. För vuxna kallas det "kreativ leda" och anses viktigt för att något ska bli skapat överhuvudtaget. Samma gäller förstås barn. Om de inte får perioder – eller åtminstone stunder – av händelselöshet är det risk att deras egen fantasi och kreativitet inte riktigt får den chans den förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitionen av tråkigt varierar från person till person. Någon tycker det är värdelöst att bara sitta rakt upp och ner utan att göra något....jag tycker det är mysigt att sitta i lugn och ro och dagdrömma och fantisera om kommande stordåd, någon avskyr att läsa böcker...jag älskar det. Listan kan göras lång. I stället för att deppa ihop och tycka att man just då har tråkigt, måste det väl vara bättre att tänka på nåt kul. Det tror jag alla kan göra,

   Radera
 16. Tankarna leder till "skröna" kanske men ändå......hundägaren som låste in sin hund i garderoben och släppte ut den efter en stund för DÅ blev den så jätteglad......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hundägaren skulle jag vilja stänga in i en garderob.

   Radera
 17. Kan inte hålla med om att man måste ha litet tråkigt för att uppskatta det roliga. Bättre att försöka se något roligt med det mesta. Kommer att tänka på slöjden i skolan. Vi skulle sy en rynkad kjol. För hand! För att vi skulle kunna, om vi inte hade någon symaskin. Jag skulle aldrig sy något plagg om jag inte hade symaskin. Hela kjolen skulle sys med små efterstygn. Inte använde jag den kjolen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma erfarenhet av slöjden. Det fanns ju symaskiner så jag förstår inte varför man inte fick använda dem. Det var ju knappast haute couture vi höll på med.

   Radera