onsdag 18 september 2013

Höstjobb


Idag var det dags för årets Aroniaplockning. Det är med tveksamhet jag beger mig mot busken. Vanligtvis sitter det redan en del fåglar där när jag kommer, men idag var det helt tomt. Konstigt! Har den nya dieten 5:2 slagit igenom i fågelvärlden också? Kan det vara så att de äter för fullt i fem dagar och fastar i två. Det skulle i så fall vara en av de här fastedagarna som jag hade valt som plockningsdag. Kunde jag verkligen ha en sån tur? Ja, det verkade faktiskt så, för det var lugnt väldigt länge. Aroniabär är bland det bekvämaste man kan tänka sig att plocka. Inte bara för att jag har dem hemma i trädgården, utan också för att det finns inga taggar att riva sig på och bären sitter i lagom plockhöjd. Jag behöver varken böja mig eller sträcka på mig för att nå dem. Det är bara att stå rakt upp och ner och filosofera under tiden som hinken fylls. Väldigt rogivande. Inte förrän jag plockat nästan 15 liter dök den första lätt irriterade koltrasten upp. Han visade tydligt att jag var inte välkommen i deras snabbköp. Som den snälla och beskedliga person jag är så drog jag mig sakta därifrån med mina varor. Jag ville ju inte ställa till med bråk. Grannsämjan är viktig.


Under tiden som jag plockade bär, så skar Göran av alla rabarber som var kvar. Nu har jag hela diskbänken full med marmeladmaterial. Jag ska frysa in både rabarber och aroniabär, för det är även dags att plocka fläderbär, havtorn, björnbär och nypon och det måste jag göra snarast möjligt. Marmeladkokningen får vänta ett tag.

16 kommentarer:

 1. Ja det gäller att samla i ladorna :-) Praktiskt med bär som är i plockvänlig höjd.
  sv. Nej inte så konstigt du inte sett det förr. Verkar vara väldigt lokalt förankrad den där vävtekniken.
  Ha det gott bland alla bären.

  SvaraRadera
 2. Fast jag läste hÄstjobb först :-) Men det är det väl på sätt och vis också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, hästjobb i betydelsen ett stort jobb. Det är inte specielllt tungt, mest tidskrävande. Fast tid har jag gott om.

   Radera
 3. Jag väntade på dej!! Du hade så gärna fått göra mej sällskap i den andra sängen.Men nu förstår jag varför du inte kom. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan gång kanske? Men då är väl vindruvorna slut?

   Radera
 4. Oj, plockade du SÅ mycket!
  Kapok används. Jag blev nyfiken själv. Det säljs dynor (både båtdynor och flytvästar) stoppade med kapok (både Biltema o Claes Ohlsson t ex). Det står emot väta bra, det är superlätt och det har ngt ämne som gör att kvalster och annat otyg inte vill gå på det. Nu ser jag fram emot blomning och ludd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns minst lika mycket kvar till koltrastarna. Undras om man kan köpa kapok i lös vikt för att själv stoppa.

   Radera
 5. Jag blev tvungen att googla på Aronia för skam till sägandes så visste jag inte vad det var för typ av buske. Nu tror jag mig ha sett en sådan här på Odvalds utan att veta vad det var.
  Man lär sig så länge man läser bloggar!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggar kan ibland vara väl så bra som ett uppslagsverk. Man får hur mycket tips och ideér som helst.

   Radera
 6. Aronia borde vi ha också. Vi har en sort förstås, men den tycker varken fåglar eller människor om att äta, bara titta och sitta på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar marmeladen och tar även en näve bär till yoghurten på morgonen.

   Radera
 7. Det är allt bra tillfredställande att skörda och ta till vara.

  SvaraRadera
 8. Oj, Gunnel, jag har en liten buske som jag nog måste flytta för Du säger 15 liter och ändå fanns det kvar. Jag har kanske 15 klasar så de låter jag fåglarna få. Jag älskar koltrasten. Men vilken tjej Du är som tar hand om vad Moder Natur ger. Nyfiken är jag på om Du gör något annat än marmelad med Aronian. Härhemma äter vi inte så mycket marmelad nämligen. Ha en fin torsdag. Jag bor i Skåne mellan Malmö och Lund och här lyser solen just nu kl.8. Kramkram

  SvaraRadera
 9. Vår buske har många år på nacken, troligtvis 30 år, så den växer ju inte så det knakar precis. Jag har kokt saft något år, för när jag är förkyld är det ganska mysigt att dricka varm saft och krypa upp i ett soffhörn. Har fått tips om att göra glass, men det har jag aldrig testat.

  SvaraRadera