fredag 27 september 2013

Extra minne


Tänk om man ändå var en dator. När minnet blir lite fullt på den kan man bara föra över det på en extern hårddisk eller en liten minnespenna, och sen är det bara att börja fylla det med intressant information på nytt. Så önskar jag det gick att göra med min hjärna också. Så praktiskt det verkar vara att kunna spara viktig information och förvara utanför hjärnan. Då är det ju inte helt borta, utan när det är aktuellt att komma ihåg det igen behöver man bara koppla in det externa minnet. Jag hade behövt en sådan utomhjärnlig hjälpreda ibland. Det beror väl till stor del på att jag blivit äldre, kan jag tänka mig. Närminnet spelar spratt titt som tätt och det gör faktiskt långtidsminnet med, om jag ska vara helt ärlig. Men det kan klart också bero på att jag samlat på mig så mycket kunnande så allt inte får plats. Jag får kanske radera bort en del gamla filer och annat skräp som jag inte har nytta av längre.


 Det jobbigaste tycker jag är att jag glömmer var jag lägger mina saker. Mobilen är ganska lätt att hitta, för den kan jag ju ringa till. De flesta samtal från vår hemtelefon går faktiskt till min mobil. Glasögon och nycklar har tidigare varit näst intill omöjligt att komma ihåg var jag lagt, men nu har jag kommit på en lösning. Jag hittade en blogg som visade en väldigt fiffig idé. Jag hade en trätidsskriftsamlare från IKEA som Göran sågade till så den passade under en hylla i mitt datorbord. Sen limmade jag fast den där och nu vet jag alltid var jag har glasögon och nycklar........ifall jag kommer ihåg att lägga dem på den här hyllan förståss. Annars är jag tillbaks på ruta ett igen, för utan glasögon ser jag ingenting och att då leta efter nycklar är dömt att misslyckas.


22 kommentarer:

 1. Känner naturligtvis igen mig men lösningen är att , som du nu gör, lägga viktiga saker på samma ställe och INTE göra avkall på det....du vet "lägger det här så länge".....eller att vara koncentrerade och använda minnesteknik. Memorera en bild över var man lägger den aktuella saken.......att som jag bo i en etta underlättar också. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat så många olika tips, men inget funkar för mig. Jag vet inte om det hjälpt mig att jag hade haft mindre utrymme. Jag ger mig katten på att jag kan förlägga saker ändå. Jag är expert!

   Radera
 2. Men hallå där...Vaddå då? Skulle det ha med åldern att göra? Så många gånger som jag letat efter mina läsglas trots att de sitter i pannan. Eller förtvivlat börjat springa runt och leta efter mobilen samtidigt som jag pratat i den;)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du har räddat min dag! Jag är inte gammal, bara helt vanligt förvirrad.

   Radera
 3. Nisse Simonsson sa igår på föreläsningen att vi ska äta Omega3 och D-vitamin, minst 4000 av D.
  Gör det så blir det bättre med minnet! Jag ska börja!
  Ha en fin fredag!
  Kram Inger

  SvaraRadera
 4. Nog skulle man behöva ha extra minne och det vore praktiskt med ett externminne att koppla till :-).

  Det var en fiffig hylla ni fixat och hoppas det kommer hjälpa dig. Själv är jag alltid noga att lägga tillbaka sakerna på samma ställe som jag tog dem från och har inte det problemet och har bestämda platser där de ska ligga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar jag var lika ordningssam som du.

   Radera
 5. hahaha - mobilen har jag alltid i fickan eller liggande på nattduksbordet, då när jag ligger i sängen, nycklarna har jag på en krok som sitter på insidan en skåpsdörr och glasögon har jag inga, så du hör, här är det ordning och reda :)
  Sv: pantersniglar är nyttodjur, de äter enbart förmultnade växtdelar, så ifall du ser sådana i din trädgård ska du vara extra rädd om dem, de kan till och med skada mördarsniglar, det du :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag blir avundsjuk på ditt ordningssinne! SV: Jag borde ju egentligen gilla pantersniglarna med tanke på namnet.

   Radera
 6. Jag vill också ha ett extra USB minne!!! Jag har bestämda platser för mina saker,men jag glömmer att lägga dom där.Jag fick av ungarna en gång en grej som man satte i nycklarna och när man visslade så svarade den. Men den grejen har gått hädan. undrar om det finns såna att köpa?? Så bra att jag kunde en historia som du inte hade hört innan. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om de där visslarna finns kvar, annars var det ett bra alternativ.

   Radera
 7. Så fiffigt! Det är ju just de där sakerna som nästan alltid är borta! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar varför det är just de här sakerna som många glömmer var de lagt.

   Radera
 8. jag sorterar bort onödigt från hjärnan :)

  SvaraRadera
 9. Hej, mitt stora minnesproblem är att jag går iväg för att göra något, upptäcker något annat som jag tar tag i o glömmer direkt vad det första jag skulle göra var...så får jag traska tillbaka till utgångspunkten och starta om...
  Jag som kunde ha många bollar i luften samtidigt klarar inte ens en skapligt nuförtiden...
  Men, jag får tiden att gå, jag letar och letar...
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får verkligen tiden att gå med allt letande. Jag brukar också få gå tillbaka för att komma på vad jag var på väg att göra. Men man får ju motion på kuppen.

   Radera
 10. Godmorgon! Ha en bra lördag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godmorgon! Ser ut att bli soligt här idag. Hoppas det gäller söderut också.

   Radera
 11. Haha... här har jag suttit och funderat på samma sak... en extern hårddisk... ja det vore bra att ha :)
  Vet aldrig var min telefon är och oftast har jag glömt ladda batteriet så det funkar inte att ringa heller... ojojoj... vilka problem man har :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig i varje fall inte så ensam längre. Det är en liten tröst.

   Radera